Τοπικά

Η πρωτοπόρα “Φτελιά” στα γρανάζια της υψηλής φορολογίας

«Πρόσωπα» της ημέρας έγιναν οι γυναίκες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πτελεού, με την επίσκεψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, την Κυριακή το απόγευμα. Κεφάτες, δημιουργικές, εργάζονται ακατάπαυστα για να εξυπηρετήσουν τους 30 πελάτες τους σε όλη τη Μαγνησία. «Του ζητήσαμε να μειωθούν οι φόροι, να μη μας μένει μετά από τόσες ώρες εργασίας ένα μικρό μεροκάματο, να μας λογαριάζουν ως αγρότισσες και όχι ως επιχειρηματίες. Αγρότισσες είμαστε και δουλεύουμε σκληρά. Και ο κ. Τσίπρας να ερχόταν το ίδιο θα του λέγαμε», μας είπε κ. Αλεξάνδρα Αθανασίου, αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού. Ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Φτελιά ιδρύθηκε το 2000, αποτελείται από 21 μέλη, και το αντικείμενο εργασίας του είναι η παρασκευή παραδοσιακών προϊόντων και η παροχή υπηρεσιών τροφοδοσίας. Ιδρύθηκε από 17 γυναίκες του Δήμου Πτελεού με σκοπό να αντιμετωπίσει την ανεργία που πλήττει ιδιαίτερα την περιοχή, αξιοποιώντας τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους και να προωθήσει τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της. Σ’ ένα σύγχρονο εργαστήριο παράγονται και συσκευάζονται μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού και ταψιού, αρτοσκευάσματα, τραχανάς και χυλοπίτες, φιλέτο γαύρου, αρωματικά λαδόξυδα, πίτες με χειροποίητο φύλλο, καλαθάκια με αρωματικά φυτά και άλλα. Οι γυναίκες του συνεταιρισμού κατανοούν πως πρέπει να συνδυαστούν οι γνώσεις πάνω στα παραδοσιακά προϊόντα με ό,τι πιο σύγχρονο στην υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων ώστε ο καταναλωτής να έχει στα χέρια του ένα προϊόν αγνό, αλλά και ασφαλές για αυτό εγκατέστησαν στο εργαστήριο σύστημα πιστοποίησης.

Στα χρόνια της λειτουργίας του ο συνεταιρισμός απορρόφησε μεγάλες ποσότητες τοπικών προϊόντων, απέκτησε νέα μέλη και προώθησε τα προϊόντα του εκτός από την τοπική αγορά στον Βόλο, τη Λαμία, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα και αλλού.

Ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Φτελιά είναι δίκτυο της Κοινωνικής, Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας.

«Η Φτελιά, είναι ένα αυτοφυές, σκουρόχρωμο δέντρο και τα μικρά του άνθη δεν παράγουν νέκταρ, σε αντίθεση με εμάς που παράγουμε υπέροχα γλυκά. Είναι δύσκολο, αλλά πιστεύουμε ότι τα έχουμε καταφέρει», μας λέει η κ. Αθανασίου και σημειώνει ότι το πρόβλημα με τον ΦΠΑ και τη φορολογία, αλλά και με τη γενικότερη βοήθεια στους συνεταιρισμούς, πρέπει να λυθεί.

«Θέλουμε να εξάγουμε μαρμελάδες, αλλά στο εξωτερικό δεν καταναλώνουν ζάχαρη και τις προτάσεις για συνεργασία δεν μπορούμε να τις δεχτούμε. Για να παρασκευάσουμε προϊόντα με στέβια ζητήσαμε τη συνδρομή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά απαιτούνται 2.500 ευρώ. Εμείς δεν διαθέτουμε χρήματα και δεν μπορούμε να τα δώσουμε. Αυτό μπαίνει εμπόδιο στην ανάπτυξη των συνεργασιών», τόνισε.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το