Τοπικά

Εξαιρετικές προοπτικές για ειδικούς σε Τεχνολογίες Πληροφορικής, Επικοινωνιών, Ηλεκτρικής Ενέργειας

Ο καθηγητής Μιχαήλ Βασιλακόπουλος είναι πρόεδρος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Τεχνολογιών Δόμησης και Επεξεργασίας Δεδομένων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ενόψει της συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού Δελτίου και προκειμένου οι νέοι υποψήφιοι φοιτητές να γνωρίσουν καλύτερα το τμήμα ΗΜΜΥ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, περιγράφει τη φυσιογνωμία του τμήματος, ενώ
εξηγεί γιατί είναι εξαιρετικές οι επαγγελματικές προοπτικές για τους απόφοιτους του τμήματος στην αγορά εργασίας.

Ο Μιχαήλ Βασιλακόπουλος είναι διπλωματούχος του τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών και διδάκτωρ του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ. Έχει εργαστεί στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα ως πληροφορικός και έχει διατελέσει αναπληρωτής καθηγητής και καθηγητής του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας. Έχει διδάξει σε σειρά πανεπιστημίων, έχει υπηρετήσει σε διάφορες διοικητικές θέσεις και έχει διατελέσει ερευνητής και επιστημονικά υπεύθυνος ερευνητικών έργων.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν σε δομές και βάσεις δεδομένων, αλγορίθμους, εξόρυξη γνώσης, παράλληλη και κατανεμημένη επεξεργασία, αναλυτική και διαχείριση μεγάλων δεδομένων, γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών και πληροφοριακά συστήματα.

Ενόψει της συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού Δελτίου και προκειμένου οι νέοι υποψήφιοι φοιτητές να γνωρίσουν καλύτερα το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μιλήστε μας για τη φυσιογνωμία του τμήματός σας.
Το τμήμα μας υπάγεται στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ιδρύθηκε το 2000 ως Τμήμα Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων. Το 2013, επεκτείνοντας το γνωστικό του πεδίο, μετονομάστηκε σε Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Κάθε ακαδημαϊκό έτος, δέχεται περί τους 200 προπτυχιακούς φοιτητές και 30-50 μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Σταθερός στόχος του τμήματος είναι η προαγωγή της επιστήμης και των τεχνολογιών της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών, αλλά και της Ηλεκτρικής Ενέργειας και η προετοιμασία, μέσω της διδασκαλίας και της έρευνας, μηχανικών με όλα τα απαραίτητα εφόδια, ηθικά και τεχνολογικά, που θα τους επιτρέπουν να συμμετέχουν με επιτυχία σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, να υποστηρίζουν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προηγμένων τεχνολογικών έργων, ενώ θα είναι σε θέση να παρακολουθούν τις εξελίξεις στους διαρκώς εξελισσόμενους αυτούς τομείς.

Ποια είναι η διάρκεια και η φυσιογνωμία των σπουδών και το είδος του πτυχίου που απονέμεται;
Οι σπουδές διαρκούν 5 έτη και οδηγούν στη λήψη Διπλώματος Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών, δίπλωμα το οποίο συνιστά ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master’s). Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια 9 εξαμήνων ο φοιτητής / η φοιτήτρια παρακολουθεί μαθήματα και κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου εκπονεί Διπλωματική Εργασία. Στα πρώτα 4 εξάμηνα όλα τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά, στο 5ο και στο 6ο εξάμηνο τα μαθήματα είναι εν μέρει υποχρεωτικά και εν μέρει επιλογής, ενώ στα 3 τελευταία εξάμηνα μαθημάτων όλα τα μαθήματα είναι επιλογής.
Τα μαθήματα αυτά δίνουν τη δυνατότητα στους φοιτητές και στις φοιτήτριες να εμβαθύνουν στα γνωστικά αντικείμενα των:
-Εφαρμογών και Θεμελιώσεων της Επιστήμης των Υπολογιστών,
-Τεχνολογιών Λογισμικού και Πληροφοριακών Συστημάτων,
-Υλικού και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών,
-Σημάτων, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων, και
-Ενέργειας.
Το δίπλωμα που απονέμεται είναι ανεξάρτητο από γνωστική περιοχή και παρέχει σε όλους τους αποφοίτους μας τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα για όλο αυτό το εύρος των επιμέρους γνωστικών περιοχών.

