Τοπικά

«Φέσι» χιλιάδων ευρώ στην τοπική αγορά από το «Εξοικονομώ» “Θ”

exoikonomokatoikon

Κυριολεκτικά στον «αέρα» βρίσκονται χιλιάδες δικαιούχοι του προγράμματος «Εξοικονομώ» στη Μαγνησία, καθώς όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται να πληρωθούν την επιδότηση του 70% των εργασιών που έκαναν στο σπίτι τους. Και τούτο γιατί, όπως έχει αναφερθεί, το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε, αλλά η Μαγνησία έμεινε εκτός και τα χρήματα τελειώσανε. Υπολογίζεται ότι περίπου 3000 είναι οι δικαιούχοι. Εκτός από τα χρήματα που δεν φαίνεται να λαμβάνουν, «φέσι» μπήκε και σε επαγγελματίες του Νομού, οι οποίοι διέθεσαν υλικά και έκαναν το έργο, και οι οποίοι βρίσκονταν στην αναμονή πληρωμής με την κατάθεση χρημάτων από το πρόγραμμα.
Προ διμήνου περίπου ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Κωνσταντινόπουλος (ευρισκόμενος στα γραφεία της ΕΒΕΤΑΜ στο Βόλο) είχε δηλώσει ότι εντός 10ημέρου θα δίνονταν τα χρήματα στους δικαιούχους του προγράμματος. Στο τέλος του περασμένου μήνα σε απαντήσεις των υπουργείων σε παρεμβάσεις τοπικών βουλευτών αποκαλύπτεται ότι το πρόγραμμα δεν έχει πλέον χρήματα.
Πολλά στο διάστημα αυτό είναι τα τηλεφωνήματα που δέχθηκε η «Θ» από δικαιούχους, οι οποίοι περιμένουν να πληρωθούν με ποσά που αντιστοιχούν από 5.000 έως 15.000 ευρώ. Παρέμβαση όμως στο υπουργείο Ανάπτυξης θα κάνει και το ΤΕΕ Μαγνησίας, καθώς αρκετοί είναι οι μηχανικοί – μέλη του, οι οποίοι έχουν κάνει εργασίες στο πλαίσιο του προγράμματος και περίμεναν να πληρωθούν. Χωρίς όμως αυτό να γίνεται αφού οι πελάτες τους δεν έχουν πάρει χρήματα.
Το «φέσι» στην τοπική αγορά υπολογίζεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ. Εκτός από τους ιδιώτες, πολλοί επαγγελματίες της Μαγνησίας περιμένουν εδώ και μήνες χρήματα και ενώ έχουν εκδοθεί τιμολόγια, αποδείξεις έχουν πληρώσει το ΦΠΑ, δεν φαίνεται πώς θα λάβουν – τουλάχιστον σύντομα – τα οφειλόμενα. Αυτό είναι ένα σημαντικό πλήγμα για την τοπική οικονομία και τις δεκάδες επιχειρήσεις οικοδομικών εργασιών και υλικών.
Η πρόσφατη απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης στους βουλευτές Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί ότι εξαντλήθηκαν οι διαθέσιμοι πόροι από το χρηματοδοτούμενο μέσω ΕΣΠΑ πρόγραμμα και δεν υπάρχει πλέον συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη νέου αντίστοιχου προγράμματος. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Περιβάλλοντος σημειώνει ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς κονδυλίων για την κάλυψη των αναγκών της Περιφέρειας Θεσσαλίας από άλλους άξονες του ΠΕΠ Θεσσαλίας, καθώς η χρηματοδότηση της δράσης για την Περιφέρεια γίνεται από πόρους του ΕΠΑΝ ΙΙ.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης, «στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν υπαχθεί συνολικά 8.227 νοικοκυριά, εκ των οποίων έχουν ολοκληρώσει τις εργασίας τους τα 5.989. Λόγω εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων, υπαγωγές πλέον γίνονται μόνο για τις Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Στις υπόλοιπες γίνονται ελάχιστες και αναλόγως των εξοικονομούμενων πόρων λόγω απεντάξεων έργων.
Επιπρόσθετα έχει ήδη αποσταλεί στην ΕΕ σχετικό αίτημα για την έναρξη ενός νέου αντίστοιχο Προγράμματος, προκειμένου να υλοποιηθεί ως εμπροσθοβαρές έργο του υπό έγκριση ΕΠ “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020».
Αν και 2η σε αιτήσεις η Θεσσαλία παραμένει απλήρωτη
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, «έως σήμερα έχουν ενταχθεί σε Αποφάσεις Υπαγωγής 8.227 αιτήσεις, με συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό 89,3 εκ. ευρώ», κατατάσσοντας τη Θεσσαλία, 2η Περιφέρεια, μετά την Κ. Μακεδονία, ως προς τον αριθμό των ενταγμένων αιτήσεων ωφελούμενων. Οι δε εκκρεμούσες αιτήσεις «δεν ακυρώνονται, αλλά παραμένουν σε αναμονή στην ΕΤΕΑΝ ΑΕ προκειμένου να προωθηθούν προς ένταξη στο νέο Πρόγραμμα (με βάση τα νέα κριτήρια και διαδικασίες που θα ισχύσουν), στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020».
Υπενθυμίζεται ότι «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» είναι ένα πρόγραμμα ενεργό από το 2011 που δίνει επιδότηση έως 70% για την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού, πραγματοποιώντας μια σειρά από οικοδομικές εργασίες, μόνωση ταράτσας, εξωτερική θερμομόνωση, κουφώματα, ανακαίνιση, ηλιακό θερμοσίφωνα κ.λπ.
Μέσα σε δύο χρόνια, σε όλη την Ελλάδα, υπολογίζεται ότι έχουν κατατεθεί πάνω από 140.000 αιτήσεις για επιδότηση από το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», εκ των οποίων πάνω από 66.000 έχουν λάβει επιδότηση και άλλοι περίπου 10.000 βρίσκονται στο στάδιο της προέγκρισης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το