Κόσμος

Αφγανιστάν: Συγκλονίζουν οι γυναίκες που εκλιπαρούν να μην αναλάβουν οι Ταλιμπάν την εξουσία

Η κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν έχει προκαλέσει σοκ στις γυναίκες.
Εικόνα για το μέλλον που επιφυλάσσεται άλλωστε για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν διαφάνηκε και από την πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι Ταλιμπάν και στην οποία οι εκπρόσωποι της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης που υποστήριξαν ότι δεσμεύονται για τα δικαιώματα των γυναικών, πάντα όμως με την τήρηση της Σαρίας.
«Θα θέλαμε να τη διαβεβαιώσουμε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διάκριση εις βάρος των γυναικών, αλλά φυσικά εντός των πλαισίων που έχουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του ΝΑΤΟ, με λυγμούς, μια Αφγανή δημοσιογράφος κάνει έκκληση προς τον Γενικό Γραμματέα να μην ανοίξουν ξανά οι πύλες του σκοταδισμού των Ταλιμπάν με τον Γενς Στόλτενμπεργκ να παρακολουθεί σιωπηλός. «Γυρίζουμε 20 χρόνια πριν, σε εκείνη την εποχή. Σας παρακαλώ, μην αναγνωρίσετε τους Ταλιμπάν, μην μας οδηγήσετε ξανά στην ίδια κατάσταση», λέει δραματικά.

Στην Καμπούλ, η ανταποκρίτρια του δικτύου CNN Κλαρίσα Ουόρντ ρωτά έναν διοικητή των Ταλιμπάν, τι σημαίνει ο επιστροφή των Ισλαμιστών, για τα δικαιώματα των γυναικών. Η απάντηση που δίνει εκείνος, είναι χαρακτηριστική.
«Πιστεύετε στη δημοκρατική ψήφο; Ο κόσμος θα μπορεί να ψηφίσει γυναίκες πολιτικούς;», ρωτά η δημοσιογράφος με το μέλος των Ταλιμπάν να ζητά επιτακτικά από το συνεργείο να σταματήσει να καταγράφει και να δηλώνει κυνικά: «Με έκανε να γελάσω».

Την ίδια ώρα, στο διαδίκτυο ανεβαίνουν βίντεο από διαδήλωση γυναικών έξω από το προεδρικό μέγαρο, μπροστά από ισλαμιστές μαχητές. Αψηφούν τι προειδοποιήσεις τους και ζητούν να μην χαθούν όσα με κόπο κατέκτησαν τα προηγούμενα χρόνια.

«Γιατί οι γυναίκες θα πρέπει να καλύπτουν τα πρόσωπά τους;» ρωτά τον Ασάντ Μασουντ Χιστανι, με τον διοικητή των Ταλιμπάν να απαντά αποστομωτικά, «Επειδή το λέει το Ισλάμ».
Ήδη από τον Ιούλιο, στις περιοχές που έχουν καταλάβει, οι Ταλιμπάν επιβάλλουν τους απάνθρωπους κανόνες τους. «Η ελπίδα πλέον έχει χαθεί», όπως λέει με λυγμούς μια 22χρονη Αφγανή. «Δεν μας υπολογίζουν, επειδή γεννηθήκαμε στο Αφγανιστάν. Δεν μπορώ να σταματήσω να κλαίω. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για εμάς. Θα χαθούμε στο πέρασμα της ιστορίας», λέει.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το