Τοπικά

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη στη «Θ»: Στέρεες οι σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ – Αποστάσεις από τη στάση Καμμένου για τη συμφωνία των Πρεσπών

Η ολική επαναφορά της Μαρίνας Χρυσοβελώνη στην κυβέρνηση και στην κρίσιμη θέση της υφυπουργού Εσωτερικών αποτέλεσε έκπληξη. Σε συνέντευξή της στη «Θ» αφήνει ανοιχτές τις πόρτες για την ένταξή της στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και παρότι αποτελεί ένα από τα ισχυρά «χαρτιά» των ΑΝΕΛ στη χώρα δηλώνει πως δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα στις δημοτικές ή τις περιφερειακές εκλογές. Η προσέγγισή της με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι περισσότερο από καθαρή καθώς παίρνει αποστάσεις από τη στάση του Πάνου Καμμένου στο εθνικό θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Αναπτύσσει τις θέσεις της για την εφαρμογή της απλής αναλογικής και για τις εκλογές στον Δήμο Βόλου ζητά συνεργασίες των πολιτικών δυνάμεων με βάσει αρχές, στόχους και κυρίως, τον ορθολογισμό, απέναντι στην σημερινή Δημοτική Αρχή.

Συνέντευξη: Κατερίνα Τασσοπούλου

Νέα καθήκοντα σάς ανατέθηκαν στην κυβέρνηση που κανείς δεν περίμενε ότι θα αναλάβετε. Είναι «ισχυροί» οι προσωπικοί δεσμοί σας με τον κυβερνητικό σας εταίρο;
Τα δύο κόμματα που κυβερνούν τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, είναι γνωστό σε όλους τους Έλληνες ότι κλήθηκαν να διαχειριστούν μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η χώρα μας, με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Με ελάχιστες «αναταράξεις» τα στελέχη που αναλάβαμε κατά το διάστημα των ετών αυτών ευθύνες, συνεργαστήκαμε αποτελεσματικά και μάλιστα, μέσα σε δυσχερείς συνθήκες.
Είναι φυσικό να έχουν αναπτυχθεί σχέσεις εμπιστοσύνης. Προσωπικά, έχω δημιουργήσει πολλές και πολύ στέρεες και ειλικρινείς ανθρώπινες σχέσεις, κάτι που προσπαθώ να κάνω σε όλους τους τομείς που έχω δραστηριοποιηθεί και δραστηριοποιούμαι. Επιπλέον, δεν πρέπει να παραλείψω να επισημάνω ότι επιλέγω να καλλιεργώ «προσωπικούς δεσμούς», όπου αυτό είναι εφικτό, με κριτήριο να είμαι πιο αποτελεσματική και συνεπώς περισσότερο χρήσιμη για τον εκάστοτε τομέα πολιτικής ευθύνης μου, αλλά και για την επίλυση των ζητημάτων του τόπου μας τον οποίο υπηρετώ και εκπροσωπώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξορκίζει τις εκλογές, αλλά ο κ. Καμμένος δηλώνει πως θα αποσύρει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση εάν «έρθει» η συμφωνία των Πρεσπών. Ποια είναι η δική σας στάση;
Τη θέση των ΑΝΕΛ την εκφράζει ο πρόεδρος του κόμματος. Σε περίπτωση που η συμφωνία των Πρεσπών φθάσει τελικά στην Ελληνική Βουλή, τα αρμόδια όργανα θα συνεδριάσουν για να καθορίσουν όλες τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν. Γνώμονας θα πρέπει να είναι οι πάγιες θέσεις μας και όλες οι διαστάσεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, εξετάζοντας τα δεδομένα εκείνης της χρονικής περιόδου και του κρίσιμου διακυβεύματος, όπως θα έχει τελικά διαμορφωθεί. Πρώτιστο καθήκον, προκειμένου να πάρουμε τις αποφάσεις μας είναι το συμφέρον της Ελλάδας, του λαού της και του μέλλοντός μας. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο δεσμεύτηκε ο Π. Καμμένος στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Τι απαντάτε σε εκείνους που θεωρούν πως από τη στιγμή που και η συγκυβέρνηση εφάρμοσε με επιτυχία μνημονιακές πολιτικές, δεν έχει καμία ουσιαστική διαφορά από τη Ν.Δ.;
Υπάρχει, θα μου επιτρέψετε να πω, μία τεράστια και ειδοποιός διαφορά: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κλήθηκε να διαχειριστεί αναγκαστικά τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει για τη χώρα οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίες είχαν προηγηθεί, αλλά κυρίως, κλήθηκε να αντιμετωπίσει τα τραγικά λάθη των 40 και πλέον ετών που είχαν κυβερνήσει, λάθη τα οποία μας έφεραν τα μνημόνια. Όμως, παρά αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, με πολύ αγώνα, κατορθώσαμε και πείσαμε σε πάρα πολλούς τομείς τους «θεσμούς», τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αλλάξουν πολλά δυσβάσταχτα μέτρα. Το κάναμε για να βελτιώσουμε τη θέση των Ελλήνων που έχουν πληγεί περισσότερο τα τελευταία οκτώ χρόνια. Τους χαμηλόμισθους, τους συνταξιούχους των οποίων έχουν περικοπεί οι συντάξεις, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των καταστηματαρχών κ.λπ.
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ «φρόντισαν», ακόμη και την περίοδο των μνημονίων να προστατεύσουν, να διαφυλάξουν τα συμφέροντα των πλουσίων, των προνομιούχων, σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και εκείνων που είχαν πρωταγωνιστήσει σε μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα.
Δυστυχώς, κρίνοντας από τις προγραμματικές θέσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυρ. Μητσοτάκη, όπως παρουσιάστηκαν στη ΔΕΘ, σκοπός της σημερινής ακραία νεοφιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας είναι, αν ξανακυβερνήσει ποτέ, να «φροντίσει» και πάλι για την ίδια οικονομική τάξη, δηλαδή, για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
Κατά τη γνώμη μου, αυτό θα είναι το κρίσιμο ερώτημα των επόμενων εκλογών: Με τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα φροντίσει για τα μεγάλα επιχειρηματικά και τραπεζικά συμφέροντα ή με τις πολιτικές δυνάμεις της σημερινής κυβέρνησης και τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των πολιτών;

