Η Απτυχίωτη

Γλίτωσαν τον πόλεμο στη Συρία, αλλά όχι στο Σέσκλο…

«οι γονείς δεν ερωτήθηκαν ξεκάθαρα, αν θέλουν στο σχολείο τα προσφυγόπουλα. Έχουμε μια πολύ καλή σχέση με το διευθυντή κ. Γεράσιμο Τσιμπλούλη, αλλά θεωρούμε ότι σε αυτό το θέμα δεν είχαμε τη σωστή ενημέρωση. Μόνο μερικές φορές σε κάποιες εκδηλώσεις μας τόνισε ότι μπορεί να έρθουν τα προσφυγόπουλα. Την προηγούμενη Πέμπτη λάβαμε την απόφαση ως Σύλλογος Γονέων να μας πει ξεκάθαρα ο διευθυντής τι τελικά συμβαίνει, αφού ο κόσμος είχε ξεσηκωθεί. Η απόφαση του Συλλόγου Γονέων και της τοπικής κοινωνίας είναι να μη δεχθούμε τα προσφυγόπουλα, καθώς η όλη ένταξη στο σχολείο γίνεται σε πειραματικό στάδιο. Είναι παιδιά που προέρχονται από πόλεμο. Επίσης ναι μεν τα προσφυγόπουλα θα κάνουν μάθημα το μεσημέρι και μετά, αλλά και τα παιδιά μας χρησιμοποιούν την αυλή του σχολείου για την ψυχαγωγία τους, ενώ υπάρχει ζήτημα και με τον εμβολιασμό τους».

Η κ. Μπέκου ανέφερε πως οι γονείς στο Σέσκλο δεν είναι ρατσιστές. Ζουν αρμονικά με αλλοδαπούς αλβανικής καταγωγής εδώ και χρόνια, τους έχουν βαπτίσει τα παιδιά, τους έχουν βάλει στα σπίτια τους και κανείς δεν μπορεί να τους προσάψει κάτι.

 

Δεν τους έφτανε η προσφυγιά, η ζωή τους έριξε στο δρόμο τους και ανθρώπους στενόμυαλους, που δεν έχουν μάθει να βλέπουν πέρα από τη μύτη τους. Δεν ήξερες παιδάκι μου από τη Συρία, δε ρώταγες; Τι; Ρώτησες; Και σου είπαν ότι είναι μια χαρά άνθρωποι; Βεβαίως και έχουν βάλει αλλοδαπούς αλβανικής καταγωγής στα σπίτια τους. Τις γυναίκες για καθάρισμα και τους άνδρες για να χτίζουν και να μερεμετίζουν. Πως θα κάνουν τις δουλειές οι αλλοδαποί εξ Αλβανίας; Απ’ έξω από το σπίτι δεν γίνεται! Πρέπει να μπεις και μέσα. Εσύ όμως μικρό μου δεν κάνεις δουλειές. Δεν καθαρίζεις, δεν περνάς πλακάκια, δεν μεταφέρεις πράγματα, δεν κάνεις για τα χωράφια. Δεν κάνεις για τίποτα. Είσαι άχρηστο. Και προέρχεσαι κι από πόλεμο. Αυτό που το βάζεις; Αχ δε σε πιστεύω που νόμιζες ότι είναι υπέρ σου το ότι προέρχεσαι από πόλεμο! Εσύ έχεις δει ανθρώπους να πεθαίνουν παιδάκι μου! Καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό; Μπορεί ο άλλος να σε βάλει στην ίδια αυλή με το μοσχοαναθρεμμένο του, που μεγάλωσε στα πούπουλα κι από βία ξέρει μόνο τα χελωνονιντζάκια, άντε και καμιά μπούφλα που μπορεί να ρίχνει ο πατέρας του στη μάνα του μια στο τόσο; Σύνελθε παιδάκι μου. Δεν είσαι εσύ ίδια κι όμοια με τα παιδιά από το Σέσκλο. Εσύ είσαι παρείσακτο. Ξένο. Ίσως κι ανεμβολίαστο. Κι ύστερα, τι να τα κάνεις τα γράμματα; Άμα είναι να μείνεις εδώ, δεν πας καλύτερα να μάθεις πως ασπρίζουν, και πως χτίζουν (άμα είσαι αγόρι) ή πως καθαρίζουν (άμα είσαι κορίτσι). Εμείς τους ξένους γι αυτό τους θέλουμε. Αν είναι να σε πάρουν σε καμιά άλλη χώρα, έτσι κι αλλιώς τα ελληνικά σου είναι άχρηστα. Δεν τα μιλάνε πουθενά αλλού στον κόσμο. Και τι θα μάθεις νομίζεις στο ελληνικό σχολείο; Ότι μάθανε κι αυτοί που απαιτούν να μην βρίσκεσαι το απόγευμα (!) στο χώρο που βρίσκονται τα παιδιά τους το πρωί !

Άντε παιδάκι μου. Κάτσε στο χοτ-σποτ και μη ζητάς ούτε να μάθεις γράμματα, ούτε να παίξεις σε αυλή σχολείου. Τον πόλεμο στη Συρία μπορεί να τον γλίτωσες αλλά δεν είχες υπολογίσει τον …πόλεμο στο Σέσκλο, προσφυγάκι μου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το