Κόσμος

Η Ινδία προσπαθεί να «ξυπνήσει» το διαστημόπλοιό της στη Σελήνη

Χωρίς αποτέλεσμα παραμένουν ως τώρα οι προσπάθειες της Υπηρεσίας Διαστήματος της Ινδίας να αποκαταστήσει την επικοινωνία με το διαστημόπλοιό της που προσεδαφίστηκε τον Αύγουστο στον νότιο πόλο της Σελήνης.

Καθώς ξημερώνει μια νέα σεληνική ημέρα, το Vikram, που μεταφέρει το μικρό ρόβερ Pragyaan, θα έπρεπε να επικοινωνήσει με τη Γη.

Είναι πιθανό, όπως αναφέρει το BBC, ότι το ακραίο ψύχος της σεληνιακής νύχτας, με θερμοκρασίες που πέφτουν και στους -200 με -250 βαθμούς Κελσίου κατέστρεψε τις μπαταρίες. Αυτό σημαίνει ότι ίσως το διαστημόπλοιο δεν «ξυπνήσει» ποτέ.

Η Ινδία δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες.

Με την αποστολή Chandrayaan-3 η Ινδία έγραψε ιστορία, καθώς για πρώτη φορά προσεδαφίστηκε διαστημόπλοιο κοντά στον σεληνιακό νότιο πόλο. Μόνο οι ΗΠΑ, η ΕΣΣΔ και η Κίνα έχουν κατορθώσει να προσεδαφίσουν διαστημόπλοια ή οχήματα στον φυσικό μας δορυφόρο.

Μετά την προσεδάφιση, το διαστημόπλοιο πέρασε δύο εβδομάδες συγκεντρώνοντας δεδομένα. Όταν έφτασε η σεληνιακή νύχτα, το όχημα μπήκε σε κατάσταση «ύπνωσης» για δύο εβδομάδες για να το «ξυπνήσουν» εκ νέου με την αρχή μιας νέας σεληνιακής ημέρας.

Θεωρητικά, οι μπαταρίες θα το κρατούσαν ενεργό ως τις 22 Σεπτεμβρίου, όταν και θα έχει βγει ο ήλιος για να πάρει ενέργεια.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το