Τοπικά

Γεμάτοι από σαραβαλάκια οι δρόμοι του Βόλου

Αποτελούν εστία μόλυνσης και καταλαμβάνουν πολύτιμες θέσεις στάθμευσης στα αστικά κέντρα. Στον Βόλο υπολογίζονται σε εκατοντάδες ιδίως εκτός κέντρου και βρίσκονται σε δημοτικούς, δημόσιους ή ακόμη και κοινοτικούς δρόμους. Ο λόγος για τα εγκαταλειμμένα οχήματα, που οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα συντήρησης και πληρωμής των τσουχτερών τελών κυκλοφορίας, αλλά και της ακριβής βενζίνης, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να τα παρατήσουν όπου βρουν. Ο φωτογραφικός φακός της «Θ» απαθανάτισε δεκάδες εγκαταλειμμένα ΙΧ σε πάρα πολλές περιοχές, ακόμα και κλαρκ, λεωφορεία, φορτηγάκια.
Τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα αποτελούν εστία μόλυνσης και καταλαμβάνουν πολύτιμες θέσεις στάθμευσης, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Συχνά, αποτελούν την αιτία για την πρόκληση ατυχημάτων για διερχόμενους πεζούς και οδηγούς. Ακόμη, δεν μπορεί να παραλειφθεί η αρνητική εικόνα που δίνουν στο αστικό τοπίο, καθώς πολλές φορές είναι σταθμευμένα σε πλατείες ή σε σημεία τουριστικής σημασίας. Τέλος, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένα εγκαταλειμμένο όχημα εμποδίζει τη διέλευση ανθρώπων με αναπηρία ή την προσπέλαση πυροσβεστικών οχημάτων και απορριμματοφόρων.
Στον Βόλο και τις γύρω περιοχές όπου και να γυρίσει κάποιος το βλέμμα του θα πέσει και σε ένα εγκαταλειμμένο όχημα, τα οποία υπολογίζονται σε εκατοντάδες, όταν η δυνατότητα από τις αρμόδιες υπηρεσίες περισυλλογής και απόσυρσης φτάνει τα 100 έως 120 περίπου ετησίως.
Οι δημότες του Βόλου μπορούν να απευθυνθούν είτε στην αρμόδια υπηρεσία και ανωνύμως να υποδείξουν το σημείο που βρίσκεται ένα εγκαταλειμμένο όχημα είτε μέσω του portal του Δήμου Βόλου.

Εγκαταλειμμένο όχημα με κοτσαρισμένο σκάφος

Αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση και έχει καταγραφεί από τον φωτογραφικό φακό της «Θ» είναι η… ποικιλία των εγκαταλειμμένων οχημάτων που ξεκινά από μηχανάκια και φτάνει σε αυτοκίνητα, αλλά ακόμα και κλαρκ, φορτηγάκια και λεωφορεία.
Το φαινόμενο τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αφού είναι πάρα πολλοί οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι αδυνατούν να συντηρήσουν τα οχήματά τους, αλλά και να πληρώνουν την ακριβή βενζίνη για τη μετακίνησή τους και τα «τσουχτερά» τέλη κυκλοφορίας.
Τα σαραβαλάκια έχουν γεμίσει τους δρόμους στον Βόλο, αλλά δεν είναι και λίγα αυτά που έχουν εγκαταλειφθεί σε ιδιωτικά οικόπεδα, τα οποία και αυτά είναι εγκαταλειμμένα.
Η απομάκρυνση των εγκαταλειμμένων οχημάτων από κοινόχρηστους χώρους, δημοτικούς, δημόσιους, κοινοτικούς, δεν έχει να κάνει μόνο με την αισθητική και την εμφάνιση του Βόλου, αλλά και με την ορθολογική διαχείριση και ανακύκλωση των στερεών αποβλήτων.

Μέχρι και παρατημένο λεωφορείο κατέγραψε η «Θ»

Πότε θεωρείται ένα όχημα εγκαταλειμμένο
Για να θεωρηθεί ένα όχημα εγκαταλελειμμένο θα πρέπει να πληροί μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:
-Να είναι εγκαταλειμμένο σε δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς δρόμους, στους οποίους απαγορεύεται η στάθμευση, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 30 ημέρες.
-Να είναι εγκαταλειμμένο σε άλλους δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς ή λιμενικούς κοινόχρηστους ή μη χώρους και οδούς για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 90 ημέρες και χωρίς την άδεια της αρμόδιας Αρχής.
-Να είναι εγκαταλελειμμένο σε ιδιωτικούς χώρους χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη του χώρου.
-Να αποτελεί γενικά κίνδυνο για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων, καθώς και για τη δημόσια ή ιδιωτική περιουσία, ιδίως όταν λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται δε δύναται να ανταποκριθεί στον σκοπό για τον οποίο προορίζεται.

 

Το κλαρκ έχει αφεθεί από τον ιδιοκτήτη του σε δρόμο

 

Ποια η διαδικασία συλλογής
Για τη συλλογή εγκαταλειμμένων οχημάτων τηρείται η ακόλουθη διαδικασία:
Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου εντοπίζει το εγκαταλειμμένο όχημα και επικολλά σε εμφανές σημείο του οχήματος ειδικό αυτοκόλλητο που χαρακτηρίζει αυτό ως εγκαταλειμμένο.
Μέσα σε 45 ημέρες από την επικόλληση του αυτοκόλλητου εάν το όχημα δεν απομακρυνθεί, περιέρχεται στην κατοχή του Δήμου.
Ο Δήμος παραδίδει το όχημα σε κάποιο επίσημο κέντρο απόσυρσης οχημάτων, όπου το όχημα παραμένει για 10 ημέρες. Εάν μέσα στο διάστημα αυτό το όχημα αναζητηθεί από τον ιδιοκτήτη του, τότε παραδίδεται σε αυτόν, αφού προηγουμένως καταβληθεί η δαπάνη απομάκρυνσης και αποθήκευσής του. Εάν το όχημα δεν αναζητηθεί, τότε προωθείται προς καταστροφή.

ΛΟΪΖΟΣ ΑΣΒΕΣΤΑΣ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το