Ελλάδα

Φίλης: Το ΦΠΑ στα νησιά δεν ήταν ποτέ κόκκινη γραμμή

filis

«Δεν ήταν ποτέ κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης η διατήρηση του καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

Μιλώντας στο MEGA σήμερα το πρωί εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι η πιθανή αλλαγή του δεν είναι μια από τις δυσκολότερες αποφάσεις.

«Δεν ήταν κόκκινη γραμμή ο ΦΠΑ στα νησιά. Δε νομίζω ότι είναι από τις δυσκολότερες αποφάσεις, παρότι ξέρω ότι έχει μια επίπτωση στη ζωή των ανθρώπων εκεί και μπορεί κανείς να δει και πολλές διακρίσεις» τόνισε.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «είναι μια ιδέα» το να μην υπάρξει τώρα απόφαση που αλλάζει τους όρους της τουριστικής λειτουργίας το καλοκαίρι, σημειώνοντας πως «είναι πιο πολύ συνάρτηση των χρηματοοικονομικών, τι χρήματα θες να μαζέψεις τώρα ή αργότερα».

Τι είπε για την 13η σύνταξη

Για μη καταβολή της 13ης σύνταξης φέτος, είπε πως αυτό «συναρτάται με την πορεία των δημοσίων οικονομικών, είναι δύσκολη απόφαση βεβαίως, έχει περισσότερες επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων γιατί αφορά όλη την Ελλάδα και όχι μερικά νησιά, να συνεννοούμαστε, αφορά ειδικές πληθυσμιακές ομάδες όπως είναι οι απόμαχοι της ζωής οι συνταξιούχοι που είναι πολύ αδύναμοι αυτή τη στιγμή οικονομικά, επηρεάζει το σύνολο της λειτουργίας της οικονομίας και της οικογένειας».

Μια αδύνατη απόφαση θα ήταν, είπε «αν επέμεναν οι δανειστές -δεν ξέρω τι λένε- να μειωθούν οι συντάξεις, αυτό αφορά οριζόντια τον ελληνικό πληθυσμό και θα μπορούσε να είναι απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ».

Οι τέσσερις κόκκινες γραμμές όπως είπε παραμένει η μείωση των συντάξεων, η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η πολιτική δήλωση για ρύθμιση του χρέους και το θέμα της αναπτυξιακής βοήθειας. Όπως πρόσθεσε θα γίνει η νομοθέτηση των εργασιακών και το θέμα του συνταξιοδοτικού του μεγαλύτερου να γίνει συζήτηση με βάση τις αναλογιστικές μελέτες αργότερα.

Προγραμματισμένη ΚΟ την Πέμπτη

Προγραμματισμένη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει την Πέμπτη, όπως ανέφερε ο κ. Φίλης.

«Είναι απόφαση του Προεδρείου της ΚΟ, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, ότι θα συζητήσουμε το κείμενο της συμφωνίας, εφόσον βεβαίως υπάρξει αυτή η συμφωνία», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος.

Όπως είπε, αυτή η απόφαση πάρθηκε προχθές, ενώ στο ερώτημα αν έχει σχέση με σχετικές υπογραφές που μαζεύονται απάντησε ότι «μπορεί να είναι εις επίρρωση αυτού του αιτήματος, δεν είναι αντιπαραθετικό».

Ο ίδιος τόνισε πως «την Πέμπτη δεν ξέρω αν υπάρξει συμφωνία αλλά θα κάνουμε συζήτηση επί της συμφωνίας ή για τα οριστικοποιημένα μεγέθη της συμφωνίας».

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το