Πολιτισμός

Γιώργος Κοντογιώργος: Κλασική μουσική από τον πρωτοπόρο του Νέου Κύματος

Η αγάπη συνδυάζει τα πάντα για τον Γιώργο Κοντογεώργο ή Γιώργο Κοντογιώργο, για τον γνωστό γιατρό και συνθέτη, ο οποίος ζει μόνιμα τα τελευταία χρόνια στην Αγριά. Από πολύ νωρίς άρχισε η αγάπη για τη μουσική, ενώ το 1963 εισήχθη στην Ιατρική, ακολουθώντας την Παθολογική Ανατομική. Ο ίδιος ήταν από τους πρωτεργάτες του Νέου Κύματος, συνεργαζόμενος με μεγάλα ονόματα της μουσικής, πέρασε αργότερα στο λαϊκό και σήμερα ασχολείται με την κλασική μουσική.

Η κουβέντα άρχισε με την απορία για τα δύο ονόματά του, με τον ίδιο να εξηγεί: «Το επίσημο όνομά μου είναι Γιώργος Κοντογεώργος και το καλλιτεχνικό Γιώργος Κοντογιώργος. Είναι περίεργο το πώς έγινε αυτό. Εισήχθην στην Ιατρική το 1963, ενώ το 1965 προκρίθηκε ένα τραγούδι μου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Δεν ήθελα να ξέρουν οι φοιτητές ότι παράλληλα έχω μια άλλη ιδιότητα για πολλούς λόγους και για αυτό τα δύο ονόματα. Περνώντας τα χρόνια, σκεπτόμενος πως δεν είχε κανένα νόημα όλο αυτό, ήταν ήδη αργά».
Πώς μπήκε, όμως, το μικρόβιο της μουσικής μέσα του; «Πάρα πολύ νωρίς άρχισε η αγάπη για τη μουσική. Σε ηλικία 8 ετών ήμουν ήδη μέλος μιας χορωδίας στη Λαμία, όπου και μεγάλωσα. Στα 10 χρόνια μου άρχισα να μαθαίνω ακορντεόν και στα 14, σημαντική στιγμή για εμένα, είχε έρθει στη Λαμία ένας σπουδαίος δάσκαλος μουσικής, ο Αλέκος Αινιάν, με θητεία στο Παρίσι και την Αθήνα, ο οποίος είχε εφαρμόσει ένα δικό του εκπαιδευτικό σύστημα αρμονίας. Με είδε που μελετούσα ακορντεόν και μου είπε έλα να σου μάθω μουσική».
Όπως ο ίδιος θυμάται, περίπου στα 17 του υπήρξε μία σύγκρουση στο σπίτι, διότι δεν ήθελε ο πατέρας του να ακολουθήσει τη μουσική. «Ήθελε να γίνω γιατρός. Δεν πτοήθηκα κι όταν πέρασα στο Πανεπιστήμιο πήγα και βρήκα τον Αλέκο Αινιάν στην Αθήνα και συνέχισα τις σπουδές μαζί του».
Η Ιατρική μπήκε στη ζωή του το 1963, όταν πέρασε στην Ιατρική. Το 1965 προκρίθηκε ένα τραγούδι του στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το οποίο είχε αναλάβει ο Χατζιδάκις να το αναμορφώσει. «Μετά υπέγραψα συμβόλαιο με τον Αλέκο Πατσιφά, διευθυντή και ιδρυτή της εταιρείας δίσκων «Lyra». Μια προσωπικότητα πολύ ιδιαίτερη, άνθρωπος ευφυής και με ενόραση. Ήταν αυτός που έφερε το Νέο Κύμα» εξηγεί ο συνθέτης.
Ο ίδιος ήταν από τους πρωτεργάτες του Νέου Κύματος. «Ο Μαυρουδής είχε αρχίσει και ο Σπανός. Αργότερα μπήκα σε άλλους χώρους κι άρχισα να γράφω λαϊκά τραγούδια» επισήμανε.
