Τοπικά

Eξοπλισμός και βιβλία οι προτεραιότητες ΕΠΑΛ

Νέος εξοπλισμός στα εργαστήρια, εκσυγχρονισμός των δομών, εισαγωγή νέων βιβλίων και αναλυτικών προγραμμάτων και συστηματικότερη σύνδεση με την αγορά εργασίας είναι μερικά από τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, όπως τόνισαν διευθυντές σχολείων και στελέχη του χώρου με αφορμή τη χθεσινή ημερίδα στο Βελεστίνο.

 

Σωκράτης Σαβελίδης

Ο διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης ανέφερε πως «πρέπει να υπάρχει μια διαδικασία συνεχούς αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την έννοια της προσαρμογής στις νέες τεχνολογικές απαιτήσεις, αλλά και στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Αυτό συνεπάγεται συνεχή αναπροσαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων, των βιβλίων, της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και του εξοπλισμού στα εργαστήρια».

Βάιος Λιαπόπουλος

Ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας κ. Βάιος Λιαπόπουλος ανέφερε πως «στους καιρούς κρίσης που ζούμε, η ανάπτυξη της χώρας μπορεί να λάβει ώθηση από την επαγγελματική εκπαίδευση. Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε σύγχρονες δομές και να αντικατασταθούν οι υπάρχουσες που είναι 30ετίας. Στον κλάδο μας, όπως η μηχανολογία, οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ταχύτατες και το σχολείο μένει πίσω σε εξοπλισμό. Είναι αναγκαία συνεπώς τα νέα εργαστήρια ως προς τον εξοπλισμό τους, ο οποίος είναι ίδιος από τότε που δημιουργήθηκαν τα ΤΕΛ. Θα πρέπει κάθε χρόνο να προστίθεται νέο υλικό στα εργαλεία και τον εξοπλισμό. Επίσης χρειαζόμαστε νέα αναλυτικά προγράμματα, τα οποία έχουν 11 χρόνια ζωής. Ακόμη να μη βάζουμε ταβάνι στους μαθητές μας. Ήταν πολύ καλό που αποφασίστηκε η εισαγωγή τους στα ΑΕΙ, αλλά θα πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό που τώρα είναι στο 1%. Και θέλουμε τη βοήθεια των επαγγελματιών της αγοράς για να μας καθοδηγήσουν για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας».

Χρήστος Μαράτος

Ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Βελεστίνου κ. Χρήστος Μαράτος επισήμανε για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης πως «πρέπει να ενημερωθεί η κοινωνία για το τι παρέχει η επαγγελματική εκπαίδευση. Οι περισσότεροι έχουν στρεβλή εικόνα. Είναι αναγκαία η εκπόνηση μιας μελέτης για τους τομείς και τις ειδικότητες σε ταύτιση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Για παράδειγμα ο τουρισμός στη χώρα μας βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και η ειδικότητα ξενοδοχειακών υπηρεσιών θα πρέπει να γίνει τομέας για να προσφέρει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες στους μαθητές. Επίσης θα πρέπει να αλλάξουν τα βιβλία που διδάσκονται οι μαθητές. Μάλιστα κάποια βιβλία λογιστικής έχουν ακόμη τις δραχμές, ενώ μπήκαμε στο ευρώ».
Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το