Τοπικά

Η «ακτινογραφία» των 1.550 καθηγητών στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Μαγνησίας

Γιατροί, μηχανικοί, νοσηλευτές, κομμωτές, διατροφολόγοι, επαγγέλματα δηλαδή που υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα, εργάζονται στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Μαγνησίας, καθώς οι νέες ειδικότητες στα Επαγγελματικά Λύκεια των τελευταίων χρόνων έχουν δημιουργήσει αυξημένες ανάγκες, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητοι για την εκπαίδευση και την κατάρτιση των μαθητών.

Η «ακτινογραφία» των ειδικοτήτων που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προσφέρει ένα ενδιαφέρον παζλ από διάφορες κατηγορίες επιστημονικών και άλλων αντικειμένων που καλύπτουν τις τάσεις στην εκπαίδευση των εφήβων. Πάντως το σχολείο έχει αλλάξει εδώ και χρόνια και δεν περιλαμβάνει μόνο τις κλασικές ειδικότητες του μαθηματικού, του φιλολόγου, του φυσικού, του θεολόγου και μερικών άλλων.

Οι μόνιμοι και αναπληρωτές καθηγητές στα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Νομού ανέρχονται στους 1.550, με τον αριθμό τους βέβαια τις τελευταίες ημέρες να αυξάνεται, καθώς έρχονται και άλλες προσλήψεις αναπληρωτών.
Από τους 1.550 ένα ποσοστό 40% καλύπτεται από τις κλασικές, παραδοσιακές ειδικότητες, όπως είναι οι φιλόλογοι, οι μαθητικοί και ο ευρύτερος κλάδος των φυσικών, χημικών και βιολόγων.

Επίσης τα τελευταία χρόνια έχει μεγαλώσει και η ειδικότητα των καθηγητών πληροφορικής, η οποία είναι η τέταρτη σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων με 108 εκπαιδευτικούς που διδάσκουν τις νέες τεχνολογίες στα σχολεία. Ακολουθούν οι γυμναστές, οι μουσικοί, οι καθηγητές αγγλικής φιλολογίας.
Επίσης περίπου το 15% των καθηγητών είναι αναπληρωτές, δηλαδή προσλήφθηκαν από τον Σεπτέμβριο και μετά σε διαδοχικές φάσεις και θα απολυθούν μετά τον Ιούνιο, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο. Μάλιστα και οι αναπληρωτές καθηγητές εντάσσονται σε διαφορετικές κατηγορίες, καθώς και οι χρηματοδοτικές πηγές προέρχονται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αλλά και το ΕΣΠΑ.

Οι αναπληρωτές ανέρχονται στους 220 περίπου, ωστόσο αναμένεται να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 50 άτομα ακόμη, καθώς σε λίγες μέρες θα προσληφθούν εκπαιδευτικοί και για την ενισχυτική διδασκαλία.

Αριθμός καθηγητών ανά ειδικότητα
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, η «ακτινογραφία» των καθηγητών ανά ειδικότητα στα Γυμνάσια, τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Στην ειδικότητα ΠΕ01 Θεολόγοι διδάσκουν 61, στην ειδικότητα ΠΕ02 των Φιλολόγων οι καθηγητές ανέρχονται στους 355, εκ των οποίων 344 είναι μόνιμοι και οι έντεκα αναπληρωτές, από τους οποίους ένας μειωμένου ωραρίου. Επίσης στους φιλολόγους υπάρχουν και άλλοι δεκατρείς αναπληρωτές για την ειδική αγωγή και την παράλληλη στήριξη.
Στην ειδικότητα ΠΕ03 των Μαθηματικών οι καθηγητές ανέρχονται στους 153, εκ των οποίων οι 133 είναι μόνιμοι και οι 20 αναπληρωτές, από τους οποίους ένας είναι μειωμένου ωραρίου. Επίσης υπάρχουν και έξι αναπληρωτές μαθηματικοί για την ειδική αγωγή και την παράλληλη στήριξη.
Στην ειδικότητα ΠΕ04.01 των Φυσικών οι καθηγητές ανέρχονται στους 77, από τους οποίους οκτώ είναι οι αναπληρωτές. Επίσης υπάρχουν και πέντε αναπληρωτές φυσικοί για Ειδική Αγωγή και Παράλληλη Στήριξη.
Στην ειδικότητα ΠΕ.04.01.50 των Χημικών οι καθηγητές ανέρχονται στους 42 (τέσσερις είναι αναπληρωτές), ενώ υπάρχουν και δύο αναπληρωτές στην ειδική αγωγή.
Στην ειδικότητα ΠΕ04.04 των Βιολόγων οι καθηγητές ανέρχονται στους 27 (εκ των οποίων δεκατρείς είναι αναπληρωτές), ενώ υπάρχουν και δύο αναπληρωτές για ειδική αγωγή και παράλληλη στήριξη.
Στην ειδικότητα ΠΕ04.04.50 των Γεωλόγων οι καθηγητές ανέρχονται στους 19 (δύο αναπληρωτές).
Σύμφωνα με τα υπόλοιπα στοιχεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, οι καθηγητές της Γαλλικής Φιλολογίας ανέρχονται στους 30 (οκτώ αναπληρωτές), της Αγγλικής Φιλολογίας στους 74 (έξι αναπληρωτές) και ένας αναπληρωτής για ειδική αγωγή, οι καθηγητές της Γερμανικής Φιλολογίας στους 25 (τρεις αναπληρωτές), οι καθηγητές των Καλλιτεχνικών Μαθημάτων ανέρχονται στους 23 (τέσσερις αναπληρωτές) και ένας αναπληρωτής ειδικής αγωγής.
Επίσης οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής ανέρχονται στους 75 (πέντε αναπληρωτές) και ένας αναπληρωτής για την ειδική αγωγή.