Τραγούδια του είχαν ερμηνεύσει η Καίτη Χωματά, η Αρλέτα, ο Γιώργος Ζωγράφος, που ήταν ο πυρήνας του Νέου Κύματος, κ.λπ., ο οποίος ερμήνευσε το πρώτο τραγούδι του Γιώργου Κοντογιώργου με τίτλο «Χαμένο βράδυ». Το 1970 μπαίνει στο λαϊκό τραγούδι και υπογράφει συμβόλαιο με τη δυνατότητα να παράγει έναν δίσκο κάθε χρόνο. «Ήταν ψηλά ο πήχης και δεν μπορούσα να έχω τέτοια παραγωγή» τόνισε.
Ο πρώτος δίσκος του είχε τίτλο «Γύφτισσα μέρα» με τον Πουλόπουλο, τη Δουράκη και τον Ζευγά. Ακολούθησε ο δίσκος «Παράθυρο στη θάλασσα» με την Κουμιώτη και τον Βιολάρη και τρίτος ήταν «Στου ουρανού τα περιβόλια» με τον Ψαριανό και την Σιδέρη.
Ο κύκλος με το τραγούδι ως συνθέτης και τραγουδοποιός κλείνει το 1974. «Παράλληλα είχα πολύ μεγάλη δραστηριότητα όσον αφορά στις ενορχηστρώσεις άλλων συνθετών, με τον αριθμό να φτάνει τις 300. Του Χατζηδάκη, του Θεοδωράκη, του Χουλιαρά, της Αρλέτας, του Τσιτσάνη, κ.λπ.» ανέφερε.
Πώς συνδυάζεται η ιατρική με τη μουσική; «Η αγάπη συνδυάζει τα πάντα. Όταν αγαπάς κάτι όλα γίνονται. Υπήρχαν πολλά εμπόδια, διότι και οι δύο χώροι είναι δύσκολοι, αλλά μπορείς να τα συγκεράσεις σε έναν βαθμό, όχι πάντα τέλεια. Από τότε που μπήκα σε μεγάλη δραστηριότητα με την Ιατρική, έμεινε πίσω η μουσική». Όπως ο ίδιος θυμάται, «έχασα μια σπουδαία ευκαιρία το 1974 όταν ανέλαβε ο Χατζιδάκις το Τρίτο Πρόγραμμα και μου πρότεινε να αναλάβω την ορχήστρα της Ραδιοφωνίας. Δυστυχώς έχασα την ευκαιρία αυτή για να αφοσιωθώ στην Ιατρική».
Τη μουσική ουσιαστικά δεν την άφησε ποτέ, ακόμα και όταν ήταν αφοσιωμένος στην Ιατρική: «Πάντα κρατούσα σημειώσεις και είχα ιδέες. Αργότερα όταν ολοκλήρωσα τον κύκλο των δραστηριότητων μου και πήρα σύνταξη το 2008, αφοσιώθηκα αποκλειστικά στη μουσική. Η μουσική που γράφω από τότε και μέχρι σήμερα είναι κλασική μουσική, κάνοντας πλήρη μεταστροφή».
Ο Γιώργος Κοντογιώργος κυκλοφόρησε τρία cd από τη Naxos, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και διανομής δίσκων κλασικής μουσικής. Το πρώτο με τίτλο «de Profundis», το δεύτερο «Dancing with Centaurs», εμπνευσμένο από τους μυθικούς Κενταύρους του Πηλίου και το τρίτο για σόλο κιθάρα με τον Παύλο Κανελλάκη με τίτλο «Καλειδοσκόπιο». Τέλος μόλις πρόσφατα, στις 29 Δεκεμβρίου, κυκλοφόρησε ένα νέο cd από την Irida Classical με τον ελληνικό τίτλο να είναι «Ωδές και τραγούδια».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το