Τοπικά

Βόλος: Τρέχουν για μεταβίβαση ακινήτου ενόψει αύξησης των αντικειμενικών τιμών

Κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα συμβολαιογραφεία και το υποθηκοφυλακείο για μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς από την 1η του νέου έτους αναμένεται αύξηση στις αντικειμενικές τιμές σε ορισμένες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου, όπως στην Αγριά, στον Σωρό και στις Αλυκές.

Πολλοί φορολογούμενοι, που είδαν τις τιμές ζώνης να ανεβαίνουν, αποφάσισαν να επισπεύσουν γονικές παροχές, δωρεές ή ακόμη και την αγορά κάποιου ακινήτου που σχεδίαζαν, αλλά δεν είχαν προγραμματίσει. Αυτή η κίνηση θα τους στοιχίσει τώρα φθηνότερα, αφού από την Πρωτοχρονιά οι φόροι στις μεταβιβάσεις θα τραβήξουν την ανηφόρα, στις περιοχές όπου αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες.
Η κινητικότητα που παρατηρείται, δεν αποτυπώθηκε ακόμη στα στατιστικά του Υποθηκοφυλακείου Βόλου, όπου συνολικά το οκτάμηνο φέτος οι μεταγραφές είναι λιγότερες από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ωστόσο αναμένεται ραγδαία αύξηση τις επόμενες ημέρες και μέχρι τέλος του έτους, καθώς οι ενδιαφερόμενοι, τώρα συγκεντρώνουν τα αναγκαία δικαιολογητικά, που δεν είναι και λίγα.

Όπως είναι γνωστό, στη Μαγνησία σημειώθηκε αύξηση των τιμών των αντικειμενικών σε περιοχές των Αλυκών, του Σωρού και της Αγριάς, ενώ σε άλλες, όπως σε τμήμα της Ν. Ιωνίας, σημειώθηκε μείωση και στις περισσότερες οι αντικειμενικές παρέμειναν σταθερές.
Η αύξηση των αντικειμενικών τιμών συμπαρασύρει και αύξηση στον φόρο μεταβίβασης, καθώς και αυξήσεις σε 18 ακόμη φόρους…
Οι μεταγραφές ακινήτων στο Υποθηκοφυλακείο Βόλου ήταν το πρώτο οκτάμηνο φέτος 1.329, έναντι 1.392 πέρυσι, ωστόσο οι πωλήσεις ήταν περισσότερες, αφού φέτος ήταν 402 έναντι 337 πέρυσι. Οι γονικές παροχές και δωρεές ήταν φέτος 374, έναντι 452 πέρυσι, ενώ οι λοιπές μεταγραφές ήταν φέτος 553, έναντι 603 πέρυσι. Συνολικά όλο το έτος πέρυσι οι μεταγραφές στο Υποθηκοφυλακείο Βόλου έφθασαν τις 2.162.

Σύμφωνα με τη συμβολαιογράφο του Βόλου Ελένη Πολυχρονάκη υπάρχει μια κίνηση στις μεταβιβάσεις, με κύριο χαρακτηριστικό, ότι αυτοί που είναι αποφασισμένοι να τις κάνουν, είναι οι οκτώ στους δέκα. Η κ. Πολυχρονάκη προβλέπει αύξηση του κόστους μεταβίβασης, εφόσον ισχύσουν οι νέες αντικειμενικές.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες ισχύουν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ φέτος, αλλά για τις μεταβιβάσεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018 ισχύουν οι παλιές τιμές ζώνης. Οι νέες θα ισχύουν για τις μεταβιβάσεις από την 1η Ιανουαρίου 2019. Επομένως, όσοι σχεδιάζουν να μεταβιβάσουν ακίνητα το επόμενο διάστημα, πρέπει να σταθμίσουν τις αλλαγές που έρχονται και αναλόγως, είτε να σπεύσουν να πραγματοποιήσουν τη μεταβίβαση μέχρι το τέλος του έτους, εάν το κόστος πρόκειται να ανέβει, είτε να περιμένουν, για να την κάνουν αργότερα, εφόσον η σχετική επιβάρυνση θα μειωθεί. Στις περιπτώσεις όπου υπάρχει άνοδος αντικειμενικών τιμών, όπως π.χ. στις Αλυκές, συμφέρει ένα νοικοκυριό, να προχωρήσει τώρα σε μεταβίβαση ακινήτων στα παιδιά του μέσω γονική παροχής.
Εκτός από τον ΕΝΦΙΑ, τους φόρους μεταβίβασης, το τέλος ακίνητης περιουσίας, οι νέες αντικειμενικές έχουν αντίκτυπο και στα τεκμήρια για τις κατοικίες. Το τεκμήριο αυτό εφαρμόζεται, ανεξάρτητα από το εάν η κατοικία είναι ιδιόκτητη ή μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρούμενη. Δηλαδή ακόμα και στην περίπτωση που ένας φορολογούμενος κατοικεί σε μισθωμένη κατοικία και έχει χαμηλά εισοδήματα, είναι πιθανόν να πιαστεί στην παγίδα των τεκμηρίων και να πληρώσει έξτρα φόρο, λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