Ακόμη δραστηριοποιούνται δύο θεραπευτές λόγου ως αναπληρωτές, ένας αναπληρωτής επαγγελματικός σύμβουλος, εννιά ψυχολόγοι (εκ των οποίων έξι αναπληρωτές), έξι σχολικοί νοσηλευτές (πέντε αναπληρωτές), δύο φυσιοθεραπευτές, οκτώ κοινωνικοί λειτουργοί, ένας δάσκαλος, αλλά και 36 απόφοιτοι Κοινωνικών Επιστημών (δύο είναι αναπληρωτές).

Στα σχολεία διδάσκουν ακόμη 85 μουσικοί (Μουσικής Επιστήμης) (δεκαπέντε είναι αναπληρωτές), 63 οικονομολόγοι (ένας αναπληρωτής), δεκαπέντε πολιτικοί μηχανικοί-αρχιτέκτονες, 49 μηχανολόγοι (ένας αναπληρωτής), 36 ηλεκτρολόγοι (δυο αναπληρωτές), 16 ΠΕ84 Ηλεκτρονικών (ένας αναπληρωτής), ένας χημικός μηχανικός, 108 καθηγητές Πληροφορικής (δεκατέσσερις αναπληρωτές) και δύο αναπληρωτές πληροφορικής για την ειδική αγωγή.

Στις ειδικότητες που έχουν σχέση με την υγεία, διδάσκουν έξι γιατροί (τρεις μόνιμοι και τρεις αναπληρωτές), δεκατέσσερις νοσηλευτές (πέντε αναπληρωτές), οκτώ Αισθητικής (δυο αναπληρωτές), δύο Ιατρικών Εργαστηρίων, τρεις Κοινωνικής Εργασίας, τέσσερις φυσιοθεραπευτές (δύο αναπληρωτές), πέντε βρεφονηπιοκόμοι (τρεις αναπληρωτές), ένας Δημόσιας Υγιεινής, δώδεκα γεωπόνοι, δεκατρείς Φυτικής Παραγωγής (δύο αναπληρωτές) και τρεις στην ειδική αγωγή, δύο Ζωικής Παραγωγής και ένας αναπληρωτής στην ειδική αγωγή, δύο διατροφολόγοι (ένας αναπληρωτής) και δύο διατροφής ειδικής αγωγής, δύο καθηγητές Φυσικού Περιβάλλοντος, οκτώ καθηγητές Καλλιτεχνικών Σπουδών (και ένας αναπληρωτής ειδικής αγωγής), δύο καθηγητές Σχεδιασμού και Παραγωγής Προϊόντος, δύο καθηγητές Ναυτικών Μαθημάτων, δύο ηλεκτρονικοί (ΤΕ01.07), ένας προγραμματιστής Η/Υ, τέσσερις καθηγητές Κομμωτικής, ένας σχεδιαστής δομικών, τρεις μηχανολόγοι (ΤΕ02.02), οκτώ καθηγητές μουσικής Μη Ανώτατων Ιδρυμάτων.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το