Οικονομία

Εξοικονομώ: Οι επίσημες ημερομηνίες για τα 4 νέα προγράμματα – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Tις ημερομηνίες έναρξης για τα τέσσερα νέα προγράμματα του «Εξοικονομώ», συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ του υπουργείου Περιβάλοντος και Ενέργειας, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος.

Μέσα στον Μάιο θα ξεκινήσει το Νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ 2023 για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, με τη σχετική ΚΥΑ να υπογράφεται τις προσεχείς ημέρες.

«Επειδή ακούμε στο χθεσινό debate λαϊκίστικες κορώνες για την ενεργειακή φτώχεια και αόριστες ιδέες πώς θα αντιμετωπιστεί, αυτό το συγκεκριμένο μέτρο την αυξάνει ή τη μειώνει; Είναι υπέρ των λίγων ή υπέρ των πολλών; Και δεν είναι το μόνο που πήραμε και υλοποιούμε αυτά τα τέσσερα χρόνια. Από την επόμενη εβδομάδα και εντός του Ιουνίου ξεκινούν τα εξής 4 προγράμματα που αθροίζουν σωρευτικά μαζί με το προηγούμενο σε 1,2 δισ. ευρώ ενισχύσεις» είπε ο κ. Σκέρτσος.

Οι ημερομηνίες για καθε πρόγραμμα

  1. «ΕξοικονομώΑνακαινίζω» που απευθύνεται σε νέους 18-39 ετών εντάσσεται στο φιλόδοξο σχέδιο «Σπίτι μου» για να φτιάξουν το σπίτι τους «καινούργιο» είτε αυτό στο οποίο διαμένουν είτε ένα κενό σπίτι που στη συνέχεια θα το νοικιάσουν σε άλλους. Η επιδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση του ακινήτου φτάνει τις 30.000 ευρώ. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ, το σχετικό ΦΕΚ είναι έτοιμο και η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων ανοίγει στις 18 Μαΐου.
  2. Άλλο πρόγραμμα το «Produce e-green».  Δίνουμε επενδυτικά κίνητρα σε επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην πράσινη βιομηχανία (σε παραγωγικές μονάδες) με αιχμή την αλυσίδα προϊόντων της ηλεκτροκίνησης και των ΑΠΕ. Όσοι συμμετάσχουν θα μπορούν να επιδοτηθούν για το σύνολο της επένδυσης τους προκειμένου να παράγουν ηλεκτρικά οχήματα, φορτιστές, μπαταρίες, να ανακυκλώνουν μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, να παράγουν φωτοβολταϊκά panels ή μέρη ανεμογεννήτριας ! Επιπλέον επιδοτούμε επιχειρήσεις που θα παράγουν προϊόντα εξοικονόμησης ενέργειας όπως αντλίες θερμότητας, ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες Έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, αύριο δημοσιεύεται η απόφαση στο ΦΕΚ και η σχετική πλατφόρμα ανοίγει στις 30 Μαΐου.
  3. Την ίδια ημέρα, στις 30 Μαΐου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για το Νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ 2023 για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και με παλαιά σπίτια. Έχει προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ και η σχετική ΚΥΑ υπογράφεται τις προσεχείς ημέρες. Θυμίζω η επιδότηση θα κυμανθεί μεταξύ 40 και 75% ανάλογα με τα εισοδήματα του δικαιούχου.
  4. Στα μέσα Ιουνίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις» ύψους 200 εκατ. ευρώ με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αφορά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που είναι και η πλειονότητα στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

«Έτσι, με έργα και όχι με λόγια, αντιλαμβανόμαστε εμείς την παραγωγική στήριξη της κοινωνίας , των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αλλά και την ενεργειακή μετάβαση που πρέπει να κάνουμε ως οικονομία και χώρα. Αυτό κάναμε επί 4 χρόνια, αυτό θέλουμε και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε εφόσον μας εμπιστευτούν ξανά οι πολίτες» σημείωσε ο κ. Σκέρτσος.

Πηγή: imerisia.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το