Τοπικά

Σκηνικό πλήρους εγκατάλειψης στις δύο ΒΙ.ΠΕ. Βόλου “Θ”

Η πρώτη εικόνα που συναντά κάποιος εισερχόμενος στην Α’ ΒΙΠΕ είναι τα αμέτρητα σκουπίδια ένθεν και ένθεν του δρόμου

Τραγική εικόνα παρουσιάζουν οι δύο ΒΙΠΕ, η Α’ στα 5 χιλιόμετρα περίπου από το Βόλο και η Β’ στα 11 χιλιόμετρα περίπου, οι οποίες πέρα από τα αμέτρητα κουφάρια και εγκαταλειμμένα εργοστάσια που μετράνε, έχουν να αντιμετωπίσουν και την εγκατάλειψη από τους αρμόδιους φορείς όσον αφορά στο θέμα της καθαριότητας, αλλά και άλλων σημαντικών ελλείψεων που καταγράφονται. Από το φωτογραφικό ρεπορτάζ και από τις μαρτυρίες εργαζομένων και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στις δύο ΒΙΠΕ είναι εμφανής η τριτοκοσμική κατάσταση που διαμορφώνεται, ενώ τα προβλήματα είναι εντονότερα στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή απ’ ό,τι στη Β’ ΒΙΠΕ.
Οι δύο Βιομηχανικές Περιοχές, η Α’ στα 5 χιλιόμετρα περίπου από το Βόλο και η Β’ στα 6 χιλιόμετρα από την Α’, εκτείνονται σε πάρα πολλά στρέμματα με αμέτρητους κοινόχρηστους χώρους. Το φωτογραφικό ρεπορτάζ της «Θ» αποτυπώνει με τον πιο «εκκωφαντικό» τρόπο την πλήρη απαξίωση και εγκατάλειψη των Βιομηχανικών Περιοχών με τα προβλήματα να είναι πολλά. Εργαζόμενοι, αλλά και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις εν λόγω περιοχές κάνουν λόγο για χρόνια προβλήματα, τα οποία, δυστυχώς, δεν λύνονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει ενεργοποίηση κάποιων επιχειρηματιών της Α’ Βιομηχανικής Περιοχής που μέσω εταιρείας θέλουν να αναλάβουν τη διαχείρισή της με μόνο σκοπό να λυθούν χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν εργαζόμενους και επιχειρηματίες.

Κάδοι, πράσινοι και μπλε, ξεχειλισμένοι από απορρίμματα και υλικά προς ανακύκλωση αντίστοιχα

Το φωτογραφικό οδοιπορικό αρχίζει από την Α’ Βιομηχανική Περιοχή, που βρίσκεται στα 5 χιλιόμετρα περίπου από τη διασταύρωση των οδών Αθηνών-Λαρίσης, όπου τα κουφάρια των εργοστασίων είναι αμέτρητα σε μια περιοχή που αλλοτινές εποχές έσφυζε από κίνηση και ζωή. Παρόλα αυτά τα προβλήματα σήμερα υπάρχουν και οι ευθύνες βαρύνουν τους πάντες, από τους αρμόδιους φορείς έως και τους απλούς πολίτες που δεν έχουν την κατάλληλη παιδεία και τον πολιτισμό για να διατηρούν μια περιοχή καθαρή, η οποία κατακλύζεται από σκουπίδια και μπάζα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.
Η πρώτη εικόνα με την είσοδο κάποιου στην Α’ ΒΙΠΕ αποκαρδιωτική. Στην άκρη ένθεν και ένθεν του δρόμου κάθε λογής απορρίμματα δημιουργούν μια αντιαισθητική εικόνα στον επισκέπτη. Από πλαστικά μπουκάλια έως και ό,τι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους.