Το υπουργείο Εσωτερικών είναι μια ηλεκτρική καρέκλα με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει απέναντί της την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αιχμή την απλή αναλογική, με την οποία θα διεξαχθούν εκλογές αυτοδιοικητικές.
Συναντήσαμε ήδη στο υπουργείο τους εκπροσώπους των Ο.Τ.Α Α’ και Β’ βαθμού. Ο κ. Αλ. Χαρίτσης ξεκαθάρισε ότι ο «Κλεισθένης» θα εφαρμοστεί διότι είναι νόμος του Κράτους. Ωστόσο, τόσο στις συγκεκριμένες συναντήσεις εργασίας, όσο και στην κοινή επιτροπή στελεχών που αποφασίστηκε να δημιουργηθεί, μεταξύ εκπροσώπων του υπουργείου και των ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, θα γίνει διάλογος εντός προκαθορισμένου χρονικού πλαισίου, ο οποίος θα καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις που θα έχουν σκοπό τυχόν βελτιώσεις με βάση την καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν οι αυτοδιοικητικοί.
Τον προσεχή Ιανουάριο, εφόσον προκύψει, θα αναληφθούν οι πρωτοβουλίες που πρέπει.
Η απλή αναλογική δεν είναι ανάμεσα σε εκείνα που μπορούν να αλλάξουν. Πρέπει να αρχίσει στην πράξη να εμπεδώνεται μία νέα νοοτροπία. Είναι εθνική ανάγκη, μετά από όλα όσα κερδίσαμε με την έξοδο από τα μνημόνια, να ενώσουμε δυνάμεις. Οι προσεχείς δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα σηματοδοτήσουν την αρχή. Προσωπικά, επιθυμώ αυτή η νοοτροπία να κυριαρχήσει και στις επόμενες βουλευτικές εκλογές και κυρίως, μετά από αυτές. Γι’ αυτούς τους λόγους δεν αντιλαμβάνομαι καθόλου σαν «ηλεκτρική καρέκλα» τα καθήκοντά μου, αλλά ως ευκαιρία να δώσω τις δυνάμεις μου για μία μεγάλη αλλαγή νοοτροπίας στην ελληνική πολιτική.

