Ελλάδα

«Ελλάδα 2021»: Αυτά είναι τα 31 ονόματα της Επιτροπής – Πανηγυρική έναρξη στη Βουλή

Σε πανηγυρικό κλίμα και με βασικό άξονα την «εθνική αυτογνωσία» διεξήχθη η έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», όπου ανακοινώθηκαν επίσημα τα ονόματα των επιστημόνων και ακαδημαϊκών που θα συμμετέχουν στην Επιτροπή.   Σημειώνεται ότι την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της συνεργασίας της με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ενόψει της προετοιμασίας της χώρας μας για την επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία, κήρυξε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, σε πανηγυρική εκδήλωση στην αίθουσα Γερουσίας του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Σημειώνεται ότι την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της συνεργασίας της με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ενόψει της προετοιμασίας της χώρας μας για την επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία, κήρυξε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, σε πανηγυρική εκδήλωση στην αίθουσα Γερουσίας του ελληνικού Κοινοβουλίου.

α ονόματα της Επιτροπής   Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τους ακαδημαϊκούς από την Αμερική και την Βρετανία, Mark Mazower, Roderick Beaton και Richard Clogg όπως και τους Έλληνες καθηγητές Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, Στάθη Καλύβα και Δημήτρη Γόντικα.   Από την Ακαδημία Αθηνών λαμβάνουν μέρος ο Βασίλης Ράπανος και από την Εκκλησία της Ελλάδος ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος. Στην Επιτροπή θα εργαστούν ιστορικοί όπως, οι Πασχάλης Κιτρομιλίδης, Κώστας Κωστής, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Μαρία Ευθυμίου, Ελπίδα Βόγλη και Ιωάννα Λαλιώτου.   Όπως ανακοινώθηκε θα μετέχουν και πολιτικοί και κοινωνικοί επιστήμονες όπως ο Γιάννης Βούλγαρης, ο Νίκος Μουζέλης και Αριστείδης Χατζής αλλά και οικονομολόγοι όπως ο Ναπολέων Μαραβέγιας. Από τον τομέα των Γραμμάτων και Τεχνών θα είναι οι, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Θεόδωρος Κουρεντζής, Δέσποινα Μουζάκης, Δημήτρη Παπαϊωάννου και Αικατερίνη Καμηλάκη.   Επίσης, ερευνητές από τα πεδία της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Μαθηματικών, της Ιατρικής και της Γενετικής: Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Ελευθερία Ζεγγίνη, Μαρία Θέμελη, Νίκολας Νεγκροπόντε, Χρήστος Παπαδημητρίου και Ιωάννης Ταρνανάς. Ενώ την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα θα πρεσβεύουν στην Επιτροπή οι Μάρκος Βερέμης και Γκρέγκορι Παπαδόπουλος.

Μητσοτάκης

Η δική μας γενιά οφείλει να δείξει τι πετύχαμε σε δύο αιώνες ελεύθερης ζωής   Η δική μας γενιά οφείλει να δείξει τι πετύχαμε σε δύο αιώνες ελεύθερης ζωής τόνισε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή, κατά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Οι κύκλοι της ιστορίας μοιάζουν να ειρωνεύονται τις ιστορίες των ανθρώπων, είπε. Σήμερα καλούμαστε να επανατοποθετήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο. Τότε ήταν η γέννηση, τώρα είναι η αναγέννηση. Προσδοκώ ότι τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση θα συνδεθούν με τα χρόνια που έχουμε μπροστά μας, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.   «Υποδεχόμαστε την εξέγερση ως συγκυρία το 21′ είναι στιγμή ιδρυτική και ρήξης σε μια Ευρώπη δέσμια της Ιερής Συμμαχίας ξεσπά και επικρατεί ένα εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα! Το 2021 έρχεται να πιστοποιήσει ότι εκείνη η στροφή της Ευρωπαϊκής ιστορίας έγινε άξονες πορείας στα ανατολικά της ηπείρου και τη Μεσόγειο. Ένα έθνος αναγεννιέται και μέσα από τις περιπέτειές του προοδεύει όσο κανένα στα Βαλκάνια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Σήμερα έχουμε ανάγκη από διαφορετικό ιερό λόχο τους Έλληνες που έδιωξε η κρίση και φλαίγονται να γυρίσουν! Είναι αυτοί που έρχονται ένα βήμα πιο κοντά με τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους».   Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα πως το νόημα του 1821 είναι διαρκές και οικουμενικό, χωρίς όμως να λείψουν οι μαύρες σελίδες όπως η δικτατορία, οι διχασμοί και ο εμφύλιος πόλεμος. «Οφείλουμε να διδαχθούμε από τις τραγωδίες. Ας κοιταχτούμε στο καθρέφτη με θάρρος! Το ισοζύγιο είναι συντριπτικά θετικό! Η Ελλάδα ξέφυγε από την ανέχεια του πτωχού», τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας: « αν κάποτε διεκδικούσαμε όσα δεν είχαμε, τώρα καλούμαστε να προστατεύσουμε τα αγαθά που έχουμε με σημαντικότερο το φυσικό μας περιβάλλον, τότε ήταν η γέννηση σήμερα η αναγέννηση».

Γιάννα Αγγελοπούλου: Να συνομιλήσουμε με τους άλλους, με την εθνική μας ταυτότητα   Τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821 και τη σύσταση του ελληνικού κράτους αποτελούν ορόσημο για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, επισήμανε μιλώντας στη Βουλή, κατά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», η πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου. Είναι μια ευκαιρία αναμέτρησης με το μέλλον και μια ευκαιρία να επανασυστήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο, τόνισε.   Όπως είπε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», ο εορτασμός της επετείου της Επανάστασης «θα έχει τη λαμπρότητα που επιβάλει ο συμβολισμός των 200 χρόνων από την κήρυξή της». «Παράλληλα, η ολοκλήρωση μιας πορείας 200 ετών είναι ιδανική ευκαιρία για ανακεφαλαίωση. Για μια άσκηση αυτογνωσίας τόσο σε εθνικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Είναι η ευκαιρία μας όχι να αναγνωρίσουμε αυτά που πετύχαμε, αλλά και όσα χάσαμε. Να προσδιορίσουμε όχι μόνο το πού βρισκόμαστε, αλλά και το πού θέλουμε να πάμε. Μια ευκαιρία αναμέτρησης με το μέλλον, αλλά και να επανασυστήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο», επισήμανε η κ. Αγγελοπούλου.   «Θέλουμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να συστρατευόμαστε σε κοινούς σκοπούς», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Ο στόχος είναι το όλο εγχείρημα να υλοποιηθεί χωρίς να απαιτηθούν δημόσιοι πόροι. Λαμπρό παράδειγμα αυτό της Εθνικής Τράπεζας να γίνει ο πρώτος χρυσός δωρητής της Επιτροπής 2021.Ειδική θέση θα δώσουμε στο βήμα στις νέες γενιές. Η ουσιαστική συμμετοχή τους θα αποτελεί τη λυδία λίθο της επιτυχίας μας. Το στοίχημα είναι να συμμετάσχουν ενεργά, να λάβουν το λόγο για το πώς οραματίζονται τη χώρα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το