Το τμήμα ΗΜΜΥ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας λειτουργεί πλέον σε νέες εγκαταστάσεις. Από πλευράς εξοπλισμού τι παρέχει στους φοιτητές του;
Από τον Σεπτέμβριο του 2021, το τμήμα μας λειτουργεί σε νέο κτήριο, με υπερσύγχρονα εποπτικά μέσα διδασκαλίας και πολύ καλό εργαστηριακό εξοπλισμό. Συγκεκριμένα, διαθέτουμε 3 αμφιθέατρα και 1 αίθουσα διδασκαλίας, 2 εργαστήρια υπολογιστών, 1 εργαστήριο ηλεκτρικής ενέργειας και 1 εργαστήριο ηλεκτρονικής. Το κτήριο διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και για αυτό φροντίζουν όλοι, καθηγητές, προσωπικό και φοιτητές, κάνοντας προσεκτική χρήση των εγκαταστάσεων.

Μιλήστε μας για τις προοπτικές που έχουν οι απόφοιτοί σας στην αγορά εργασίας. Ποιες είναι οι δυνατότητες να εργαστούν στον τομέα της πληροφορικής, των επικοινωνιών, αλλά και της ενέργειας, τα γνωστικά πεδία των οποίων το τμήμα σας καλύπτει;
Λέγεται ότι υπάρχει έλλειψη προγραμματιστών στην ελληνική αγορά. Ποια περιθώρια υπάρχουν για να καλυφθούν θέσεις εργασίας από απόφοιτους πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας, όπως το συγκεκριμένο που εκπροσωπείτε;
Αρκετοί απόφοιτοί μας κάνουν καριέρα στον ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο στο εξωτερικό, ενώ άλλοι εργάζονται σε κορυφαίες εταιρείες και οργανισμούς, ή έχουν δημιουργήσει τις δικές τους πετυχημένες εταιρείες. Οι απόφοιτοί μας είναι υψηλού επιπέδου. Αυτό δεν το λέμε εμείς, οι καθηγητές τους, αλλά οι προϊστάμενοι και οι συνεργάτες τους στις εταιρείες και στους οργανισμούς όπου δραστηριοποιούνται, ή οι καθηγητές και οι συνεργάτες τους στα ιδρύματα στα οποία συνεχίζουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο ή προχωρούν την ακαδημαϊκή τους καριέρα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι στη χώρα μας (όπως σημειώσατε), αλλά και στο εξωτερικό, υπάρχει έλλειμα ειδικών σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, αλλά και Ηλεκτρικής Ενέργειας, κάτι που θα συνεχίσει να υπάρχει για τα επόμενα χρόνια, οδηγεί σε εξαιρετικές επαγγελματικές προοπτικές για τους αποφοίτους μας. Προσέξτε ότι στο τμήμα δεν παρέχουμε απλά επιστημονικές γνώσεις και τεχνολογικές δεξιότητες. Μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία, ο φοιτητής / η φοιτήτρια μαθαίνει πώς να ανακαλύπτει τη γνώση που του χρειάζεται, πώς να επεκτείνει τις δυνατότητές του σε έναν κόσμο που εξελίσσεται διαρκώς τεχνολογικά και πώς να λειτουργεί κριτικά και δημιουργικά. Αυτή η ικανότητα είναι απαραίτητη στη σύγχρονη εποχή, ειδικά σε δραστηριότητες υψηλής τεχνολογίας.
Θα ήθελα επιπλέον να σημειώσω ότι, ειδικά μέσα από την εκπόνηση επιμέρους εργασιών (θεωρητικών και πρακτικών) και κυρίως της Διπλωματικής Εργασίας, ο φοιτητής / η φοιτήτρια έχει τη δυνατότητα να εξειδικευτεί σε ένα γνωστικό πεδίο που τον ενδιαφέρει και μπορεί, όταν θα έχει αποφοιτήσει, τεκμηριωμένα να αποδείξει στον δυνητικό εργοδότη του τόσο την εξειδίκευση αυτή, αλλά και την ικανότητά του/της να διεκπεραιώνει ολοκληρωμένα και ποιοτικά μια απαιτητική επιστημονική εργασία.