Οι περισσότερες σχάρες στα φρεάτια απορροής όμβριων υδάτων είναι φραγμένες από φερτά υλικά και απορρίμματα

Αυτό που κάνει όμως ιδιαίτερη εντύπωση είναι οι αμέτρητοι μπαζότοποι που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και οι σωροί από κλαδιά δέντρων, χόρτων και σκουπιδιών. Κάδοι, πράσινοι και μπλε, ξεχειλισμένοι από απορρίμματα και υλικά προς ανακύκλωση αντίστοιχα. Φρεάτια απορροής όμβριων υδάτων φραγμένα από κάθε λογής σκουπίδια με αποτέλεσμα τα νερά της βροχής να μη διοχετεύονται στα φρεάτια και δρόμοι να πλημμυρίζουν σε έντονες βροχοπτώσεις. Μπάζα πεταμένα σε κάθε ελεύθερο χώρο ή ανοιχτά οικόπεδα, πολλά από τα οποία επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Σωροί από ξύλα, αφρολέξ, σακούλες, κασάκια πλαστικά και ξύλινα, λάστιχα αυτοκινήτων, κόντρα πλακέ, λεκάνες τουαλετών, νάιλον και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κάποιος. Οι δρόμοι σε κακή κατάσταση με λακκούβες. Πεταμένες παλέτες και ξύλινα ρολά καλωδίων. Πεταμένα χώματα και πέτρες. Κατεστραμμένα φρεάτια και φρεάτια απορροής όμβριων υδάτων χωρίς την προστατευτική σχάρα, επικίνδυνα για αυτοκίνητα και μηχανάκια, ιδίως κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες που η ορατότητα είναι περιορισμένη. Κομμένη κολόνα φωτισμού σε πεζοδρόμιο που προεξέχει από το έδαφος μισό μέτρο. Έλλειψη φωτισμού κατά τις νυχτερινές ώρες με τα φωτιστικά σώματα άλλοτε να λειτουργούν και άλλοτε όχι. Έλλειψη αστυνόμευσης και ελλιπής ασφάλεια.

Οι κοινόχρηστοι χώροι και τα ελεύθερα οικόπεδα είναι κατακλυσμένα από μπάζα ή σωρούς από κλαδιά, χόρτα και σκουπίδια

Σε καλή κατάσταση από άποψη φωτισμού και καθαριότητας είναι μόνο ο κεντρικός δρόμος της Α’ Βιομηχανικής Περιοχής.
Πάντως οι ευθύνες για τα αμέτρητα απορρίμματα βαρύνουν όλους αφού λόγω έλλειψης παιδείας πετούν και εναποθέτουν σκουπίδια και μπάζα όπου ο καθένας βρει και τον βολεύει.
Ο κ. Τ.Μ. δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου τα τελευταία χρόνια διατηρώντας μικρή επιχείρηση. Όπως ο ίδιος αναφέρει, «υπάρχει πολλή βρομιά στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή χωρίς να υπάρχει κάποιος έλεγχος». Πάντως κατά τον ίδιο τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες της Α’ Βιομηχανικής Περιοχής εκτός από τον κεντρικό δρόμο «είναι η έλλειψη φωτισμού τις νυχτερινές ώρες κυρίως, με τα φωτιστικά σώματα πότε να λειτουργούν και πότε όχι», ενώ τονίζει την ελλιπή αστυνόμευση και φύλαξη των κοινόχρηστων χώρων. «Υπάρχει μια ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, αλλά τι να σου κάνει όταν η έκταση είναι τεράστια. Η φύλαξη είναι ελλιπής και φοβόμαστε και για τις επιχειρήσεις μας» επισημαίνει.
Το φωτογραφικό οδοιπορικό της «Θ» συνεχίστηκε στα 11 χιλιόμετρα περίπου από το Βόλο στη Β’ Βιομηχανική Περιοχή, όπου διοικητικά ανήκει στο Δήμο Ρήγα Φεραίου, και εκτείνεται σε πολύ μικρότερο χώρο από την Α’ Βιομηχανική Περιοχή.
Η κατάσταση σε σχέση με την Α’ ΒΙΠΕ είναι πολύ καλύτερη από άποψη καθαριότητας και ελλείψεων, αλλά κάποια σημαντικά προβλήματα υπάρχουν. Η πρώτη εικόνα στον επισκέπτη είναι οι αγέλες από αδέσποτα σκυλιά, ελάχιστα από τα οποία είναι επιθετικά, που όπως επισημάνθηκε έχουν εγκαταλειφθεί από τα «αφεντικά» τους με… φιλόζωα αισθήματα. Εργαζόμενος που δουλεύει στη Β’ ΒΙΠΕ και κινείται με το μηχανάκι του, όπως ο ίδιος αναφέρει, υπάρχουν στιγμές που φοβάται από κάποια αδέσποτα σκυλιά, τα οποία επιτίθενται σε αυτοκίνητα και ιδίως σε μηχανάκια, με απρόβλεπτες συνέπειες από ενδεχόμενο ατύχημα. Ο ίδιος δηλώνει φιλόζωος και πολλά από αυτά τα έχει «υιοθετήσει» προσφέροντάς τους τροφή, αλλά κάποια είναι άκρως επιθετικά.

