Τοπικά

Φθίνει το μαθητικό δυναμικό στα Ολοήμερα Δημοτικά – Μόλις το 22% θα τα παρακολουθήσει φέτος τη Μαγνησία

Όλο και αποψιλώνεται ο θεσμός του ολοήμερου στα Δημοτικά, καθώς μόλις ένας στους πέντε μαθητές στη Μαγνησία επέλεξε να παρακολουθήσει το ολοήμερο σχολείο στην τρέχουσα σχολική χρονιά, όταν στα Νηπιαγωγεία το αντίστοιχο ποσοστό είναι υψηλότερο αγγίζοντας το 33%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας από τους 11.739 μαθητές που φοιτούν στα Δημοτικά της Μαγνησίας φέτος, στο ολοήμερο σχολείο έχουν ενταχθεί οι 2.620, δηλαδή ποσοστό λίγο πάνω από το 20%. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όπου το ολοήμερο το παρακολουθούσαν πάνω από το 35% των μαθητών Δημοτικού.

Ωστόσο οι αλλαγές που επήλθαν από πέρυσι στον θεσμό του ολοήμερου, όπως στη δυνατή ώρα αποχώρησης από το σχολείο το μεσημέρι, περιόρισαν κάπως το ενδιαφέρον.
Για παράδειγμα πλέον οι δυνατές ώρες αποχώρησης των μαθητών είναι στις 3 και στις 4 το μεσημέρι που τελειώνει το πρόγραμμα, ενώ παλιότερα ήταν και στις 2 το μεσημέρι και γενικά οι συνθήκες ήταν πιο ευέλικτες.

Επίσης μέχρι και πρόπερσι υπήρχε στο σχολείο ένας μόνιμος δάσκαλος ως υπεύθυνος του ολοημέρου. Η θέση αυτή καταργήθηκε στο πλαίσιο της εξοικονόμησης προσωπικού και πλέον η επιτήρηση του ολοημέρου ανατίθεται εναλλάξ σε κάθε εκπαιδευτικό.

Ένας τρίτος λόγος είναι πως δυσκόλεψαν τα κριτήρια της επιλογής. Όπως αναφέρεται από αρμόδιους παράγοντες, για να γίνει δεκτό το παιδί στο σχολείο, πρέπει να εργάζονται και οι δύο γονείς ή να ανήκει σε κάποια ευπαθή κοινωνική ομάδα, όπως τρίτεκνοι, πολύτεκνοι.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για φοίτηση στο ολοήμερο σχολείο υπάρχει για τα Νηπιαγωγεία της Μαγνησίας, όπου από τα 2.612 νήπια και προνήπια φοιτούν τα 868, δηλαδή ποσοστό συμμετοχής 33%.

Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο ζήτημα για το ολοήμερο είναι η κτιριακή υποδομή, καθώς λίγα σχολεία διαθέτουν ξεχωριστές αίθουσες όπου οι μαθητές σιτίζονται και υπάρχουν χώροι για τις δράσεις του συγκεκριμένου προγράμματος.

Επίσης ένα ποσοστό κοντά στο 7% των μαθητών έχει επιλέξει την πρωινή ζώνη προσέλευσης δηλαδή από τις 7 μέχρι τις 8 το πρωί, καθώς οι γονείς τους είναι εργαζόμενοι και αναγκάζονται να τα μεταφέρουν νωρίτερα στο σχολείο για να πάνε μετά στις δουλειές τους. Στην πρωινή ζώνη υπάρχει αρμόδιος δάσκαλος που παραλαμβάνει τα παιδιά και τα επιτηρεί μέχρι να ξεκινήσει το μάθημα. Συνολικά 769 μαθητές έχουν επιλέξει την πρωινή ζώνη, ενώ στο Νηπιαγωγείο ανέρχονται στους 155 και γενικά στην προσχολική εκπαίδευση το ποσοστό είναι πολύ μικρότερο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το