Πολιτισμός

Η Αργυρούλα Δουλγέρη – Ιντζεσίλογλου απαντά στο ερωτηματολόγιο του Proust – “Παράγεται σημαντικό αρχαιολογικό έργο”

Επιμέλεια:Μαίρη Τσακνάκη Γαβαλά

Καλεσμένη μας σήμερα η αρχαιολόγος Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου.

Καλώς όρισες, Αργυρούλα, στην κυριακάτικη «Θεσσαλία». Μια ζωή εξασκώντας ένα επάγγελμα συναρπαστικό, από μια αρχαιολόγο σε θέση ευθύνης, γνωρίζοντας άριστα το αντικείμενό της.
Καταγωγή, παιδικά χρόνια, σπουδές, οικογένεια, καριέρα;
Εσείς θα απαντήσετε σ’ όλα αυτά με όποια σειρά θέλετε, προσθέτοντας ή αφαιρώντας.

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη από γονείς προσφυγικής καταγωγής, από προσφιλείς και αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολικής Ρωμυλίας και της Ανατολικής Θράκης. Τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια τα έζησα στη Θεσσαλονίκη μέχρι την περάτωση των σπουδών μου στο Τμήμα Αρχαιολογίας και Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου εκπόνησα αργότερα και τη διδακτορική διατριβή μου με θέμα «Θεσσαλικές Επιγραφές σε Τοπικό Αλφάβητο». Είμαι παντρεμένη με τον Χαράλαμπο Ιντζεσίλογλου, αρχαιολόγο επίσης, και έχουμε δύο παιδιά.
Στην αρχή εργαστήκαμε και οι δύο ως έκτακτοι αρχαιολόγοι στην τότε ΙΕ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στη Λάρισα, με προϊστάμενο τον Κώστα Γαλλή (1977-1979). Μετά από την επιτυχία μας στον διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού για την πρόσληψη Επιμελητών Αρχαιοτήτων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, διοριστήκαμε μαζί με τον σύζυγό μου στην τότε ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (τώρα Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας), στον Βόλο, όπου αναλάβαμε καθήκοντα τον Μάιο του 1980, με προϊστάμενο τον αείμνηστο Γιώργο Χουρμουζιάδη. Σε ολόκληρη σχεδόν τη θητεία μου υπηρέτησα στην Εφορεία αυτή, της οποίας διετέλεσα και διευθύντρια για είκοσι περίπου χρόνια. Επίσης, για τρία χρόνια (2003-2006) υπήρξα διευθύντρια του νεοσύστατου Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών του ΥΠΠΟ στον Βόλο, το οποίο, δυστυχώς, καταργήθηκε το 2014. Την ίδια χρονιά, το 2014, συνταξιοδοτήθηκα έχοντας υπηρετήσει συνολικά για 37 και πλέον χρόνια.
Βασικό καθήκον, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν η προστασία, η διάσωση και η ανάδειξη των αρχαιοτήτων, με την πιστή εφαρμογή της αρχαιολογικής νομοθεσίας. Ήταν συνεχής και η διενέργεια των ανασκαφών, κατά κανόνα σωστικών, για τη διάσωση των αρχαιολογικών ευρημάτων που έρχονταν στο φως στη διάρκεια δημόσιων και ιδιωτικών έργων. Οι ανασκαφές αυτές από πλευράς μου πραγματοποιούνταν κυρίως στην περιοχή των αρχαίων Φερών, του σημερινού Βελεστίνου, και στα νησιά των Βορείων Σποράδων.
Διαρκής ήταν η μέριμνα και για την εύρυθμη λειτουργία των Αρχαιολογικών Μουσείων Βόλου και Αλμυρού, με τη δημιουργία νέων μόνιμων εκθέσεων αρχαιοτήτων και με πολλές περιοδικές εκθέσεις εικαστικού κυρίως περιεχομένου, που ανανέωναν το ενδιαφέρον των επισκεπτών και προωθούσαν την εξωστρέφεια της Εφορείας, η οποία διευρυνόταν επίσης με ποικίλες εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα που διοργανώνονταν σε συνεργασία με τοπικούς φορείς. Σε αυτό συνέτειναν, ακόμη, τα ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα που εφαρμόζονταν με σκοπό να φέρουν τους μαθητές, με άμεσο και ευχάριστο τρόπο, σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά της αρχαιότητας.
Σημαντικά ήταν και τα έργα ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων με χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά Προγράμματα (Γ’ ΚΠΣ, ΕΣΠΑ), κυρίως στις περιοχές των Φερών και της Δημητριάδος, αλλά και στη Σκόπελο.
Στον επιστημονικό τομέα ασχολήθηκα και συνεχίζω να ασχολούμαι με τη μελέτη και τη δημοσίευση εργασιών σχετικά με αρχαιολογικά ευρήματα και θέματα, ανέπτυξα συνεργασίες με επιστημονικούς φορείς και συμμετείχα στη διοργάνωση πολλών αρχαιολογικών συνεδρίων.
Στο έργο μου είχα και έχω πάντα ως βασική αρχή τη συνεργασία με τους συναδέλφους μου.

