Τοπικά

H θρυλική Άγρια Δύση ζωντανεύει στον Βόλο…

Τις δικές τους ιστορίες από την Άγρια Δύση θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν οι… εκκολαπτόμενοι κινηματογραφιστές, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο εργαστήρι της ομάδας «Talos» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για παιδιά δημοτικού και γυμνασίου.
Το Cinema lab/Western edition, που είναι προγραμματισμένο για το προσεχές Σαββατοκύριακο 9-10 Νοεμβρίου στο κτίριο του πρώην Γαλλικού Ινστιτούτου, θα έχει στο επίκεντρο τις ταινίες γουέστερν, ένα από τα δημοφιλέστερα κινηματογραφικά είδη. Έτσι, όσα παιδιά δηλώσουν συμμετοχή, πάντοτε υπό την εποπτεία της διεπιστημονικής ομάδας εκπαιδευτών και ερευνητών του «Talos», αφού πρώτα γράψουν το σενάριο και κατασκευάσουν τα δικά τους σκηνικά, έπειτα θα υποδυθούν τους ήρωες του Φαρ Ουέστ που θα επινοήσουν, ενώ επίσης θα ασχοληθούν με το μοντάζ και τη σκηνοθεσία, βιώνοντας τη δημιουργία μίας ταινίας γουέστερν μικρού μήκους από την αρχή μέχρι το τέλος.
Η ιστορικός κ. Μαριτίνα Μακανίκα, η οποία είναι εκπαιδεύτρια στην ομάδα «Talos» και γνωρίζει από πρώτο χέρι τη «μαγεία» που κρύβει η 7η τέχνη, χάρη στην ενασχόλησή της με τη διοργάνωση του «CineDoc Kids», ενός φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας για παιδιά, που γίνεται και στον Βόλο, μίλησε για το πρωτότυπο κινηματογραφικό εργαστήρι που θα πραγματοποιηθεί σε λίγα 24ωρα.

«Ζούμε σε μία εποχή που η τεχνολογία και οι εικόνες είναι γύρω μας, τα παιδιά είναι περικυκλωμένα από εικόνες, είναι καλό να γίνει μία κριτική του τι βλέπουν και να το αξιολογήσουν. Ένα είδος οπτικού γραμματισμού, ώστε τα παιδιά να μάθουν την ουσία κάθε οπτικού μηνύματος που λαμβάνουν», σημείωσε η κ. Μακανίκα, αναλύοντας εν συντομία τους λόγους που η ομάδα «Talos» αποφάσισε τη διοργάνωση του συγκεκριμένου κινηματογραφικού εργαστηρίου. «Προτού φτάσουμε όμως σ’ αυτή την κριτική, αποφασίσαμε να κάνουμε το εργαστήριο, για να κατασκευάσουμε εμείς πρώτα τις δικές μας εικόνες, προκειμένου τα παιδιά να κάνουν κριτική του τι βλέπουν», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όσα παιδιά λάβουν μέρος στο Cinema lab, θα «στήσουν» από την αρχή την ταινία που θα δημιουργήσουν. «Όλα όσα γίνουν στο εργαστήρι θα κινηθούν σε παιδαγωγικό πλαίσιο. Δεν θέλουμε σε πρώτη φάση να πάμε να κάνουμε ένα τεχνούργημα καθαρά καλλιτεχνικό. Στόχος μας είναι να δώσουμε παιδαγωγική χροιά στο εγχείρημα», τόνισε η κ. Μακανίκα, για να συμπληρώσει: «Την πρώτη ημέρα τα παιδιά θα εμπλακούν με τα υλικά και θα φτιάξουν τα σκηνικά, που θα είναι σε φυσικά μεγέθη. Τη δεύτερη ημέρα θα στήσουμε τους διαλόγους και το σενάριο, οπότε έτσι καλλιεργούμε τη γλώσσα και τη συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών. Κάνοντας όλα αυτά, έπειτα θα ακολουθήσει το μοντάζ και η σκηνοθεσία, ώστε να γίνει μία σύντομη ταινία, διάρκειας τριών-τεσσάρων λεπτών περίπου. Επιλέξαμε το γουέστερν, γιατί πρόκειται για ένα είδος κινηματογραφικό, το οποίο βρίσκουν πιο διασκεδαστικό τα παιδιά. Στη συνέχεια θα «ακουμπήσουμε» και άλλα είδη, όπως είναι τα φιλμ-νουάρ, οι ταινίες μυστηρίου, ακόμη και ο βωβός κινηματογράφος».

Η καθιέρωση της συγκεκριμένης δράσης είναι το ζητούμενο για τα μέλη του «Talos», με την κ. Μακανίκα να επισημαίνει: «Είναι κάτι καινοτόμο αυτό που υλοποιούμε και ελπίζουμε στο μέλλον να γίνεται σε μόνιμη βάση. Να φτάσουμε σ’ ένα επίπεδο, ώστε να καθιερωθεί και να μην είναι μόνο ένα εργαστήριο, που δεν θα έχει συνέχεια. Παιδαγωγικά θα προσεγγίσει όλες τις αρχές της διδασκαλίας STEAM που ακολουθούμε στην ομάδα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το