Κόσμος

Financial Times: Για να αποφύγουμε ένα Grexident, θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ένα Grexit

evzonoi
Για κάμποσο καιρό μας απασχολούσε το θρίλερ με το Grexit, μέχρι που προέκυψε το Grexident και πλέον η αγωνία είναι μεγαλύτερη και εντονότερη. Από τη συντεταγμένη και συμφωνημένη -πιθανή- έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, φτάσαμε στην πιθανότητα ενός ατυχήματος με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο αρχισυντάκτης των Financial Times, Βόλφγκανγκ Μουντσάου γράφει πως τα πράγματα οδηγούν αναπόφευκτα στη μια ή την άλλη περίπτωση, επομένως καλό θα ήταν άπαντες να προετοιμάζονται εγκαίρως. Κάνει λόγο για το διπλή νόμισμα, αλλά και για τα bitcoin του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ξεκινάει κάπως έτσι το άρθρο του: «Όταν η γερμανική οικονομική αγραμματοσύνη συναντά την ελληνική διπλωματική αγραμματοσύνη, τίποτα καλό δεν βγαίνει. Την προηγούμενη εβδομάδα ένας έλληνας υπουργός (σ.σ. Πάνος Καμμένος), απείλησε να πλημμυρίσει τη Γερμανία με ισλαμιστές μετανάστες. Οι Γερμανοί ξανά συζητούν για μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ από ατύχημα: Grexident. Ο Αλέξης Τσίπρας συνέδεσε ένα αίτημα για γερμανικές αποζημιώσεις από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο με τις υφιστάμενες συζητήσεις για την παράταση της δανειακής σύμβασης.

Το αίτημα αποζημιώσεων δεν είναι επιπόλαιο. Υπάρχουν ακόμα και Γερμανοί δικηγόροι που πιστεύουν ότι η Αθήνα έχει επιχειρήματα. Αλλά είναι πολιτική τρέλα να συνδέεις τα δυο θέματα. Αυτό που ακούμε δεν είναι ο συνήθης θόρυβος: υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης».

Οι πιστωτές δεν κάμπτονται

Το συμπέρασμα που βγάζει από όλα αυτά είναι το εξής: «Οι δυο πλευρές μπορεί να ρίξουν τη ρητορική τις επόμενες ημέρες αλλά δεν μπορώ να δω τις πιστώτριες χώρες να κάμπτονται αναφορικά με τους όρους της συμφωνίας του προηγούμενου μήνα για τη συμφωνία παράτασης. Ούτε μπορώ να δω την ελληνική πλευρά να τους καλύπτει.Καθώς κανείς δεν ξέρει πόσες μέρες ή εβδομάδες απέχει η Αθήνα από την χρεοκοπία, το ρίσκο μιας ξαφνικής εξόδου είναι ξεκάθαρο και παρόν. Το Grexit μπορεί να μην συμβεί ποτέ, αλλά είναι καιρός να ετοιμαζόμαστε»

Ο κίνδυνος του Grexit

Κατά τον Μουντσάου δεν είναι λογική να ευχόμαστε το Grexit, καθώς κάτι τέτοιο θα έχει γεωστρατηγικές και οικονομικές επιπτώσεις. «Δεν είναι ξεκάθαρο πως το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα θα αντιδράσει. Η νεόκοπη οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης μπορεί να μπει σε κίνδυνο», αναφέρει χαρακτηριστικά. Όσο για την Ελλάδα, βραχυπρόθεσμα θα φέρει μιζέρια, ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να δουλέψει αν γίνει σωστή διαχείριση.

Η δραχμή

Όσο για το δραχμή ή ευρώ, ο αρθρογράφος των FT αναφέρει: «Θα συμβούλευα κατά μιας άμεσης αλλαγής σε ένα νέο νομισματικό καθεστώς, μια αντικατάσταση του ευρώ με τη νέα δραχμή. Αμφιβάλω αν αυτό είναι λογικά εφικτό και οικονομικά επιθυμητό. Θα επέλεγα μεταβατικό καθεστώς, μια επιλογή μιας θολής δυσδιάκριτης κατάστασης, όπου κανένας δεν ξέρει ακριβώς αν η Ελλάδα είναι «εντός» ή «εκτός».

