Κόσμος

Η ανατροπή στα Κατεχόμενα δίνει ελπίδες για το Κυπριακό

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Κρίσιμης σημασίας θα είναι για το Κυπριακό, αλλά και την οικονομική και πολιτική ζωή στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, η εκλογική αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής ανάμεσα στον σημερινό σκληροπυρηνικό Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου και στον μετριοπαθή Μουσταφά Ακιντσί.

Με βάση τα τελικά αποτελέσματα, οι κύριοι διεκδικητές των πρώτων δύο θέσεων πήραν τα εξής ποσοστά:

  • Ντερβίς Έρογλου 28,38%
  • Μουσταφά Ακιντζί 26,76%
  • Σιμπέλ Σιμπέρ 22,51 %
  • Κουντρέζ Οζερσάι 21,23%

Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών ανέτρεψε την λογική, που έλεγε ότι στον δεύτερο γύρο θα περάσουν Έρογλου και Σιμπέρ γιατί πίσω τους έχουν δυο κόμματα με υψηλά ποσοστά και μηχανισμούς. Η διαφορά Έρογλου-Ακιντσί είναι μόνο 1,1% υπέρ του πρώτου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Έρογλου που πήρε λίγο πάνω από 28% στηριζόταν από δύο κόμματα που το 2013 έφταναν μαζί το 50%: το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) του 27,30% και το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ)-Εθνικές Δυνάμεις του 23,11%.

Αντίστοιχα, η Σιμπέρ που πλησίασε το 23% στηριζόταν από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) του 38,37% δύο χρόνια πριν.

Την υποψηφιότητα του Ακιντσί, ο οποίος και πέρασε με σχεδόν 27% στο δεύτερο γύρο απέναντι στον Ερογλου, στήριζαν μόνο το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας του 7,43% και το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος του 3,21%.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Νιαζί Κιζίλγιουρεκ επισημαίνει ότι «ο Ακιντσί δεν κατήλθε στις εκλογές για να κάνει πολιτική καριέρα, αλλά γιατί πιστεύει στη λύση του Κυπριακού».

«Πλαγιοκόπηση» του Ερογλου από τον Οζερσάι
Σύμφωνα με την Ραλλύ Παπαγεωργίου, αναλύτρια στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων για τουρκικά θέματα, το σκηνικό άλλαξε τις τελευταίες μέρες, καθώς υπήρξε πόλωση ειδικά μεταξύ ψηφοφόρων Ακιντσί και Σιμπέρ. «Υπάρχει μια αντιπαράθεση των δυο στρατοπέδων, που ιδεολογικά ανήκουν στον ίδιο χώρο, αλλά έχουν και πολλές διαφορές», σημείωσε η κ. Παπαγεωργίου.

Επίσης, αναφέρει ότι υπήρξε και ψήφος διαμαρτυρίας από το ΡΤΚ, καθώς και από τα κόμματα της δεξιάς, των οποίων μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων στράφηκε προς τον Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος επίσης έκανε έκπληξη με το 21%. Τώρα, εκτιμά η ίδια, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο Οζερσάι θα δημιουργήσει δικό του κόμμα και θα είναι το νέο κόμμα της δεξιάς με κεντροδεξιό προσανατολισμό.

Στην διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος της προσεχούς Κυριακής θα παίξουν ρόλο δύο παράγοντες: α) η συμπεριφορά όσων χθες ψήφισαν Σιμπέρ και Οζερσαι, και β) όσων απέσχαν.

Το ΡΤΚ, μετά την χθεσινή ήττα, δεν έχει πολλές επιλογές και ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρκετά στελέχη του τοποθετούνται υπέρ του Ακιντσί.Ο Οζερσάι, αν και δήλωσε ότι δεν θα κατευθύνει τους ψηφοφόρους του, έχει πολιτικό συμφέρον, σύμφωνα με Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους, να ηττηθεί ο Έρογλου. Από το επιτελείο Ακιντσί εκφράζουν φόβους ότι ο ‘Ερογλου, ο οποίος ελέγχει τον «κυβερνητικό» μηχανισμό θα προσπαθήσει να εξαγοράσει ψηφοφόρους, ιδιαίτερα από το περίπου 67% που χθες δεν προσήλθε στις κάλπες.

Ο καθηγητής Νιαζί Κιζίλγιουρέκ εκτιμά ότι «υπάρχει μια καλή προοπτική να ηττηθεί ο Έρογλου». Όσον αφορά την Άγκυρα ο κ. Κιζίλγιουρεκ σημειώνει ότι «αν θέλει πραγματικά λύση του Κυπριακού, η καλύτερη λύση είναι ο Ακιντσί».

Πηγή: ΑΜΠΕ, Φιλελεύθερος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το