Τοπικά

Η τοπική ομάδα «Σιτώ» με πλούσια δράση από το 2011 – Διατηρεί παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων στον Αλμυρό

 

Με στόχο την παραγωγή των παραδοσιακών σπόρων, τη δωρεάν διανομή τους και τη διάδοση της αντίστοιχης γνώσης, λειτουργεί στον Αλμυρό η Ομάδα του Δικτύου Διατήρησης Παραδοσιακών Σπόρων «Σιτώ». Οι ποικιλίες που διατηρεί, είναι το αγγουράκι Κνωσού, το κολοκυθάκι, η ντομάτα Άνδεων, η ντομάτα Λαμίας, η ντομάτα Ουζμπεκιστάν, η ντομάτα Χαλκιδικής και το φρέσκο φασολάκι. Όπως εξηγεί ο συνιδρυτής της Ομάδας Αντώνης Παπαλεξανδρής στην ιστοσελίδα της «η τοπική μας ομάδα υπάρχει και δραστηριοποιείται με τη διατήρηση και διάδοση των «ντόπιων» ποικιλιών από το 2011».

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ομάδας, «η δημιουργία και η λειτουργία της ξεκίνησε σαν φυσική συνέπεια μιας προσωπικής και ζεστά φιλικής σχέσης του Αντώνη Παπαλεξανδρή με τον ιδρυτή του «Πελίτι», τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη. Έως το 2019 λειτούργησε σαν τοπική ομάδα του «Πελίτι» στον Αλμυρό, συμμετέχοντας, αλλά και διοργανώνοντας γιορτές ανταλλαγής σπόρων, σε πρωτοβουλίες και δράσεις με κέντρο την αειφορία και τη βιοποικιλότητα, στη δημιουργία σχολικών κήπων, στο μοίρασμα σπόρων και καλών πρακτικών για μια φιλική προς το περιβάλλον και αρμονική με τους γύρω μας καλλιέργεια και γενικότερα διαβίωση.
Οι πρακτικές μας αυτές, σαφώς περιορισμένες μετά τη διάλυση των τοπικών ομάδων του Πελίτι, συνεχίζονται με κύριο άξονα την παραγωγή κηπευτικών και άλλων αγροτικών προϊόντων (στάρι, λάδι, κρασί) και το δωρεάν μοίρασμα σπόρων με το ταχυδρομείο ή με προσωπική επαφή. Το σχολείο παραμένει ένας προνομιακός (λόγω επαγγέλματος) χώρος για βιωματική λειτουργία και επαφή των παιδιών με τη φυσική καλλιέργεια και την αντίστοιχη διαδικασία μάθησης».
Όποιος θέλει να έρθει σε επαφή με την ομάδα για ανταλλαγή ή προμήθεια σπόρων, καλλιεργητικών εμπειριών ή κοινή δράση με βάση τη φιλοσοφία του «Σιτώ», μπορεί να απευθυνθεί στην ταχυδρομική διεύθυνση: Αντώνης Παπαλεξανδρής, Τρ. Αργυροπούλου 115, ΤΚ 37100, Αλμυρός Μαγνησίας και στο τηλέφωνο 6974374582 (κατά προτίμηση μετά τις 17.30).

Δωρεάν διανομή
Στο Δίκτυο Διατήρησης Παραδοσιακών Σπόρων «Σιτώ», που στόχο έχει την παραγωγή των παραδοσιακών σπόρων, τη δωρεάν διανομή τους και τη διάδοση της αντίστοιχης γνώσης, συμμετέχουν πέντε ομάδες από την Αθήνα, την Αίγινα, τον Αλμυρό, την Εύβοια και τη Ροδόπη.
Είναι ενδεικτικό πως 80 παραδοσιακοί σπόροι διατηρούνται από το Δίκτυο, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν διασωθεί από τα μέλη του, όπως το ντοματάκι Αγίου Όρους.
Τα τελευταία χρόνια μέσω της προσπάθειας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων έχουν διασωθεί στην Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού γνωστοί – πλέον – παραδοσιακοί σπόροι, όπως είναι το ντοματάκι Σαντορίνης, τα φασόλια Πρεσπών, αλλά και η φακή Εγκλουβής.

«Παζάρι» φυτών και σπόρων από το Δίκτυο «Σιτώ» και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού
Το απόγευμα της Τετάρτης 17 Μαΐου στο προαύλιο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού πραγματοποιήθηκε το «παζάρι» παραδοσιακών ποικιλιών φυτών και σπόρων. Μοιράστηκαν φυτά (που είχαν φυτευτεί από τους μαθητές) και σπόροι που έχουν κρατηθεί από τις καλλιέργειες της τοπικής ομάδας «Σιτώ» Αλμυρού.
Οι μαθητές, οι γονείς και οι φίλοι των ντόπιων ποικιλιών που συμμετείχαν, μοιράστηκαν, επίσης, εμπειρίες καλλιέργειας και ενημερώθηκαν για τη σημασία της διατήρησης των σπόρων για τη βιοποικιλότητα στον τόπο μας, αλλά και σ’ ολόκληρο τον πλανήτη.
«Ίσως όλα αυτά να φαίνονται λιγοστά, όμως η γενναιοδωρία των συμμετεχόντων απέφερε ένα αξιόλογο ποσό για το κοινωνικό παντοπωλείο του Αγ. Νικολάου και σίγουρα θα ανακουφίσει κάποιους συνανθρώπους μας! Ευχαριστούμε ως διοργανωτές όλους που με κάθε τρόπο συνέβαλαν και τους ευχόμαστε «καλή σοδειά» και του χρόνου καλύτερα και περισσότερα απ’ όλα!!» αναφέρεται σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ομάδας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το