Στη Β’ ΒΙΠΕ λείπει η σχάρα στο φρεάτιο απορροής όμβριων υδάτων και έχουν τοποθετηθεί αναποδογυρισμένη γλάστρα και κορύνα

Τα σκουπίδια και στη Β’ ΒΙΠΕ δεν λείπουν, αν και είναι σαφώς λιγότερα σε σχέση με την εικόνα που αντικρίζει κανείς στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου. Υπάρχουν μπαζότοποι σε ελεύθερα οικόπεδα, κατεστραμμένοι κάδοι, ακόμα και πεταμένοι-αναποδογυρισμένοι.
Σε κάποιο σημείο λείπει η προστατευτική σχάρα από φρεάτιο απορροής όμβριων υδάτων και για το λόγο αυτό έχει τοποθετηθεί μια… αναποδογυρισμένη γλάστρα και μια κορύνα. Οδηγοί φορτηγών έχουν πετάξει κατεστραμμένα λάστιχα, τρεις οι περιπτώσεις που εντοπίστηκαν. Απορρίμματα κάνουν την εμφάνισή τους ένθεν και ένθεν των δρόμων, ενώ η άσφαλτος δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση με λακκούβες και πολύ χώμα με πετραδάκια.
Ο κ. Λ.Ν. εργάζεται σε εργοστάσιο της Β’ Βιομηχανικής Περιοχής και σχεδόν καθημερινά κινείται στους δρόμους της Β’ ΒΙΠΕ. Όσον αφορά στα απορρίμματα η κατάσταση είναι ανυπόφορη όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, ενώ εντοπίζει πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά, τα οποία «πετάγονται στο δρόμο από το πουθενά με κίνδυνο να τραυματιστούν τα ίδια, ιδίως τα κουτάβια, αλλά και να προκαλέσουν ατύχημα».
Τα κυριότερα προβλήματα στη Β’ Βιομηχανική Περιοχή κατά τον ίδιο είναι ο ελλιπής φωτισμός που δυσχεραίνει την κίνηση των αυτοκινήτων και λοιπών οχημάτων, αλλά και η κακή κατάσταση των δρόμων.
Ένα τελευταίο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι δεν έχει προβλεφθεί η σωστή έξοδος από τη Β’ ΒΙΠΕ για αυτούς που κινούνται προς το Βόλο με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένοι να πορεύονται αρχικά προς τη Λάρισα για 5 χιλιόμετρα περίπου και να περνούν κάτω από τη γέφυρα του Βελεστίνου ώστε να κινηθούν προς το Βόλο.

Πεταμένοι κάδοι απορριμμάτων στην άκρη του δρόμου, διαλυμένοι και αναποδογυρισμένοι
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το