Πολιτισμός

Η τέχνη της ευαισθησίας και της αλληλεγγύης – Καλλιτέχνες ενισχύουν τον Σύλλογο «Στηρίζω το Παιδί»

Σ17 Φ1 (10)

Οι καλλιτέχνες με τη δική τους οπτική βιώνουν τη δύσκολη κατάσταση που περνά η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Και η ευαισθησία τους για τα κοινωνικά δρώμενα είναι δεδομένη. Με αυτό το πνεύμα εικαστικοί της πόλης μας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συλλόγου «ΣτηρίΖΩ το Παιδί» και διέθεσαν έργα τους ώστε μέσα από την εικαστική έκθεση να ενισχυθεί ο σύλλογος και προχωρήσει στην προμήθεια τροφίμων και άλλων ειδών για να μοιραστούν λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα στα παιδιά σχολείων που έχουν άμεση ανάγκη.
Και το αποτέλεσμα ήταν πολύ θετικό, αφού συμπολίτες προμηθεύτηκαν τους πίνακες ζωγραφικής σε μια πολύ ελκυστική τιμή και με τον τρόπο τους βοήθησαν, προκειμένου να φτάσουν στα χέρια παιδιών και των οικογενειών τους πολύτιμα αγαθά.
Πριν δεκαπέντε ημέρες στο καφέ Χάρτα που φιλόξενα διέθεσε το χώρο για την έκθεση των έργων τέχνης, συναντήθηκαν μέλη του συλλόγου «ΣτηρίΖΩ το Παιδί» και οι καλλιτέχνες για να μοιραστούν τις εμπειρίες για την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία και για να ανανεώσουν το ραντεβού τους σε κάποια μελλοντική δράση αλληλεγγύης.
Στην εκδήλωση τόσο η πρόεδρος του συλλόγου κ. Χριστίνα Ρούσση, όσο και ο αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Κουτσός ευχαρίστησαν τους ζωγράφους για τη συνεισφοράς τους, τόνισαν την ενεργό παρουσία των μελών στο όλο εγχείρημα και ευχαρίστησαν την τοπική κοινωνία που στάθηκε στο πλευρό τους.
Στο σύλλογο ενεργοποιούνται 50 μέλη που ο καθένας με την εμπειρία του, την ευρύτερη κατάρτισή του και πάνω όλα τη διάθεση για προσφορά συμβάλλει στην επιτέλεση ενός πολύ σημαντικού στόχου που είναι η φροντίδα του παιδιού.
Όπως τονίζεται από το σύλλογο «ο Σύλλογος ΣτηρίΖΩ το παιδί την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015 μοίρασε 62 πακέτα πλήρων εορταστικών γευμάτων σε οικογένειες. Η προσφορά αυτή είναι ελάχιστη όμως συμβάλλει στην ανάπτυξη του δικτύου εθελοντών και υποστηρικτών του Συλλόγου μας ώστε να ενδυναμωθεί για να αναπτύξει στο εγγύς μέλλον δράσεις που θα ενθαρρύνουν και θα υποστηρίξουν την επαναλειτουργία της Στέγης Ανηλίκων Βόλου και το έργο της».
Οι εικαστικοί που συνέδραμαν στην πρωτοβουλία του συλλόγου με αλφαβητική σειρά είναι οι εξής: Αγγελίδης Πασχάλης, Albino Giovanni, Βαμβακάρης Μιχάλης, Γάτος Χαράλαμπος, Γκέκας Αστέρης, Κομνηνός Κωνσταντίνος, Κουρκούβελος Γιώργος, Μιναρεντζόπουλος Μάκης, Μουρατίδης Λάκης, Μπομπός Κώστας, Μπουρμπούλιας Άκης, Ντάτζιου Κερασία, Παπαδοπούλου Καλυψώ, Παπαϊωάννου Ιωάννης, Πέρκα Βασιλική, Ποδιάς Νικόλαος, Χατζηθεοδώρου Έλενα, Ψυχούλης Αλέξανδρος και Μαυροειδή Βάντα.
Στη «Θ» μίλησαν εικαστικοί της πόλης για τη σύνδεση της τέχνης με την αλληλεγγύη.
Ο ζωγράφος και διδάσκων στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Μπομπός τόνισε πως «η τέχνη είναι αλληλεγγύη. Και πρώτα απ’ όλα είναι αλληλεγγύη για εμάς τους καλλιτέχνες, αφού βρίσκεται στην καθημερινότητά μας. Άλλωστε με τους ανθρώπους, με τις σχέσεις των ανθρώπων δουλεύουμε. Όταν η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας υποφέρει, δεν μπορούμε να μην το κοιτάξουμε εμείς. Είναι αδύνατον. Και εκτός βέβαια του ότι και εμείς είμαστε ένα κομμάτι της κοινωνίας και υποφέρουμε, όπως όλοι. Γι’ αυτό κα ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του «ΣτηρίΖΩ το παιδί» και δώσαμε έργα τέχνης. Και προσωπικά θα ξαναέδινα για να βοηθήσουμε. Γιατί όλη αυτή η κρίση μας έκανε και εμάς να σκεφτούμε τη δικιά μας θέση μέσα στην κοινωνία και να αναστοχαστούμε.

Επένδυση στον πολιτισμό
Ο καθηγητής εικαστικών στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αλέξανδρος Ψυχούλης ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή η ίδια η τέχνη και ο πολιτισμός εν γένει, περνούν μία από τις δύσκολες περιόδους στην Ελλάδα. Και χωρίς να φαίνεται ότι υπάρχει διέξοδος σε αυτό, αν και αυτό που θα έπρεπε να γίνει, θα ήταν να επενδύσουμε στον πολιτισμό και την παιδεία. Όμως το να καθόμαστε και να κοιτάζουμε, δεν μας οδηγεί πουθενά. Από πολύ μικρός έχω καταλάβει ότι δεν έχεις να περιμένεις τίποτα από κανέναν και το μόνο που μπορείς να κάνεις στη ζωή σου, είναι να δεις ποιον μπορείς να βοηθήσεις. Και με αυτή τη λογική συμμετείχα στην έκθεση».
Παίρνοντας το λόγο ο ζωγράφος και ξυλογλύπτης κ. Τζιοβάνι Αλμπίνο υπογράμμισε πως ο καλλιτέχνης πρέπει να βοηθήσει στην υπάρχουσα κατάσταση. Και πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε, για να ευαισθητοποιήσουμε και τον κόσμο. Ο καθένας από εμάς μπορεί να προσφέρει κάτι, είτε ως καλλιτέχνης είτε ως κάτι άλλο.
Η εικαστικός κ. Έλενα Χατζηθεοδώρου τόνισε πως αποφάσισε να συμμετάσχει στην έκθεση, γιατί ένας καλλιτέχνης συναισθηματικά αντιλαμβάνεται σε μεγαλύτερο μέγεθος την ανάγκη της κοινωνίας και αυτός είναι ο εκφραστικός τρόπος, ο «ρόλος» του, να αφουγκράζεται την κοινωνία και να δίνει μέσα από τη ματιά του γεγονότα που τον προβληματίζουν και αφορούν όλη την κοινωνία. «Και με χαροποίησε το γεγονός που ανταποκρίθηκαν οι συμπολίτες και προμηθεύτηκαν πίνακες, ενώ πολύ σημαντική ήταν η πρωτοβουλία των ανθρώπων του συλλόγου. Και για το καλό της κοινωνίας του Βόλου θα συμμετείχα ξανά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το