Πολιτισμός

«Η Ημέρα των Νεκρών» στο «Αχίλλειον» – Εκδήλωση-αφιέρωμα στη γιορτή των Μεξικανών

Η Adelina Jimenez σε συνεργασία με την ομάδα ισπανικής γλώσσας διοργανώνει σήμερα Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, στις 20.00, μια εκδήλωση αφιέρωμα στη γιορτή των Μεξικανών «Dia de los Muertos – Η Ημέρα των Νεκρών», που αυτή τη φορά θα γίνει προς τιμήν των μουσικών και θα πραγματοποιηθεί στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον».
Θα ακουστούν ισπανόφωνα τραγούδια από διάσημους τραγουδοποιούς, σε εκτέλεση του Κωνσταντίνου Κολέτσιου, με συνοδεία από παραδοσιακά μεξικάνικα εδέσματα. Επίσης, θα προβληθεί η ταινία Coco της Pixar, μια αναπαράσταση της Ημέρας των Νεκρών στο Μεξικό, στην ισπανική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους.

«Μια φορά τον χρόνο συνυπάρχουν στο Μεξικό οι ζωντανοί με τους νεκρούς!». Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο πως οι Μεξικάνοι είναι κάπως σουρεαλιστές. Για τους καλλιτέχνες συγκεκριμένα, ο θάνατος υπήρξε πάντα ένα πρόσφορο θέμα. Ο Jose Guadalupe Posada είναι διάσημος για τα σκίτσα του με σκελετούς, που αντιπροσωπεύουν τον θάνατο και με τα οποία εμπλούτισε τον εορτασμό της Ημέρας των Νεκρών. Σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή, η γιορτή αυτή συνδυάζει στοιχεία από τον αρχαίο πολιτισμό των Αζτέκων και τη θρησκεία των καθολικών Ισπανών. Οι αρχαίοι Μεξικάνοι γιόρταζαν την Dia de los Muertos (Ημέρα των Νεκρών) τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Όταν, όμως, οι Ισπανοί κατακτητές κατέφθασαν στην Αμερική άλλαξαν την ημερομηνία της Dia de los Muertos για να συμπίπτει με τη γιορτή της καθολικής Εκκλησίας Dia de Todos los Santos (Ημέρα των Αγίων Πάντων). Έτσι, καθιερώθηκε μέχρι σήμερα η 1η και η 2η ημέρα του Νοέμβρη ως Ημέρα των Νεκρών.

Οι ιθαγενείς πίστευαν ότι οι ψυχές δεν πεθαίνουν μα αναπαύονται σε ένα μέρος μέχρι την ημέρα που μπορούν να επισκεφτούν την οικογένειά τους. Ο θάνατος (La Muerte) δεν είχε την ίδια σημασία, ηθική και θρησκευτική, όπως στην καθολική Εκκλησία, στην οποία υπάρχει παράδεισος και κόλαση. Αντιθέτως πίστευαν ότι η πορεία των ψυχών των νεκρών καθορίζεται ανάλογα με τον τρόπο που πέθαιναν και όχι σύμφωνα με τον επίγειο τρόπο ζωής.
Αυτά τα μέρη ήταν τα εξής: El Tlalocan (Ελ Τλαλοκάν): Εκεί πήγαιναν οι ψυχές των ανθρώπων που ο θάνατός τους είχε σχέση με το νερό π.χ. από πνιγμό κ.λπ. El Omeyocan (Ελ Ομεγιοκάν): Εκείνοι που πέθαιναν σε συνθήκες πολέμου. El Mictlan (Ελ Μικτλάν): Εκείνοι που πέθαιναν από φυσικά αίτια.

Η UNESCO ανακήρυξε το 2003 την Dia de los Muertos ως μεγαλειώδες έργο προφορικής πολιτιστικής κληρονομιάς για την ανθρωπότητα. Αυτή η αναπαράσταση της Ημέρας των Νεκρών εκφράζει τον αρχαίο αυτόχθονα μεξικάνικο πολιτισμό που ζει έως σήμερα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το