Προτεινόμενη επιλογή μου θα ήταν ένα παράλληλο νόμισμα που λειτουργεί ως μέσω συναλλαγών αλλά όχι απαραίτητα ως μέσο αποθήκευσης αξίας ή λογιστική μονάδα. Η ονομαστική του αξία θα είναι στο ευρώ. Αυτό το ψευτο-νόμισμα δεν θα είναι νόμιμό χρήμα. Η επιτυχία του εξαρτάται από το εάν ο κόσμος θα το αποδεχτεί. Ο μοναδικός του ρόλος αρχικά θα είναι να παρέχει προσωρινά ρευστότητα αν η χώρα κοπεί από την χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας».

Τα bitcoin

Και κάπου εκεί εμφανίζονται και τα γνωστά… bitcoin του Βαρουφάκη. «Σημειώνω ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης, συζήτησε μια ακόμα πιο «εξωτική» επιλογή σε άρθρο που έγραψε πέρυσι. Ανακίνησε την ιδέα μια κυβέρνηση της περιφέρειας της ευρωζώνης να σπονσοράρει ένα κρυπτονόμισμα (cryptocurrency) με χαρακτηριστικά παρόμοια του bitcoin. Υπάρχει πολύς ενθουσιασμός για την πιθανότητα ενός ιντερνετικού νομίσματος. Μακροπρόθεσμα η τεχνολογία στην οποία στηρίζεται το bitcoin θα έχει βαθιές επιπτώσεις στις οικονομίες μας. Αλλά στην σημερινή του εκδοχή, το bitcoin και οι ψηφιακοί «αδελφοί» του είναι άχρηστο ως πιθανός μελλοντικός αντικαταστάτης του δολαρίου ή του ευρώ εξαιτίας του ότι είναι αποπληθωριστικό εκ της κατασκευής του. Αυτό το ελάττωμα μετατρέπεται σε ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό όταν θέλεις κάτι που δεν μπορεί να πληθωριστεί έναντι ενός υποκείμενου νομίσματος. Ένα κρυπτονόμισμα χτίζεται πάνω σε ένα διαφανή αλγόριθμο. Καμία κυβέρνηση ή κεντρική τράπεζα δεν το εκδίδει ή το ελέγχει».

Η κατάρρευση των τραπεζών

Για να καταλήξει ο Μουντσάου: «Η δυσκολία σε όλες τις επιλογές παράλληλου νομίσματος είναι η ανάγκη να αποτραπεί η κατάρρευση των τραπεζών. Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί εξωτερική χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια της μετάβασης. Η κυβέρνηση ίσως θα πρέπει να επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους ή προσωρινά να κλείσει τα σύνορα, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια.

Ένα παράλληλο νόμισμα λοιπόν δεν είναι μια ελαφρά επιλογή, αλλά παραμένει λιγότερο επικίνδυνη από την εναλλακτική. Ισως ανοίξει το δρόμο για επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Στη χειρότερη περίπτωση, θα είναι ένα μεταβατικό στάδιο προς μια πιο οργανωμένη έξοδο. Στην τελική θα μας εξασφαλίσει έναντι του μεγαλύτερου κινδύνου, που δεν είναι το Grexit αλλά το προαναφερθέν Grexident: ένα ξαφνικό σοκ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα που θα προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση, παγκόσμια χρηματοπιστωτική μετάδοση και πλήγμα στη φήμη της ΕΕ.

Το συμπέρασμα είναι αναπόφευκτο: ο καλύτερος τρόπος να αποτρέψεις το Grexident είναι να ετοιμαστείς για το Grexit».

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το