Τοπικά

Η λίμνη Κάρλα στο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2 «Από πέτρα και χρόνο»

 

Στο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Από πέτρα και χρόνο» που θα προβληθεί την Κυριακή 19 Ιουνίου και ώρα 12 μ. στην ΕΡΤ2 θα προβληθεί η λίμνη Κάρλα.
Σύμφωνα με την περιγραφή του 10ου επεισοδίου του ντοκιμαντέρ, η λίμνη Κάρλα ή Βοιβηίδα όπως λεγόταν παλαιότερα, ήταν η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας μέχρι να αποξηρανθεί το 1962. Σήμερα η επανασύστασή της αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα οικολογικά έργα της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια, η Κάρλα εξελίχθηκε σε ένα αληθινό τόπο συνάντησης και συνύπαρξης εκατοντάδων πτηνών. Η ζωή ξαναεμφανίστηκε και τόσο η πανίδα όσο και η χλωρίδα άρχισαν να δίνουν πολλαπλασιασμούς πλασμάτων και φυτών.
Το παραδοσιακό κεφαλοχώρι Κανάλια είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και βλέπει πανοραμικά τη λίμνη και τον κάμπο. Το χωριό είχε και έχει μια ποιητική σχέση με τη λίμνη, γιατί έζησε απ’ αυτή και πρόκοψε. Η οικολογική σημασία και η ιστορία της πανάρχαιας λίμνης επηρέασε την κουλτούρα των κατοίκων.
Στο χωριό υπάρχουν δύο μουσεία, ένα του Φορέα Διαχείρισης της περιοχής Κάρλας- Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου και το Μουσείο του Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας με εντυπωσιακά εκθέματα από τη ζωή των ψαράδων και την βιοποικιλότητα της λίμνης.
Σενάριο-σκηνοθεσία: Ηλίας Ιωσηφίδης, κείμενα – παρουσίαση – αφήγηση: Λευτέρης Ελευθεριάδης, διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Μαυροφοράκης, πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Ιωσηφίδης, μοντάζ: Χάρης Μαυροφοράκης, διεύθυνση Παραγωγής: Έφη Κοροσίδου, εκτέλεση Παραγωγής: FADE IN PRODUCTIONS.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το