Πολιτισμός

Η Ηλέκτρα γεννά μουσική για 90 όργανα…

Η Ηλέκτρα δεν γεννά μόνο πολέμους, αλλά και μουσική για 90 όργανα… Συγκεκριμένα η πολυαναμενόμενη παράσταση της Ηλέκτρας, την πρωτότυπη μουσική της οποίας υπέγραψε ο Δ. Σκύλλας, ενθουσίασε και χειροκροτήθηκε θερμά από 18.000 θεατές, οι οποίοι κατέκλυσαν το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Μετά όμως την καθηλωτική Ηλέκτρα που γεννά τους πολέμους;
Μετά την Ηλέκτρα ο Βολιώτης νεαρός συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας θα παρουσιάσει συμφωνικό έργο για… 90 όργανα.
Η Ηλέκτρα σε μουσική του Δημήτρη Σκύλλα παρουσιάστηκε στην Επίδαυρο από το Εθνικό και καθήλωσε.
«Kαθισμένος εκεί, στη μέση του θεάτρου, είδα χιλιάδες ανθρώπους να περιμένουν να δουν το έργο που φτιάξαμε. Ένιωσα ένα δέος, αλλά παράλληλα μια πρωτόγνωρη ηρεμία. Ήμουν εκεί όπου θα έπρεπε να είμαι, στον σωστό χώρο, τη σωστή στιγμή. Κυκλοφορεί μία φήμη πως το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου είναι σκηνή «τρομακτική» για τους καλλιτέχνες. Δεν το ένιωσα καθόλου. Νιώθω πως η μουσική μου είναι προορισμένη για μεγάλους και επιβλητικούς χώρους, οπότε βίωσα μια αφάνταστη φυσικότητα, σαν να βρισκόμουν στο σπίτι μου.

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της παράστασης. Δουλέψαμε σκληρά με τον σκηνοθέτη Θάνο Παπακωνσταντίνου για να χτίσουμε ένα σύμπαν δικό μας, στο οποίο λόγος και μουσική συνομιλούν με αρμονία, αλλά και με αντιθέσεις. Τα σκηνικά και η χορογραφία είναι εξαιρετικά και βρίσκονται επίσης σε πλήρη αρμονία με το γενικό σύνολο. Σχετικά με τη μουσική μου, είναι η πρώτη φορά που συνθέτω για θέατρο και αδιαμφισβήτητα είναι μια νέα εμπειρία για μένα. Αν και στο παρελθόν μου έχουν αρκετές προτάσεις για θέατρο, ήθελα να μπω σε αυτόν τον κόσμο μόνο αν η μουσική είχε σημαντική υπόσταση στην παράσταση. Αυτό έγινε στη δική μας Ηλέκτρα. Ενώ είναι απόλυτα μέρος της παράστασης, έχει και μια δική της αυτονομία ως μουσικό έργο», δηλώνει στη «ΘΕΣΣΑΛΙΑ».
Τώρα που ολοκληρώθηκε η Επίδαυρος, θα πάρει λίγο χρόνο για να ξεκουραστεί, θα ακολουθήσει και την περιοδεία της παράστασης σε επιλεγμένες πόλεις και σε συνδυασμό με διακοπές σε κάποια κυκλαδίτικα νησιά, θα σκεφτεί και θα ξεκινήσει άμεσα το επόμενο έργο, το οποίο είναι ένα συμφωνικό έργο τεραστίων διαστάσεων για… 90 όργανα.
«Εκεί, είμαι έτοιμος να ρίξω όλο μου το βάρος», σημείωσε.
Είναι παραγωγή του Λονδίνου σε συνεργασία με την Ελλάδα.
«Τολμώ να πω πως έρχεται από έναν τεράστιο οργανισμό κλασικής μουσικής, αυτό δημιουργεί ποικίλα και αντιθετικά συναισθήματα μέσα μου, από τρελό ενθουσιασμό μέχρι αφάνταστη αγωνία. Θα γίνει όμως, θα γίνει. Δεν μπορώ να αρνηθώ πως μου λείπει και η μικρή κλίμακα, τα έργα για πιάνο που γράφω κάποια καυτά μεσημέρια του καλοκαιριού ή αργά το βράδυ με παγωμένη μπύρα δίπλα στο πιάνο. Δυστυχώς θα πρέπει να περιμένω αρκετά γι’ αυτό».

Φωτό: Γιάννης Κωλίκης 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το