Ελλάδα

Γλυπτά του Παρθενώνα: Υπέρ της επιστροφής τους η πλειοψηφία των Βρετανών – Ο νέος φορέας που «ρίχνεται» στη μάχη

Ένας πρώην υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας θα προεδρεύσει ενός νέου φορέα που θα έχει ως στόχο την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, αποκαλύπτει σε σημερινό του δημοσίευμα το BBC. Ο Λόρδος Βέιζι, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας το διάστημα 2010-2016, δηλώνει βέβαιος ότι «μια συμφωνία είναι εφικτή».

Όπως υπενθυμίζει το βρετανικό δίκτυο, σήμερα, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων σχετικά με τη νομοθετική πράξη που περιορίζει τη δυνατότητα των μουσείων να χαρίζουν αντικείμενα που ανήκουν στις συλλογές τους. Η βρετανική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει τον συγκεκριμένο νόμο. «Το Βρετανικό Μουσείο εμποδίζεται βάσει νόμου να αφαιρεί αντικείμενα από τις συλλογές του, εκτός από ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις. Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αλλάξει αυτή τη νομοθετική πράξη», δήλωσε χαρακτηριστικά το βρετανικό υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης, Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού.

Αναφορικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το υπουργείο έχει αναφέρει τα εξής σε ανακοίνωσή του: «Θα δανείσουμε τα γλυπτά, όπως κάνουμε πολλά άλλα αντικείμενα, σε όσους θέλουν να τα εκθέσουν στο κοινό σε όλο τον κόσμο, υπό την προϋπόθεση ότι θα τα φροντίσουν και θα τα επιστρέψουν. Η ενίσχυση της πρόσβασης και της κατανόησης του κοινού, η δημιουργία νέων τρόπων και ευκαιριών για κοινή χρήση και κατανόηση των συλλογών ανά την υφήλιο και η δημιουργία συνδέσεων ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν παραμένουν στον πυρήνα αυτού που επιδιώκει να επιτύχει το Βρετανικό Μουσείο».

Ερωτηθείσα πρόσφατα για μια πιθανή συμφωνία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιστροφή των γλυπτών στην Αθήνα, η πρωθυπουργός Λιζ Τρας δήλωσε ότι «δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο».

«Εδώ και πολλά χρόνια, η Ελλάδα ασκεί πιέσεις για να επιστραφούν στην πατρίδα τους τα γλυπτά που ο Σκωτσέζος στρατιωτικός και διπλωμάτης Λόρδος Έλγιν αφαίρεσε από τον Παρθενώνα στις αρχές του 19ου αιώνα. Το Βρετανικό Μουσείο έλεγε πάντα ότι μόνο η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει για τη μοίρα τους, αν και η κυβέρνηση λέει ότι οι συλλογές αποτελούν ευθύνη των διαχειριστών τους», γράφει το BBC.

«Τώρα ένας συμβουλευτικός φορέας σχεδιάζει να διεξάγει εκστρατεία για μια συμφωνία “win-win”, καθώς μια έρευνα που κοινοποιήθηκε αποκλειστικά στο BBC φαίνεται να δείχνει ότι η πλειοψηφία των Βρετανών υποστηρίζει την επιστροφή των γλυπτών στο σπίτι τους», συμπληρώνει το δημοσίευμα.

Ο Λόρδος Βέιζι θα είναι ο επικεφαλής της συμβουλευτικής επιτροπής του Parthenon Project, ενός οργανισμού που ίδρυσε ο Έλληνας επιχειρηματίας Τζον Λέφας. Στην επιτροπή θα συμμετέχουν επίσης ιδρυτικά μέλη του Parthenon Project, δύο ακόμη Συντηρητικοί πολιτικοί (ο διάσημος συγγραφέας Λόρδο Ντόμπς και η Βαρόνη Μέγιερ) αλλά και άλλοι διάσημοι φιλέλληνες, όπως ο ηθοποιός Στίβεν Φράι και η δημοσιογράφος Σάρα Μπάξτερ.

«Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας και σημερινός πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι θα μπορούσε να επιτεχθεί συμφωνία με την Αθήνα, αν και η σημερινή κυβέρνηση των Συντηρητικών εμφανίζεται λιγότερο πρόθυμη», σημειώνει η αρθρογράφος του BBC, Κέιτι Ραζάλ.

Μια δημοσκόπηση σχεδόν 2.000 ατόμων που διεξήχθη για λογαριασμό του Parthenon Project δείχνει ότι, ενώ το 16% των Βρετανών πολιτών πιστεύει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να παραμείνουν στη Βρετανία, το 54% πιστεύει ότι πρέπει να επιστραφούν. Το ισχυρότερο επιχείρημα για όσους τάσσονται υπέρ της επιστροφής είναι ότι τα γλυπτά «ανήκουν δικαιωματικά στην Ελλάδα».

Ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας από το Parthenon Project δείχνει ότι, μεταξύ των πολιτών που ψήφισαν Συντηρητικούς το 2019, το 44% πιστεύουν ότι τα γλυπτά πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα και το 28% δηλώνουν ότι δεν θα τους πείραζε καθόλου να συμβεί αυτό.

Ο Λόρδος Βέιζι, νέος πρόεδρος του Parthenon Project, δήλωσε: «Είμαι βέβαιος ότι μια συμφωνία είναι εφικτή. Υπάρχει ξεκάθαρη υποστήριξη για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα από τους πολίτες, και ιδίως από τους ψηφοφόρους του Συντηρητικού κόμματος… Θα ήταν προς συμφέρον του Βρετανικού Μουσείου και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να ξεκινήσει ουσιαστικές συζητήσεις πάνω σε αυτό το ζήτημα».

Με πρωτοβουλία του Λόρδου Βέιζι, σήμερα, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση σχετικά με τον Νόμο Εθνικής Κληρονομιάς (National Heritage Act).

Το Parthenon Project πιστεύει ότι μια πολιτιστική ανταλλαγή μπορεί να λύσει το αδιέξοδο σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο Στίβεν Φράι δήλωσε ότι υποστηρίζει με μεγάλη χαρά το έργο του συγκεκριμένου οργανισμού, προσθέτοντας: «Πιστεύω ακράδαντα ότι τώρα υπάρχει πραγματικά η ευκαιρία να βρούμε μια λύση που να ωφελεί τόσο τη Βρετανία όσο και την Ελλάδα». Όπως εξηγεί, αυτή η λύση μπορεί να περιλαμβάνει την έκθεση στην Duveen Gallery του Βρετανικού Μουσείου αντικειμένων που δεν έχει ξαναδει ποτέ το κοινό του Λονδίνου, και την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην πατρίδα τους.

Πηγή:protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το