Πιστεύετε πως τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είναι αρκετά για να αντιστρέψουν μέχρι τις εκλογές το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση, όπως τουλάχιστον αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις;
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ουδόλως ανακοινώθηκαν με σκοπό εκλογικές σκοπιμότητες. Αν ίσχυε αυτό, τότε ο κ. Αλ. Τσίπρας θα είχε παρακολουθήσει την πρακτική των προκατόχων του των προηγούμενων ετών και των αντίστοιχων κυβερνήσεων, δηλαδή την ακατάσχετη παροχολογία. Ούτε καν η ΝΔ δεν τόλμησε να μας κατηγορήσει για κάτι τέτοιο, μετά την ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ. Δεν το έκανε, ακριβώς διότι δεν μπορούσε.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μετρημένες δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνησή μας ότι θα υλοποιήσει με την έξοδο από τα μνημόνια. Πρόκειται για τις δυνατότητες που μας δίνουν οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού τα τελευταία οκτώ χρόνια. Ήδη ξεκίνησαν να νομοθετούνται αυτές οι δεσμεύσεις με την ψήφιση για την αύξηση του κατώτατου μισθού από το υπουργείο Εργασίας και θα ακολουθήσουν οι περισσότερες δόσεις για την εξόφληση χρεών προς το δημόσιο, ενώ κάνουμε όσα χρειάζονται για να μην γίνουν τελικά περικοπές στις συντάξεις.
Κατά τη γνώμη μου, οι εκλογές θα κριθούν εντέλει, με τη συνολική εικόνα που θα έχουν οι Έλληνες ψηφοφόροι στο τέλος της κυβερνητικής μας θητείας. Ήδη, αναγνωρίζεται διεθνώς η βελτίωση της οικονομίας μας, υπάρχει σταθερότητα στην κοινωνία, ενώ αρχίζει να εμπεδώνεται στην αγορά που καθημερινά πηγαίνουν οι πολίτες. Χωρίς βέβαια να σημαίνουν τα προηγούμενα ότι δεν υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, ότι δεν υπάρχουν συμπατριώτες μας που χρειάζονται βοήθεια και κυρίως, νέοι άνθρωποι που πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία να γυρίσουν από ξένες χώρες στις οποίες κατέφυγαν για να βρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Τέλος, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι υπάρχουν πρόσφατες δημοσκοπήσεις, μετά τη ΔΕΘ, που δείχνουν ότι η ΝΔ είναι στάσιμη και ότι οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση κερδίζουν καθημερινά την όποια δικαιολογημένη για την εποχή διαφορά. Μία τέτοια είναι η τελευταία δημοσκόπηση της Kapa Research που δίνει τη διαφορά περίπου στο 5%.

Είστε «κοντά» με τον ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχει μια έντονη φημολογία που σας «θέλει» υποψήφια με το ψηφοδέλτιό του.
Δεν υπάρχει καμία τέτοια φημολογία και δεν θα μπορούσε να υπάρχει ένα χρόνο πριν τις εκλογές. Τώρα προέχει η δουλειά που έχει αναλάβει ο καθένας μας, την οποία είναι μονόδρομος να την φέρουμε σε πέρας.
Προσωπικά, είμαι απολύτως προσηλωμένη στα καθήκοντά μου για να προσφέρω όσα περισσότερα μπορώ στη χώρα και στην ιδιαίτερη πατρίδα μας.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μπροστά. Ποιος θα είναι ο δικό σας ρόλος σε αυτές με δεδομένο ότι σήμερα είστε επικεφαλής παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Θα συνεχίσετε στην αυτοδιοίκηση;
Η αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος άσκησης πολιτικής πολύ σημαντικός. Πρόκειται για πραγματικό «σχολείο», επειδή υπάρχει άμεση και καθημερινή σχέση με τους πολίτες. Θαυμάζω όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως κόμματος, που έχουν αφιερώσει όλη την πολιτική σταδιοδρομία τους στους Δήμους και τις Περιφέρειες.
Στις προσεχείς εκλογές για τους Ο.Τ.Α Α΄ και Β΄ βαθμού δεν θα είμαι υποψήφια. Με βεβαιότητα ωστόσο, μπορώ να δηλώσω ότι θα υποστηρίζω πάντα τους συναδέλφους της αυτοδιοίκησης, στην προσπάθεια για την παραγωγή έργου το οποίο θα βελτιώνει τη ζωή των συμπολιτών μας.

Για τη Δημοτική Αρχή του Βόλου έχετε εκφράσει θέση ανοιχτά. Πρέπει να είναι οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές μια διαδικασία συνεργασιών δυνάμεων από τους δημοκρατικούς χώρους ή παρατάξεις και κόμματα να κινηθούν αυτόνομα με τους υποψηφίους τους;
Θέλω να είμαι σαφής. Οι πολιτικές μας επιλογές δεν πρέπει να στοχεύουν τα πρόσωπα, αλλά να παρουσιάζουν ή να κρίνουν την πολιτική που εκφράζουν και υλοποιούν. Προσωπικά, προσπαθώ να πολιτεύομαι με αυτόν τον τρόπο.
Όπως ανέφερα σε προηγούμενη ερώτησή σας, η εποχή που πέρασε και κυρίως, η νέα εποχή στην οποία έχουμε εισέλθει, χρειάζεται απαραιτήτως τις συνεργασίες των πολιτικών δυνάμεων με βάσει αρχές, στόχους και κυρίως, τον ορθολογισμό.

Φωτό: Η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το