Πολιτισμός

Φως σε άγνωστες πλευρές του Καποδίστρια στο νέο βιβλίο της Λένας Διβάνη

Πρώτη ημέρα κυκλοφορίας χθες για το νέο βιβλίο της Λένας Διβάνη, με τίτλο «Το πικρό ποτήρι – Ο Καποδίστριας, η Ρωξάνδρα και η Ελλάδα». Ο εμβληματικός πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας πρωταγωνιστεί στο τελευταίο πόνημα της αγαπημένης Βολιώτισσας συγγραφέα, που επέλεξε να παρουσιάσει την ανθρώπινη πλευρά του Καποδίστρια, κυρίως μέσα από το ανεκπλήρωτο ειδύλλιο με τη μοναδική γυναίκα που αγάπησε στη ζωή του, εστιάζοντας όμως εξίσου και στις ηθικές αρχές που διείπαν τον Κερκυραίο πολιτικό.
Προτού ακόμη συμπληρωθεί ένας χρόνος κυκλοφορίας από τα «Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας», όπως τιτλοφορούταν το προηγούμενο βιβλίο της, η Λένα Διβάνη επέλεξε για πρωταγωνιστές δύο ανθρώπους που βίωσαν έντονα συναισθήματα, αλλά δεν έγιναν ποτέ ζευγάρι. Φρόντισε παράλληλα να ρίξει άπλετο φως σε μία άγνωστη πλευρά του Καποδίστρια, αυτή που αφορούσε στον ιδιωτικό του βίο, ξεκινώντας από τη γέννησή του στην ενετοκρατούμενη Κέρκυρα, μέχρι τον τραγικό του θάνατο στο Ναύπλιο από τους Μαυρομιχαλαίους.

«Γι’ αυτό έπιασα την ιστορία από την αρχή. Θεώρησα αναγκαίο να ξέρουμε ποιος ήταν από την παιδική του ηλικία. Τι μεσολάβησε και έγινε τόσο σοβαρός, τόσο μετρημένος; Ως άνθρωπο δεν τον ξέρουμε καθόλου. Για παράδειγμα, σπούδασε Ιατρική. Και παρότι ο ίδιος ήταν ευγενής, πήγαινε χειμώνα-καλοκαίρι με το άλογό του στο πόπολο, στα πιο απόκρημνα χωριά, και όχι μόνο δεν ζητούσε αμοιβή, αλλά άφηνε χρήματα κάτω από τα μαξιλάρια των ασθενών για να πάρουν φάρμακα και να μη βρεθούν στην ανάγκη να ζητιανέψουν για να τα αγοράσουν. Ήταν φοβερός ανθρωπιστής. Επιχείρησα να φωτίσω όλες τις πλευρές του Καποδίστρια. Στα βιβλία Ιστορίας υπάρχει μία αποξηραμένη αποτύπωση του Καποδίστρια. Ναι, ήταν του καθήκοντος, αλλά από πίσω τι υπήρχε; Η ερωτική του σχέση είναι πολύ διαφωτιστική, γιατί καταλαβαίνουμε ότι αντίστοιχη συμπεριφορά είχε και στην πολιτική. Πάντοτε πορευόταν με βάση τις Αρχές του, που ο ίδιος επέμενε να γράφει με άλφα κεφαλαίο. Από αυτό και μόνο, καταλαβαίνεις τον άνθρωπο», σημείωσε η επιτυχημένη συγγραφέας.
Φυσικά στην Ελλάδα του 2020 φαντάζει αδύνατο να θυσιάσει κάποιος τον έρωτα της ζωής του για το καθήκον. «Αυτά σήμερα δεν γίνονται, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν αρχές», ξεκαθάρισε η Λένα Διβάνη για να συμπληρώσει: «Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκεται τόσο πολύ μες στην καρδιά μου και τον ξεχωρίζω. Όποιος διαβάσει το βιβλίο, θα δει ότι ο Καποδίστριας κινήθηκε αποκλειστικά βάσει των αρχών του. Καμία σχέση με τη σημερινή εποχή, που κυριαρχεί ένας απίστευτος οπορτουνισμός. Δεν συναντάς τέτοιους ανθρώπους πια. Είναι σαν να ξεπήδησαν μέσα από παραμύθι».

Το θέμα του έρωτα του Καποδίστρια με τη Στούρτζα απασχόλησε εξίσου τη Βολιώτισσα λογοτέχνιδα, που υπογράμμισε το εξής: «Μια φορά ερωτεύθηκε, αλλά κι αυτό δεν τόλμησε να το προχωρήσει, παρότι θα χαρακτήριζα τη Ρωξάνδρα αδελφή-ψυχή του. Ήταν εντελώς ίδιοι. Όταν προέκυψε το ειδύλλιο στην τσαρική αυλή, επειδή εκείνη προερχόταν από μία πλούσια οικογένεια Φαναριωτών, ενώ εκείνος ήταν ένας απλός υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών του Ρώσου τσάρου, απέκλεισε κάθε προοπτική γάμου. Θεωρούσε αδιανόητο να γίνει προικοθήρας».
Όσο για τον τίτλο που επέλεξε να στολίσει το εξώφυλλο; «Ο Καποδίστριας κάποια στιγμή έγραψε πως θα πάει στην Ελλάδα να πιει αυτό το πικρό ποτήρι. Όταν έκανα την έρευνα και διάβασα αυτή τη φράση, λέω αυτή είναι. Είναι συγκλονιστικό το ότι πορεύτηκε έχοντας πλήρη επίγνωση τι τον περίμενε», κατέληξε με νόημα.

* Η πρώτη παρουσίαση του νέου βιβλίου από τη Λένα Διαβάνη είναι προγραμματισμένη για αύριο Κυριακή 22 /11 και ώρα 19.00, και θα μεταδοθεί με live streaming από το κανάλι των Εκδόσεων Πατάκη στο YouTube, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το