Γαλλόφωνη. Τι σημαίνει για σας αυτό;
Η Γαλλική είναι η αγαπημένη μου ξένη γλώσσα και η πρώτη που διδάχθηκα συστηματικά, ως μαθήτρια στο Δ’ Γυμνάσιο Θηλέων Θεσσαλονίκης και αργότερα ως φοιτήτρια στο ΑΠΘ, όπου την επέλεξα ανάμεσα σε άλλες διδασκόμενες γλώσσες. Τη γνώση της την καλλιέργησα και τη βελτίωσα στη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών μου στο Πανεπιστήμιο Lumière-Lyon II, στη Λυών της Γαλλίας. Έτσι, απέκτησα τη δυνατότητα και την ευχέρεια να ενημερώνομαι βιβλιογραφικά από γαλλικές αρχαιολογικές δημοσιεύσεις, να συμμετέχω σε γαλλόφωνα αρχαιολογικά συνέδρια και στα πρακτικά τους, αλλά κυρίως να αναπτύσσω γόνιμες συνεργασίες και φιλίες με Γάλλους συναδέλφους, στις οποίες η γαλλική γλώσσα προσδίδει μια ιδιαίτερη αίσθηση οικειότητας…

Βελεστίνο, ανασκαφές…
Οι ανασκαφές που διενήργησα επί τριάντα πέντε χρόνια στο Βελεστίνο και στην ευρύτερη περιοχή του, σε συνεργασία με την αρχαιολόγο Πολυξένη Αραχωβίτη και με όλους τους συναδέλφους που εμπλέκονται στις ανασκαφικές εργασίες, αναπτύχθηκαν κυρίως στον οικιστικό χώρο των αρχαίων Φερών αποκαλύπτοντας ιδιωτικές οικίες και εργαστήρια, στις νεκροπόλεις, όπου βρέθηκαν σημαντικά ταφικά μνημεία, αλλά και στην ύπαιθρο χώρα, όπου ήλθαν στο φως πολλές αγροτικές εγκαταστάσεις. Τα ευρήματα χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή μέχρι την ύστερη αρχαιότητα και παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό βίο των Φεραίων. Πολλά από τα ανασκαφέντα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα αναδείχθηκαν ως επισκέψιμα μνημεία και μάλιστα έχει αρχίσει η δημιουργία του διαχρονικού «Αρχαιολογικού – ιστορικού πάρκου Φερών-Βελεστίνου». Τα πορίσματα των ανασκαφών ανακοινώνονται συνεχώς σε αρχαιολογικά συνέδρια και οι μελέτες δημοσιεύονται στους τόμους των πρακτικών τους, ενώ η πόλη των Φερών προβάλλεται στις Εκθέσεις του «Αθανασάκειου» Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.

Η συνεργασία σας με τον γιατρό Δημήτρη Καραμπερόπουλο και τα Διεθνή Συνέδρια. Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης «Φερών – Βελεστίνου-Ρήγα». Θα μας δώσετε κάποιες πληροφορίες;
Η αγαστή και συνεχής συνεργασία μας με τον δρα Δημήτρη Καραμπερόπουλο, πρόεδρο της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης «Φερών – Βελεστίνου-Ρήγα, ξεκίνησε το 1986 με τη διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου, στο οποίο ήμουν μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, όπως και στα επόμενα έξι, μέχρι το 2017. Στα Συνέδρια αυτά, τόσο εγώ η ίδια, όσο και πολλοί συνάδελφοί μου λαμβάνουμε μέρος με επιστημονικές ανακοινώσεις που αφορούν την αρχαιολογική έρευνα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου. Χάρις στα Συνέδρια και στη δημοσίευση των πρακτικών τους προβάλλεται διεθνώς η αρχαία πόλη των Φερών, αλλά και η ιστορική κωμόπολη του Βελεστίνου, παράλληλα, βέβαια, με την προσωπικότητα και το έργο του Ρήγα Βελεστινλή.

Πώς θα περιγράφατε τη σημερινή κατάσταση στον τομέα αρχαιολογικές έρευνες;
Η σημερινή κατάσταση σχετικά με τις αρχαιολογικές έρευνες γενικά είναι αρκετά δύσκολη, κυρίως λόγω έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών συνθηκών. Ωστόσο, ο ζήλος των αρχαιολόγων, η αφοσίωση και η πίστη τους στο έργο αυτό, καθώς και η ανάπτυξη συνεργασιών, βοηθούν στην αντιμετώπιση των δυσκολιών με αποτέλεσμα να συνεχίζει να παράγεται σημαντικό αρχαιολογικό έργο.

Αργυρούλα Ιντζεσίλογλου, σας ευχαριστώ πολύ. Θα τα πούμε στο επόμενο Διεθνές Συνέδριο της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης «Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα». Ο πρόεδρος μάς το ανακοίνωσε ήδη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το