Δικαιολογητικά
Ανάλογα με τη συναλλαγή που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι θα πρέπει να διαθέτουν:
Αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας πωλητή. Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.
Πιστοποιητικό ΔΟΥ περί μη οφειλής φόρου κληρονομίας-δωρεάς. Δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτου ή ΦΠΑ στη ΔΟΥ του ακινήτου. Πιστοποιητικά / δηλώσεις για μη οφειλή προς ΟΤΑ κ.λπ. Βεβαίωση δήμου περί υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας ή μη οφειλής εισφοράς σε χρήμα. Βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας. Βεβαίωση πολιτικού μηχανικού περί πολεοδομικής νομιμότητας. Πιστοποιητικό ενεργειακού επιθεωρητή. Τοπογραφικό διάγραμμα γεωτεμαχίου από τοπογράφο. Υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτήτη περί πολεοδομικής νομιμότητας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου.

Αντίγραφο οικοδομικής άδειας αν το ακίνητο χτίστηκε μετά τις 14/3/1983. Έγγραφο περαίωσης διαδικασίας ρύθμισης ακινήτου. Απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος, αν βρίσκεται εντός Κτηματολογίου. Πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου ότι το γεωτεμάχιο έχει περιληφθεί στα προσωρινά κτηματολογικά στοιχεία της ανάρτησης του Εθνικού Κτηματολογίου. Πράξη χαρακτηρισμού του Δασαρχείου ότι η μεταβιβαζόμενη έκταση χαρακτηρίζεται μη δασική ή δασική. Βεβαίωση δασαρχείου περί «ΑΚΑΪΑΣ» των μεταβιβαζόμενων ιδιωτικών δασών. Δήλωση προς το Δασαρχείο σε περίπτωση μεταβίβασης ιδιωτικού δάσους ή δασικής έκτασης πάνω από 50 στρέμματα. Άδεια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε περίπτωση κατάτμησης δασικής ιδιοκτησίας. Πιστοποιητικό της Διεύθυνσης Δασών ή του Κτηματολογικού Γραφείου σε περίπτωση που η μεταβιβαζόμενη έκταση βρίσκεται σε περιοχή στην οποία έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες.

Θα χάσουν και επιδόματα
Οι φόροι που αυξάνουν λόγω αντικειμενικών είναι: Ο ΕΝΦΙΑ (κύριος και συμπληρωματικός), τεκμήριο κατοικίας (άγαμων – έγγαμων), τεκμαρτό εισόδημα επαγγελματικής στέγης, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (λογαριασμός ρεύματος), δημοτικά τέλη (λογαριασμός ρεύματος), φόρος μεταβίβασης ακινήτων, φόρος γονικής παροχής ακινήτων, φόρος κληρονομιάς ακινήτων, φόρος δωρεάς ακινήτων, ΦΠΑ νεόδμητων ακινήτων, τέλη εγγραφής ακινήτων, πρόστιμο διατήρησης αυθαιρέτου και τέλος εγγραφής και μεταγραφής.

Πάντως παρέμειναν σταθεροί οι συντελεστές εμπορικότητας και οι συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδων, που παραμένουν στα επίπεδα του 2007.
Το 2019 θα ακολουθήσει νέο κύμα αύξησης των αντικειμενικών αξιών, κυρίως στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες, ενώ η πλήρης εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές θα γίνει το 2020.
Η αύξηση των τιμών ζώνης και κατ’ επέκταση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο να βρεθούν εκτός της κοινωνικής προστασίας και διαφόρων επιδομάτων χιλιάδες πολίτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα επιδόματα που κινδυνεύουν να χαθούν από τις νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες είναι μεταξύ άλλων τα εξής: Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Κοινωνικό Τιμολόγιο Ρεύματος. Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Κοινωνικό μέρισμα. Οικογενειακό επίδομα. Φοιτητικό επίδομα. Έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ. Προστασία 1ης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το