Τοπικά

Φιλοζωϊκή κατά Μπέου για αδέσποτα-Σε καραντίνα οι Γλαφυρές

ES20141027_55

Η φιλοζωϊκή ομάδα Βόλου εκθέτει για μια ακόμη φορά τη δημοτική αρχή. Σε ανακοίνωσή της παρουσιάζει τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν τα ζώα μετά την παράνομη περισυλλογή, ενώ αναφέρουν ότι το καταφύγιο των Γλαφυρών βρίσκεται σε καραντίνα λόγω θανατηφόρας ασθένειας που «χτύπησε» τα σκυλιά.

«Η πρώτη περισυλλογή έγινε με ‘εθελοντές’, όπως τους χαρακτήρισε ο δήμαρχος ενώ πρέπει να πραγματοποιείται από εξειδικευμένο προσωπικό. Μαζεύτηκαν αδιακρίτως όλα τα σκυλιά (ήμερα, φιλικά, εμβλιασμένα, στειρωμένα) εκ των οποίων τα περισσότερα αγνοούνται. Ο δήμαρχος δεν δέχτηκε καμία συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία. Σύμφωνα με μαρτυρίες κανένα από τα ζώα δεν έχει πάει στο δημοτικό καταφύγιο (που ήταν έτσι κι αλλιώς υπερπλήρες) και από τα ήδη υπάρχοντα του δημοτικού καταφυγίου έχουν πεθάνει 50-60 σκυλιά λόγω επιδημίας θανατηφόρας ασθένειας (μόρβα). Αυτό σημαίνει πως δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι κατάλληλοι εμβολιασμοί», τονίζουν. Η φιλοζωϊκή καταγγέλλει ότι στον Μαυρόλοφο Αλμυρού που βρίσκεται ο χώρος του ατόμου που περισυνέλλεξε τα σκυλιά, ο αριθμός τους αυξομειώνεται .

«Άλλον αριθμό βρήκε η κτηνιατρική και άλλον τα μέλη του σωματείου που επισκέφτηκαν το χώρο. Ωστόσο, ο αριθμός των 38 σκυλιών που βρήκε το σωματείο απέχει κατά πολύ από τον αριθμό των 100-120 περισυλλεχθέντων που αναφέρει ο δήμος. Καταγραφή δεν έχει γίνει οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσα ακριβώς περισυλλέχθηκαν, πού έχουν πάει και σε τι κατάσταση βρίσκονται.Το μόνο σίγουρο είναι ότι αγνοείται η τύχη δεκάδων αδέσποτων ζώων, πολλά από τα οποία τα ψάχνουν άτομα που τα φρόντιζαν χρόνια.   

«Όρισαν «δικούς» τους στην Επιτροπή»

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των 2 φιλοζωικών σωματείων της πόλης για τη συγκρότηση της νέας πενταμελούς επιτροπής, η οποία αποφασίζει για τη σωστή διαχείριση των αδέσποτων και που ελέγχει για την τήρηση όσων ορίζουν ο νόμος 4039/2012 και 4235/2014, ο δήμαρχος «την συγκρότησε εμφανώς αρκετά αργότερακαι αφού είχε ήδη προχωρήσει στην παράνομη –όπως κρίθηκε και από την αποκεντρωμένη διοίκηση- περισυλλογή ζώων από πολλές περιοχές της πόλης.

 Η Πενταμελής Επιτροπή γα τη διαχείρηση των αδέσποτων ζώων  αποτελείται από άτομο του Δήμου (στη συγκεκριμένη περίπτωση τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας), έναν κτηνίατρο που είναι ο υπεύθυνος του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ελλείψει αυτού άλλος ιδιώτης κτηνίατρος, δύο εκπροσώπους των φιλοζωικών σωματείων και έναν εκπαιδευτή σκύλων  που πρέπει να είναι μέλος νομίμως αναγνωρισμένου επαγγελματικού σωματείου εκπαιδευτών σκύλων. Ωστόσο, ούτε ο ‘εκπαιδευτής’ που όρισε ο δήμαρχος για την πενταμελή πληροί την προαναφερθείσα προϋπόθεση ούτε ο κτηνίατρος. Επίσης, σύμφωνα με απόφαση του Δημάρχου ο εν λόγω κτηνίατρος ορίστηκε ως μέλος και στην τριμελή ειδική επιτροπή που συγκροτείται για να εξετάζει περιπτώσεις διαφωνίας των μελών της πενταμελούς για θέματα επικινδυνότητας ζώου και πραγματοποίησης ευθανασίας», αναφέρουν.

Αρνούμαστε τη συμμετοχή μας

 Όπως γίνεται αντιληπτό δεν μπορεί ο ίδιος κτηνίατρος να είναι και στις δύο επιτροπές.

«Για τους παραπάνω λόγους καταγγέλουμε τη νομιμότητα της συγκεκριμένης επιτροπής και αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε αυτήν, όπως ενημερώσαμε και τις αρμόδιες αρχές μέσω επιστολή μας.

Ο δήμαρχος προανήγγειλε νέα περισυλλογή και πραγματικά αναρωτιόμαστε πού θα πάει τα σκυλιά εφόσον το δημοτικό καταφύγιο είναι σε καραντίνα, η προέκταση είναι ακατάλληλη καθώς δεν υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές για την προστασία και περίθαλψη των ζώων και δεν έχει βρεθεί κανένας καινούργιος χώρος. Επίσης, να τονίσουμε για ακόμα μία φορά πως ο μόνιμος εγκλεισμός των ζώων είναι παράνομος. Η ομάδα μας έχει εκθέσει τις προτάσεις της, που είναι σύμφωνες και με τη σχετική νομοθεσία, αλλά δεν λαμβάνονται υπόψη από τους αρμόδιους.

Τέλος, διερωτόμαστε πώς θα λυθεί το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων όταν οι βασικοί υπεύθυνοι είναι οι πρώην ιδιοκτήτες τους (προτιμούμε τον όρο ‘κηδεμόνες’ γιατί δεν θεωρούμε το ζώο κτήμα κανενός). Αν δεν αλλάξει η νοοτροπία του κόσμου, δεν θα αλλάξει τίποτα. Όσο υπάρχουν άνθρωποι που παρατάνε τα ζώα τους όταν πια δεν τα θέλουν ή δεν στειρώνουν το ζώο τους με συνέπεια να γεννάει και να εγκαταλείπουν τα κουτάβια, τόσο θα διαιωνίζεται το πρόβλημα. Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως το ζώο δεν είναι ούτε παιχνίδι ούτε εργαλείο, έχει ψυχή και πονάει το ίδιο με τον άνθρωπο. Τα φαινόμενα δηλητηρίασης που βλέπουμε όχι μόνο δεν μας τιμάνε, αλλά καθιστούν πραγματικά επικίνδυνους τους ανθρώπους που προβαίνουν σε αυτά όχι μόνο για τα ζώα, αλλά και για τα ίδια τους τα παιδιά. Γιατί σε αυτά θα μεταδώσουν τις αρχές και την ανύπαρκτη ηθική τους. Ας σταματήσει η αλαζονεία των ανθρώπων και ας αναλογιστούμε όλοι μας ότι και τα ζώα έχουν δικαίωμα στο περιβάλλον όπως και εμείς. Άλλωστε αυτά υπήρξαν εδώ πριν από εμάς…», καταλήγουν

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το