Ελλάδα

Φωτιά σε Βίλια Αττικής: Μάχη να κρατήσουν την πυρκαγιά πριν πέσει το σκοτάδι

Σε εξέλιξη χωρίς ενιαίο μέτωπο, αλλά με πολλές ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις, είναι η πυρκαγιά στα Βίλια, σύμφωνα με την Πυροσβεστική ενώ μέχρι στιγμής έχει ήδη καταστρέψει 43.000 στρέμματα στα Βίλια και στο όρος Πατέρα και περίπου 7.500 στρέμματα στη Λαυρεωτική.
Σημαντικός παράγοντας στη μάχη με τις φλόγες είναι να καταστεί δυνατός ο έλεγχος της πυρκαγιάς μέχρι τη δύση του Ηλίου καθώς μόλις πέσει το φως τα εναέρια μέσα δε θα μπορούν να επιχειρούν και το έργο των επίγειων δυνάμεων είναι πολύ δύσκολο καθώς δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες για να μπορέσουν να επιχειρήσουν για την κατάσβεση της φωτιάς.

Όλα τα εναέρια μέσα που είναι διαθέσιμα εξακολουθούν να κάνουν ρίψεις νερού στις εστίες, οι οποίες καίνε πυκνό παρθένο πευκοδάσος, σε μια περίμετρο πολλών χιλιομέτρων, και η κατάσταση είναι καλύτερη από χτες και τις πρωινές ώρες, αλλά χαρακτηρίζεται ακόμα δύσκολη και επικίνδυνη, δύμφωνα με την Πυροσβεστική.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, συνολικά επιχειρούν περιοδικά 14 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και τα δύο ρωσικά «Ιλιούσιν» και το Beriev-200, αλλά οι εστίες είναι δύσκολο να ελεγχθούν, καθώς το δάσος είναι πυκνό και απρόσιτο, χωρίς δρόμους για να μπορέσουν να πλησιάσουν τις εστίες οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν σε όλη την περιοχή.

Το θετικό είναι ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας δεν φύσηξαν ισχυροί άνεμοι και έτσι τα εναέρια μέσα κατάφερναν να ανακόπτουν την επέκταση των εστιών που ξεπηδούν συνεχώς στην δασική έκταση.

Ρίψεις από το Ιλιούσιν στη Συντερίνα Λαυρεωτικής
Σε πολύ καλύτερη κατάσταση και σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στη Λαυρεωτική, η οποία ουσιαστικά είναι οριοθετημένη, αλλά και εκεί υπάρχουν αναζωπυρώσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.
Νωρίτερα, μια μεγάλη αναζωπύρωση στην περιοχή του οικισμού Συντερίνα, σήμανε συναγερμό, αλλά αντιμετωπίστηκε από τα εναέρια μέσα, ενώ έκαναν ρίψεις και τα δύο «Ιλιούσιν» που ήταν ήδη στον αέρα και ήδη η φωτιά έχει πέσει και καταβάλλεται προσπάθεια για την κατάσβεση της.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το