Πολιτισμός

Η Μεραρχία Πινερόλο «ταξίδεψε» στην Ιταλία

 

Το ιστορικό βιβλίο «Μεραρχία Πινερόλο, χρονικό αντίστασης και μαρτυρίου της, Σεπτέμβρης 1943 – Δεκέμβρης 1944», του συγγραφέα Χαράλαμπου Αλεξάνδρου, που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα τον Μάιο του 2008, όπως ήδη είναι γνωστό, τον περασμένο Οκτώβριο του 2022 κυκλοφόρησε και στα ιταλικά.
Το βιβλίο κυκλοφόρησε, κατόπιν επίπονων και πολύχρονων προσπαθειών του ιδίου του συγγραφέα και προέδρου του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Κερασιάς (ΚΕ.ΠΟ.ΚΕ.) Χαράλαμπου Αλεξάνδρου, με μια εκτεταμένη και πολύ ενδιαφέρουσα εισαγωγή του Ιταλού αρχαιολόγου βελγικής καταγωγής και εμπνευστή του οράματος της Μελίνας Μερκούρη, για την επιστρέψει στην Ελλάδα ενός τμήματος των μαρμάρων του Παρθενώνα, Louis Godart.
Το Σάββατο 25 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην πανέμορφη ιταλική πόλη Άκουι Τέρμε, στην περιοχή του Τορίνου, που ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους τον 2ο αιώνα π.Χ., η παρουσίαση του βιβλίου, του οποίου ο τίτλος του στα ιταλικά είναι La Divisione Pinerolo in Grecia dopo I 8 Settembre 1943.
Διοργανωτές ήταν ο Δήμος της πόλης, ο εκδοτικός οίκος Impressioni Grafiche και το Ινστιτούτο Παρόντι. Η εκδήλωση περιείχε και ενδιαφέροντες συμβολισμούς, αφού η μαρτυρική Μεραρχία Άκουι της Κεφαλονιάς πήρε την ονομασία της από αυτή την πόλη.
Είναι η πρώτη φορά που στην Ιταλία πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη Μεραρχία Πινερόλο, και μάλιστα στην πόλη Άκουι, σε μια απόσταση λίγο περισσότερο των 100 χιλιομέτρων από την πόλη Πινερόλο, από την οποία έλαβε το όνομά της η αναφερόμενη στο βιβλίο Μεραρχία.
Η ιστορία της Μεραρχίας Πινερόλο στην Ελλάδα είναι σχεδόν άγνωστη στο ευρύ κοινό στην Ιταλία, μάλιστα ένας ομιλητής υπογράμμισε πως ενώ υπάρχουν πολλαπλά μνημεία και οδοί αφιερωμένα στην Άκουι, για την Πινερόλο υπάρχει μόλις ένα μνημείο και αυτό στην Ελλάδα! Είναι χαρακτηριστικό πως οι παρευρεθέντες στην εκδήλωση εξέφρασαν με κάθε τρόπο τον ενθουσιασμό τους.
Χαρακτηριστικά είναι και τα δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο:
Εφημερίδας L’ Αncora της 2ας Απριλίου 2023: «H Ιστορία ανάμεσα σε αντικειμενικές ανασυνθέσεις και συναισθήματα που κυριεύουν την καρδιά».
Acqui Terme: «Μια αυθεντική στιγμή μνήμης αυτή του απογεύματος του Σαββάτου της 25ης Μαρτίου 2023».
Το απόγευμα, με την παρουσία του δημάρχου Danilo Rapetti (Ντανίλο Ραπέττι), του σύμβουλου πολιτισμού του Δήμου Michele Gallizzi (Μικέλε Γκαλίτσι), καθώς και του επισκόπου Luigi Testare (Λουίτζι Τεστάρε), ο οποίος προτίμησε τα τελευταία καθίσματα, μπροστά σε ένα πολυπληθές ακροατήριο, στην αίθουσα του Αγίου Γκουίντο δίπλα από τη Μητρόπολη, παρουσιάστηκε με τον καλύτερο τρόπο το βιβλίο του Χαράλαμπου Αλεξάνδρου, «Η Μεραρχία Πινερόλο στην Ελλάδα μετά την 8η Σεπτεμβρίου 1943». Ένα δοκίμιο που ετοίμασε με πάθος, ένας μη ακαδημαϊκός ερευνητής (με πολυτεχνικές σπουδές στην Πάντοβα), ο οποίος, όμως, αφού δημοσίευσε το έργο στην Ελλάδα το 2008 όπου απέσπασε την προσοχή εφημερίδων, ραδιοφώνων και πολλών άλλων μέσων ενημέρωσης, η οποία με τη σειρά της πυροδότησε νέες πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, συνέχισε το ερευνητικό του έργο, παραδίδοντας ένα πολύ εμπλουτισμένο κείμενο στον μεταφραστή συμπολίτη μας Massimo Rapetti (Μάσσιμο Ραπέττι).
Ο τελευταίος βρήκε, στον οίκο Impressioni Grafiche τον εκδότη, που μετά χαράς εξέδωσε ένα πολύτιμο έργο.
Συνδυάζει ιστορικά στοιχεία, ανασυνθέσεις, τεκμήρια (κείμενα και εικόνες), συγκεντρωμένα σε ένα πλούσιο παράρτημα, με πλήρως παρούσα την εμπλοκή της συναισθηματικής συνιστώσας, που πολλές φορές το απόγευμα της 25ης Μαρτίου, παρείχαν τη δυνατότητα εναλλασσόμενων παρεμβάσεων των παρευρισκόμενων και αυτών που εμφανίστηκαν μέσα από το βίντεο.
Μεταξύ αυτών επισημαίνουμε αυτή του Louis Godart (Λουί Γκοντάρ), ενός από τους μεγαλύτερους ειδικούς για την ιστορία του Μινωικού πολιτισμού.
Μαρτυρίες στις οποίες (και συνέβη αρκετές φορές) η ροή του λόγου «έσπασε» εξαιτίας της συγκίνησης στην ενθύμηση περιπτώσεων ανθρωπιάς και ηρωισμού, στη νοσταλγική ανάκληση κακοτυχιών αγαπημένων προσώπων, στις οποίες ο παλμός του πολιτισμένου πάθους βρήκε τον τρόπο να εκδηλωθεί. Δεν έλειψαν προφανώς πορίσματα συνδεόμενα καθαρά με την επιστημονική ανασύνθεση και με υπογραμμίσεις που είναι εύκολο να επεκταθούν στο παρόν. Έτσι επιβεβαιώθηκε εκ νέου από τον καθηγητή Paolo Fonzi (Πάολο Φόντζι) ότι:
«Δεν μπορούν να υπάρξουν καλοί κατακτητές, αλλά δάκρυα και συναισθήματα, που, όπως σωστά υπενθύμισε ο συντονιστής καθηγητής Bruno Gallizzi (Μπρούνο Γκαλίτσι) μπόρεσαν να ανακαλέσουν έναν θησαυρό συχνά θαμμένο και ξεχασμένο στα αρχαία κλασικά ποιήματα.
Αυτό του οίκτου και των πιο ανθρώπινων συναισθημάτων των ηρώων».
Ήταν δε τόσο έντονο το ενδιαφέρον των Ιταλών, που προγραμματίστηκε και η επόμενη παρουσίαση, που θα γίνει στην Τεργέστη την Παρασκευή 5 Μαΐου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το