Κόσμος

Goldman Sachs: Αναγκαία η συμφωνία με την τρόικα για να αποφύγει η Ελλάδα τη χρεοκοπία

A Goldman Sachs sign is seen on at the company's post on the floor of the New York Stock Exchange

Ο κρίσιμος παράγοντας για τη μείωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα της χώρας δεν είναι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, αλλά η συμφωνία με την τρόικα μετά τις εκλογές, αναφέρει σημερινή έκθεση της Goldman Sachs με τίτλο «Ελλάδα: Η αβεβαιότητα θα διατηρηθεί και θα κορυφωθεί αρκετά μετά τις εκλογές».
Μία συμφωνία με την τρόικα, σημειώνεται στην έκθεση, είναι απαραίτητη για να ανοίξουν και πάλι οι αγορές κεφαλαίων για την Ελλάδα και να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας που εκτιμώνται μεταξύ 6 δισ. και 15 δισ. ευρώ το 2015 (ανάλογα με τις οικονομικές παραδοχές).

«Χωρίς τη χρηματοδότηση αυτή», σημειώνεται, «θα ακολουθούσε μία πιθανή χρεοκοπία» και αυτοί που κινδυνεύουν να μην πληρωθούν είναι η ΕΚΤ (περίπου 7 δισ. ευρώ από τα ομόλογά της λήγουν φέτος) και το ΔΝΤ (λήγουν δάνειά του ύψους 8,6 δισ. ευρώ).
Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει τους επίσημους δανειστές (και ιδιαίτερα την ΕΚΤ), το πιο πιθανό αντίποινο θα ήταν ότι η ΕΚΤ θα σταματούσε την παροχή χορήγησης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA). «Σε μία τέτοια περίπτωση, η εγχώρια οικονομία θα συρρικνωνόταν, καθώς θα υπήρχαν περιορισμοί στις αναλήψεις καταθέσεων και, κυπριακού τύπου περιορισμοί στις εκροές κεφαλαίων».

Για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος «είναι αναγκαία μία συμφωνία με την τρόικα» αναφέρει η Goldman Sachs και προσθέτει: «Μία τέτοια συμφωνία θα ήταν ευλόγως απλή με μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με δεδομένες τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί σε ένα εναλλακτικό οικονομικό σχέδιο, που έρχεται σε αντίθεση με το πλαίσιο του προγράμματος τής τελευταίας τετραετίας».

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το