Τοπικά

Η Eπιτροπή Αγώνα για το συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών: Οι πολίτες μίλησαν, οι κυβερνώντες άκουσαν;

«Στο συλλαλητήριο ακούστηκε η φωνή των πολιτών. Η κυβέρνηση, ο Δήμος και η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα πρέπει να ακούσει τους πολίτες άμεσα» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου μετά τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου ενάντια στην καύση σκουπιδιών και τη δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF από τη δημοτική αρχή.
Επίσης, σημειώνει ότι δεν συμμετείχαν στο συλλαλητήριο οι βουλευτές της Μαγνησίας, με εξαίρεση τον βουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Στεργίου, ενώ καταγγέλλει τα ΜΜΕ που, όπως σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα, μείωσαν τη δυναμική του συλλαλητηρίου.
Η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα για το συλλαλητήριο:

«Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου διοργάνωσε για δεύτερη φορά άλλο ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019. Αυτή τη φορά πάνω από 10.000 πολίτες συμμετείχαν (στοιχεία από drone), βγήκαν στους δρόμους και από το Δημαρχείο του Βόλου έφθασαν με πορεία 5 χιλιομέτρων μέχρι την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ συμφερόντων Lafarge-Holcim και διαμαρτυρήθηκαν για τις 200.000 τόνους σκουπιδιών που θα καίγονται στον Βόλο κάθε χρόνο από τη Νότια Ιταλία, από την Αθήνα, αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας. Ο Βόλος φώναξαν δεν θα γίνει ο αποτεφρωτήρας της Νοτιονατολικής Ευρώπης. Ούτε στον Βόλο ούτε πουθενά δεν πρέπει να καίγονται σκουπίδια. Τα σκουπίδια ανακυκλώνονται, δεν καίγονται.
Η Δημοτική Αρχή Βόλου θα πρέπει εδώ και τώρα να ξεχάσει τη μονάδα παραγωγής SRF (δεματοποίησης σκουπιδιών), που εξυπηρετεί την ΑΓΕΤ και να οργανώσει την οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων. Απαιτούμε εδώ και τώρα να λειτουργήσει η ανακύκλωση που όλες οι δημοτικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της παρούσης, απαξίωσαν επιδεκτικά. Ο Βόλος μπορεί να γίνει πόλη ZERO WASTE, δηλαδή παραγωγής μηδενικών αποβλήτων. Αφού το κατάφερε το Σαν Φραντσίσκο των 800.000 κατοίκων και η Λουμπλιάνα στη Σλοβενία, είναι εφικτή λύση και για τη βολιώτικη πραγματικότητα. Απλά οι κυβερνώντες δεν θέλουν. Ο κόσμος όμως χθες το απαίτησε.
Επιπλέον ο κόσμος που συγκεντρώθηκε χθες και περπάτησε μέχρι την ΑΓΕΤ απαίτησε να λυθεί το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης. Τα παιδιά μας ζουν σε μία οχληρή και δυσώδη πραγματικότητα. Μυρίζουμε καθημερινά καμένο πλαστικό. Διοξίνες, φουράνια, βαρέα μέταλλα, αρσενικό, μικροσωματίδια, άνθρακας, αυτή είναι η ατμόσφαιρα που θα προσφέρουμε στις μελλοντικές γενεές;
Στο συλλαλητήριο ακούστηκε η φωνή των πολιτών. Οι κυβερνώντες ακούν; Η κυβέρνηση, ο Δήμος και η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα πρέπει να ακούσει τους πολίτες άμεσα. Τα προτάγματα που ξεσήκωσαν χιλιάδες πολίτες και σε αυτό το συλλαλητήριο ήταν:

• ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ
• ΟΧΙ στη δημιουργία εργοστασίου SRF από τον Δήμο Βόλου
• ΝΑΙ στον καθαρό αέρα και λύση στο πρόβλημα της αερορρύπανσης
• ΝΑΙ στην οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων μας

Ευχαριστούμε τους χιλιάδες πολίτες φορείς και συλλογικότητες που ταχθήκαν με τους πολίτες αδιαφορώντας για οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα που προσφέρθηκαν σε πολλούς από τους συμμάχους μας. Για αυτούς που κιότεψαν, αναλαμβάνει η ιστορία και η αιχμηρή γραφίδα ενός αμερόληπτου ιστοριογράφου. Ευχαριστούμε επίσης και τους εκατοντάδες πολίτες και συλλογικότητες που ταξίδεψαν από άλλα μέρη της Ελλάδας, ακόμη και από το εξωτερικό για να είναι εδώ στον Βόλο. Στη μάχη κατά του καρκίνου που μας προσφέρεται αφειδώς. Χρόνια τώρα όπως έδειξε η μελέτη θνησιμότητας και νοσηρότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Χιλιάδες πολίτες ήταν παρόντες σε αντίθεση με τον νυν δήμαρχό μας που την ίδια ώρα του συλλαλητηρίου έπινε τον καφέ του στην παραλία. Το ίδιο και οι βουλευτές μας, εκτός από τον Κώστα Στεργίου βουλευτή του ΚΚΕ που έχει μία συνεπή στάση από την αρχή του αγώνα, οι υπόλοιποι έτρεχαν να κρυφτούν στις ένοχες κρυψώνες τους. Ο καιρός όμως των εκλογών εγγύς. Το ίδιο και για τους υποψήφιους Δημάρχους που απείχαν. Η σιωπή τους ήταν πολύ πιο ένοχη και από τους ταγμένους δημοσιογράφους που έγραφαν ότι στο συλλαλητήριο ήταν κάτι εκατοντάδες πολίτες και παρουσίαζαν φωτογραφίες από την αρχή της διοργάνωσης στις 12:30. Βλέπουμε ότι οι διαφημίσεις της ΑΓΕΤ και οι συμβάσεις προμήθειας με το Δήμο Βόλου έδρασαν καλά. Αυτά όμως να τα πουν στα παιδάκια του Βόλου με καρκίνο και στον διευθυντή της αιματολογικής κλινικής στη Λάρισα που εξέφρασε την ανησυχία του και την αγωνία του, διότι τα περισσότερα κρούσματα από τη Θεσσαλία προέρχονται από τον Βόλο.
Στο μεγάλο συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών ξεχωρίσαμε την ήρα από το στάρι. Τους αγνούς πολίτες από αυτούς που έχουν πολιτικό ή οικονομικό συμφέρον από την καύση σκουπιδιών. Ο αγώνας όμως δεν σταματά. Η Επιτροπή Πολιτών καλεί τη Δευτέρα 18-3-2019 τους πολίτες σε συνέλευση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κτήριο Παπαστράτου, αίθουσα Δ, για να αποφασίσουμε για τα επόμενα δυναμικά μας βήματα.
Θα σταματήσουμε μόνο αν νικήσουμε. Ο κόσμος χθες δεν ζήτησε περισσότερους ελέγχους, διότι ξέρει με τι έχει να κάνει. Εδώ και τώρα ανάκληση της άδειας της ΑΓΕΤ να καίει σκουπίδια. Η υγεία των παιδιών μας πάνω από τα κέρδη τους.

Σημείωση: Τον παρόν Δελτίο Τύπου δεν θα το συνοδεύσουμε με φωτογραφίες του συλλαλητηρίου που δείχνουν τις χιλιάδες των πολιτών και εκμηδενίζουν τους δημοσιογραφίσκους που μειώνουν τη δυναμική του, αλλά με μία φωτογραφία ενός μικρού παιδιού με ένα πλακάτ που περπάτησε τη όλη τη διαδρομή μέσα στην πόλη διεκδικώντας υγιές μέλλον».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το