Τοπικά

Η Ζ. Μακρή στις εκδηλώσεις μνήμης για τους Έλληνες Εβραίους θύματα του Ολοκαυτώματος

Η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κα Ζέττα Μ. Μακρή συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος με κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Ολοκαυτώματος και με χαιρετισμό της στην εκδήλωση, που ακολούθησε στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας.
Η κα Μακρή αναφέρθηκε, με ιδιαίτερη συγκίνηση, στην πιο σκοτεινή σελίδα της ιστορίας της Ευρώπης που στοίχισε τη ζωή σε 6.000.000 Εβραίους ανάμεσά τους και σε 67.000 Έλληνες Εβραίους και ανέδειξε την Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος και Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος ως τη διαρκή πάλη μας με τη μισαλλοδοξία, το ρατσισμό, το φασισμό.
Η υφυπουργός Παιδείας παρουσίασε το πλαίσιο πρωτοβουλιών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που στόχο έχει “η διδασκαλία των γεγονότων να αποτελέσει τη σκυτάλη της μνήμης που θα περάσουμε στις επόμενες γενιές ώστε η ανθρωπότητα να μη ζήσει ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ τέτοια θηριωδία.
Οι ενέργειες του ΥΠΑΙΘ προς αυτήν την κατεύθυνση ξεκινούν από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας κατά του αντισημιτισμού με
οργανωμένες επισκέψεις μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Μουσείο του Άουσβιτς, τη διενέργεια μαθητικού διαγωνισμού δημιουργίας βίντεο, με εκδηλώσεις στις σχολικές μονάδες, υποτροφίες, συμμετοχή σχολείων σε ευρωπαϊκά προγράμματα,
με επιμορφώσεις εκπαιδευτικών σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας και διεθνείς οργανισμούς, όπως το Κρατικό Μουσείο του Άουσβιτς-Μπίρκεναου, με συμμετοχή στο διεθνή διάλογο για το Ολοκαύτωμα μέσα από μνημόνια συνεργασίας με το Γραφείο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ΟΑΣΕ για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Ινστιτούτο «Olga Lengyel», το Mémorial de la Shoah, το Ερευνητικό Κέντρο Μοχάμετ Άλι, με την ανάληψη της Προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, με διαρκείς δράσεις που ενισχύουν την ορατότητα του Ολοκαυτώματος.
Είναι χρέος και ευθύνη μας να αποτρέψουμε τον εκφυλισμό των δημοκρατικών αξιών, να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των νέων σε ιδεολογίες μίσους, να προωθήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας, από τα πρώτα κιόλας σχολικά χρόνια, τις αρχές και τις αξίες της ισότητας, του αλληλοσεβασμού, της δημοκρατίας”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το