Τοπικά

Γωνιά ανακύκλωσης στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου

Γωνιά της ανακύκλωσης έχει δημιουργηθεί στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου μέσω της οποίας οι μαθητές συμμετέχουν εθελοντικά σε μια σημαντική δραστηριότητα, με την οποία δημιουργούν και ενισχύουν την οικολογική τους συνείδηση.
Το σχολείο συμμετείχε τη Δευτέρα στη «σχολική εβδομάδα ενεργών πολιτών» στο πλαίσιο του προγράμματος «πράττοντας μαθαίνουμε…» που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.

Στην ενδιαφέρουσα αυτή διαδικτυακή προσπάθεια παρουσίασε δύο από τις δράσεις που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα και οι οποίες ήταν ο σχολικός κήπος και η δημιουργία της γωνιάς ανακύκλωσης. Τις δράσεις παρουσίασαν οι μαθήτριες Ασπασία Συρακούλη, η Μαρία-Μελίσα Σάββα και η Ελένη Κλημεντοπούλου.
«Στόχος του προγράμματος για τον ενεργό πολίτη είναι η καλλιέργεια της αγάπης, του σεβασμού και της φροντίδας για τη φύση μέσα από βιωματικές δράσεις. Επίσης μέσα από την απόκτηση αξιών και κρίσης γινόμαστε ενεργοί πολίτες» ανέφερε η διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Βόλου κ. Νίκη Χατζηκυριάκου.
Η ίδια πρόσθεσε πως «το σχολείο – πιλότος του προγράμματος είναι το 1ο Γυμνάσιο Βριλησσίων το οποίο και μας φιλοξένησε να παρουσιάσουμε τις δράσεις μας σε μια πολύ όμορφη διαδικτυακή τελετή με χαρά και συγκίνηση. Την εκδήλωση χαιρέτησε η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως».


Η γωνιά της ανακύκλωσης είναι η πιο πρόσφατη πρωτότυπη δουλειά που υλοποιείται στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου. Όπως ανάφερε η κ. Χατζηκυριάκου «το περασμένο φθινόπωρο ο Δήμος ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας για να μας διαθέσει τέσσερις κάδους ανακύκλωσης. Εμείς στη συνέχεια αγοράσαμε ξύλα και κατασκευάσαμε ένα μεγάλο έπιπλο στο οποίο τοποθετήθηκαν οι κάδοι. Την ονομάσαμε γωνιά της ανακύκλωσης και η ανταπόκριση των μαθητών είναι εξαιρετική, καθώς έχουν μάθει και κάνουν συστηματική ανακύκλωση. Εκεί εναποθέτουν πλαστικά, τενεκεδάκια, καπάκια, χαρτιά, μπαταρίες. Η πρωτοβουλία αυτή βοήθησε τους μαθητές να δράσουν εθελοντικά, να δημιουργήσουν και, όπως μας είπαν χαρακτηριστικά, να ξεσκάσουν. Οι κατασκευές αυτές έδωσαν χαρά στα παιδιά και αυτό φαινόταν στα πρόσωπά τους».

Στην όλη δράση συνέδραμαν και οι εξής καθηγητές του 9ου Γυμνασίου: ο υποδιευθυντής Κώστας Καλαντζής, η υποδιευθύντρια κ. Δήμητρα Κωστή και ο φυσικός κ. Γιάννης Τσαρτσάλης.
Παράλληλα στον αύλειο χώρο έχουν τοποθετηθεί και τέσσερα παγκάκια που στο κέντρο τους υπάρχουν λουλούδια, όπου εκεί οι μαθητές κάθονται, χαλαρώνουν, συζητούν.
Αυτές οι δράσεις συμβάλλουν και στην ψυχοκοινωνική τόνωση των μαθητών με την επιστροφή τους στο σχολείο από την καραντίνα που είναι μάλιστα και προτεραιότητα του υπουργείου.
Στο πλαίσιο αυτό συμβάλλει και η λειτουργία του σχολικού κήπου, όπου οι μαθητές αυτές τις μέρες φυτεύουν τα καλοκαιρινά οπωρολαχανικά.
«Τα ίδια τα παιδιά μάς ζητούσαν ακόμη και μέσα στην περίοδο της καραντίνας να έρθουν στο σχολείο και να δημιουργήσουν» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Χατζηκυριάκου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το