Τοπικά

Εξισωτική αποζημίωση 9 € και 12,22 ευρώ το στρέμμα – Ο χάρτης με τις μειονεκτικές και ορεινές περιοχές στη Μαγνησία

Ελαφρώς αυξημένη στα 9 ευρώ το στρέμμα από 8,1 ευρώ θα είναι η φετινή εξισωτική αποζημίωση για τις μειονεκτικές περιοχές, ενώ στα 12,22 ευρώ το στρέμμα θα ανέρχεται η επιδότηση για τις ορεινές περιοχές. Η εξισωτική αφορά αγροτεμάχια και βοσκοτόπια που βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, ωστόσο από φέτος καταργείται η μικρή επιδότηση της τάξεως των 2,5 ευρώ το στρέμμα που λάμβαναν δικαιούχοι στις πρώην μειονεκτικές περιοχές.

Το νέο πλαίσιο για την εξισωτική αποζημίωση θα ισχύσει από το φετινό ΟΣ∆Ε, με τους δικαιούχους να πρέπει να θεωρούνται ενεργοί αγρότες με βάση τον νέο ορισμό και να είναι σε θέση να ακολουθούν τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις που αφορούν στη βασική ενίσχυση.

Το ύψος της ενίσχυσης μετά τα 200 στρέμματα μειώνεται προοδευτικά ως εξής:
-Για το τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης έως και 200 στρέμματα χορηγείται το 100% της ενίσχυσης.
-Για το τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης μεγαλύτερο από 200 έως και 250 στρέμματα χορηγείται το 80% της ενίσχυσης.
-Για το τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης μεγαλύτερο από 250 έως και 300 στρέμματα χορηγείται το 50% της ενίσχυσης.
-Για το τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης πέραν των 300 στρεμμάτων- εκταρίων, δεν χορηγείται ενίσχυση.
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία α) είναι ενεργοί γεωργοί και β) ασκούν γεωργική δραστηριότητα εντός των ορεινών περιοχών και η έδρα της εκμετάλλευσής τους βρίσκεται στις εν λόγω περιοχές.

Ως εκ τούτου δεν χρειάζεται απαραίτητα να κατοικεί κάποιος σε ορεινές περιοχές για να λάβει εξισωτική, αρκεί να διατηρεί αγροτεμάχιο εκεί.
Να αναφερθεί ότι στο σχέδιο της νέας ΚΑΠ δεν περιλαμβάνεται ο περιορισμός περί της μη πληρωμής εξισωτικής σε άμεσα συνταξιούχους.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της εξισωτικής παραμένει στα 255.076.923 ευρώ, ενώ έχει υπολογιστεί πως την αποζημίωση θα τη λάβουν φέτος 861.530 λιγότερα στρέμματα σε σχέση με το 2019, γεγονός που ίσως έχει να κάνει με την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων.

Οι περιοχές στη Μαγνησία
Στον Νομό Μαγνησίας στις ορεινές περιοχές περιλαμβάνονται: Δήμος Αλμυρού (οικ. Νεοχωρακίου και Ζαρκαδοχωρίου), Αγ. Θεοδώρων, Αγ. Ιωάννου, Ανάβρας, Ανθοτόπου, Αχίλλειου, Βρυναίνης, Κοκκωτών, Κωφών, Πτελεού, Φυλάκης, Δήμος Νέας Ιωνίας (οικ. Μελισσατίκων και Φυτόκου), Αγ. Βλασίου, Αγ. Γεωργίου Νηλείας, Αγ. Δημητρίου Πηλίου, Αγ. Λαυρεντίου, Αγ. Ονουφρίου, Άλλης Μεριάς, Ανήλιου, Αργαλαστής, Αφετών, Βυζίτσης, Γλαφυρών, Δράκειας, Ζαγοράς, Καλαμακίου, Καναλιών, Κατωχωρίου, Κεραμιδίου, Κερασέας, Κισσού, Λαμπινούς, Λαύκου, Μακρινίτσης, Μακρυράχης, Μετοχίου, Μηλεών, Μηλίνης, Μουρεσίου, Νεοχωρίου, Ξινόβρυσης, Ξουριχτίου, Διμηνίου (οικ. Παλιουρίου), Πινακατών, Πορταριάς, Πουρίου, Προμυρίου, Σέσκλου, Συκής, Σταγιατών, Τρικερίου, Τσαγκαράδας, επαρχία Σκοπέλου, Δήμος Σκιάθου, Δήμος Σκοπέλου, Αλοννήσου, Γλώσσης Κλήματος.
Στις μειονεκτικές περιλαμβάνονται: Δήμος Αλμυρού (πλην οικ. Νεοχωρακίου και Ζαρκαδοχωρίου), Αγίας Τριάδας, Αϊδινίου, Αμαλιαπόλεως, Δρυμώνος, Ευξεινουπόλεως, Κροκίου, Πλατάνου, Σούρπης, Δήμος Ρήγα Φεραίου, Αγ. Γεωργίου Φερών, Αερινού, Μικρού Περιβολακίου, Περιβλέπτου, Μικροθηβών, Ριζομύλου, Στεφανοβικείου.

Ορισμός του ενεργού γεωργού
Ενεργός γεωργός το 2023 είναι αυτός που ασκεί γεωργική δραστηριότητα και πληροί μία τουλάχιστον από τις παρακάτω προϋποθέσεις:
-Έλαβε κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος έως 5.000 ευρώ άμεσες ενισχύσεις. Αφορά την πλειοψηφία των εκμεταλλεύσεων, δηλαδή 530.000 περίπου αιτήσεις ΟΣ∆Ε.
-Έλαβε κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος άμεσες ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ και αποδεικνύει ότι το ετήσιο ποσό των άμεσων ενισχύσεων είναι τουλάχιστον το 5% των συνολικών εσόδων, που αποκτήθηκαν από μη γεωργικές δραστηριότητες κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, για το οποίο υπάρχουν στοιχεία.
-Αποδεικνύει ότι το εισόδημα που απέκτησε από γεωργικές δραστηριότητες κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος είναι τουλάχιστον 10% έναντι των συνολικών εσόδων που απέκτησαν κατά το ίδιο φορολογικό έτος.
Οι κάτοικοι ορεινών και μειονεκτικών περιοχών θα έχουν και άλλα οφέλη στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027. Συγκεκριμένα προβλέπονται:
-Προσαύξηση 10% του ποσοστού ενίσχυσης στα Σχέδια Βελτίωσης θα παρέχεται σε επενδύσεις που υλοποιούνται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Δηλαδή θα λάβουν 50% ενίσχυση για τρακτέρ, παρελκόμενα, 60% ενίσχυση για εξοπλισμό νέας τεχνολογίας και φωτοβολταϊκά και 70% για επενδύσεις που αφορούν θερμοκήπια, κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και εξοπλισμό νέας γενιάς για λίπανση και φυτοπροστασία.
-Αύξηση κατά 2.500 ευρώ του πριμ Νέων Αγροτών εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές.
-Τα Leader θα επιδοτούν ιδρύσεις καταλυμάτων μόνο στις ορεινές περιοχές και σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.500 κατοίκων.
-Μόρια για ένταξη σε προγράμματα όπως Βιολογική Γεωργία (μετατροπή), Νέοι Αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης κ.ά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το