Άρθρα

Ευκαιρίες για νέους να αποκτήσουν φθηνή στέγη

 

Του Γιώργου Παπακώστα,
πολιτικού μηχανικού – κατασκευαστή
PKK Constructions

Το πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση στη ΔΕΘ πριν λίγες μέρες, αποτελεί την πρώτη προσπάθεια αντιμετώπισης ενός πολύ σοβαρού προβλήματος που σχετίζεται με το στεγαστικό των ευάλωτων νοικοκυριών αλλά κυρίως και των νέων.
Το ζήτημα που έχει προκύψει έντονα την τελευταία τριετία, είναι η αδυναμία των νέων να βρουν μια φθηνή στέγη, ώστε να κάνουν ένα ξεκίνημα δημιουργώντας οικογένεια και συνεισφέροντας έτσι στην αντιμετώπιση του δημογραφικού.
Με εξαίρεση το επίδομα ενοικίου, δεν υπήρχε κάποιο άλλο εργαλείο για τους νέους.
Πλέον με το ευρύτερο πρόγραμμα «Σπίτι μου» επιχειρείται να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε να μπορέσουν τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν μια στέγη που θα είναι φθηνή χωρίς να δίνουν μεγάλο κομμάτι από τον μισθό τους.
Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης σχετίζονται μεταξύ άλλων με τα άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια, την ανακαίνιση παλιών κτηρίων, αλλά και την κοινωνική αντιπαροχή.
Ας δούμε, όμως, μερικές από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις από το στεγαστικό πρόγραμμα-μαμούθ ύψους 1,8 δισ. με τίτλο «Σπίτι μου» για τη στήριξη 137.000 νέων που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν φθηνή στέγη.

Άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια
Το μέτρο αφορά στη χορήγηση στεγαστικών δανείων με πολύ χαμηλό επιτόκιο 1% (έναντι 4% που είναι ο μέσος όρος των επιτοκίων στην αγορά σήμερα) σε 10.000 νέους ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών. Τα χαμηλότοκα δάνεια θα καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ, για αγορά πρώτης κατοικίας. Το πρόγραμμα θα αφορά την αγορά διαμερισμάτων έως 120 τ.μ. και έτος κατασκευής έως και το 2007.
Ενδεικτικά ένα νέο ζευγάρι που αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 € θα πληρώνει μηνιαία δόση 275 -285 €. Και το σπίτι στη λήξη του δανείου θα μένει στην ιδιοκτησία του δανειολήπτη.
Προϋπόθεση για τη λήψη των χαμηλότοκων δανείων θα είναι οι νέοι να έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης με τα πρόσφατα διευρυμένα κριτήρια. Άρα οι δυνητικά ωφελούμενοι είναι ένα μεγάλο τμήμα των φορολογουμένων.
Η υλοποίηση του προγράμματος προβλέπεται να ξεκινήσει από το α’ τρίμηνο του 2023.

Αξιοποίηση υφιστάμενων κενών ιδιωτικών κατοικιών
Το πρόγραμμα αφορά στη χρηματοδότηση μαζικής ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης 4.000 ακινήτων που έχουν μείνει κενά για μεγάλο χρονικό διάστημα σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες τους, για την άμεση διάθεσή τους ως προσιτές κατοικίες σε νέους και νέα ζευγάρια με κοινωνικά κριτήρια. Το μέτρο θα ωφελήσει τόσο τους νέους που θα στεγαστούν σε αυτές, όσο και τους ιδιοκτήτες των ακινήτων οι οποίοι θα εξασφαλίσουν εγγυημένο εισόδημα και αναβάθμιση των ακινήτων τους. Από τη δράση αναμένεται να ωφεληθούν 10.000 νέοι και νέα ζευγάρια, ηλικίας 25-39 ετών.
Ώς το τέλος του έτους θα δημοσιευθεί η πρόσκληση προς ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες για παραχώρηση των ακινήτων τους και θα ακολουθήσουν το 2023 η επιλογή και ανακαίνιση κατοικιών καθώς και η επιλογή των δικαιούχων.

Κοινωνική αντιπαροχή
Αξιοποίηση ακινήτων της ΔΥΠΑ και της ακίνητης περιουσίας του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) για παροχή κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο.
Στόχος είναι η ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών για 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών.
Το κόστος για το Δημόσιο είναι μηδενικό, καθώς η ΔΥΠΑ παραχωρεί τα οικόπεδα της μέσω διαγωνισμού σε τεχνικές εταιρείες που θα κατασκευάσουν τα ακίνητα. Το 50% των διαμερισμάτων που θα κατασκευαστούν μέσα από αυτή τη σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, τα κρατά ο ιδιώτης για εμπορική εκμετάλλευση. Το άλλο 50% αξιοποιείται προς όφελος των νέων με επίβλεψη της ΔΥΠΑ και με πολύ χαμηλά ενοίκια.
Ο χαρακτήρας των μέτρων αυτών είναι κοινωνικός, καθώς θα βοηθηθούν ιδιαίτερα τα νέα ζευγάρια. Παράλληλα, όμως, θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση και στην οικοδομική δραστηριότητα που αποτελεί πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.
Η χώρα μπορεί να αξιοποιήσει τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.
Όσο για εμάς τους κατασκευαστές είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην υλοποίηση ενός σπουδαίου προγράμματος στεγαστικής πολιτικής που θα ωφελήσει το κοινωνικό σύνολο.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το