Μήπως, όμως, οι σπουδές στο τμήμα σας είναι δύσκολες;
Δεν θα τις χαρακτήριζα έτσι. Οι σπουδές στο τμήμα μας απαιτούν ο φοιτητής / η φοιτήτρια να ακολουθεί τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες (μαθήματα, εργαστήρια, φροντιστήρια, εκπόνηση εργασιών) αρκετά συστηματικά, καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού εξαμήνου, ώστε να υπάρχει ο χρόνος και η ποικιλία μεθόδων που απαιτούνται για να εμπεδώσει γνώσεις και δεξιότητες σε απαιτητικά αντικείμενα. Θεωρώ ότι ο ρυθμός δεν είναι εξαντλητικός, ούτε στερεί από τον φοιτητή / τη φοιτήτρια τη δυνατότητα να έχει και κοινωνική / εξωπανεπιστημιακή ζωή.

Οι απόφοιτοί σας μπορούν να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακές σπουδές; Παρέχει το τμήμα σας τέτοιες σπουδές;
Το τμήμα μας, στην παρούσα φάση, παρέχει τρία Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών που οδηγούν στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών. Πρόκειται για τα προγράμματα με τίτλους «Επιστήμη και Τεχνολογία Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών», «Ευφυή Δίκτυα Ηλεκτρικής Ενέργειας» και «Εφαρμοσμένη Πληροφορική». Επιπλέον, στο τμήμα παρέχεται η δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικής διατριβής για την απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος, αλλά και η δυνατότητα εκπόνησης μεταδιδακτορικής έρευνας, για κατόχους διδακτορικού διπλώματος.

Ποιες δυνατότητες υπάρχουν για διασύνδεση των αποφοίτων σας με ελληνικές εταιρείες; Ποιες οι σχέσεις του τμήματος με εταιρείες του εξωτερικού που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας;
Όλοι οι φοιτητές μπορούν να πραγματοποιήσουν δίμηνη πρακτική άσκηση σε εταιρεία ή οργανισμό πάνω σε αντικείμενα των σπουδών τους, η οποία είναι προαιρετική και πραγματοποιείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι φοιτητές αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στην πρακτική από το 3ο έτος και μέχρι το πέρας των σπουδών τους. Με αυτό τον τρόπο, αρκετοί φοιτητές μας έρχονται σε επαφή με εταιρείες του εσωτερικού. Ακόμη, διατηρούμε επικοινωνία με σειρά εταιρειών και ενημερώνουμε συστηματικά τους φοιτητές και αποφοίτους μας για ευκαιρίες καριέρας. Επίσης, μέσω του προγράμματος ERASMUS+, παρέχεται η δυνατότητα στους φοιτητές και στις φοιτήτριες μας για πραγματοποίηση μέρους των σπουδών τους στο εξωτερικό, αλλά και για πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης σε φορέα του εξωτερικού. Πέρα από το πλαίσιο της πρακτικής άσκησης, πολλοί από τους καθηγητές και τις καθηγήτριες του τμήματος έχουν θητεύσει στο εξωτερικό και διατηρούν επαφές με ιδρύματα και εταιρείες του εξωτερικού. Επιπλέον, στο τμήμα διεξάγονται μια σειρά από ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετέχουν και φορείς του εξωτερικού. Σε ορισμένα από τα προγράμματα αυτά μετέχουν και προπτυχιακοί φοιτητές, αποκτώντας έτσι διασύνδεση με φορείς του εξωτερικού.

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που κάνουν το τμήμα σας ξεχωριστό;
Έχοντας στην ακαδημαϊκή μου διαδρομή περάσει από σειρά ιδρυμάτων (κατά τα τελευταία 26-27 έτη, έχω διδάξει σε 8 ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και συγκεκριμένα σε 8 προπτυχιακά και 4 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών) είμαι σε θέση να σας πω ότι το τμήμα μας παρέχει οργανωμένες και ποιοτικές σπουδές, οι οποίες δεν υπολείπονται από τις σπουδές των καλύτερων πολυτεχνικών τμημάτων της χώρας, αλλά και του εξωτερικού. Οι σπουδές αυτές πραγματοποιούνται σε εξαιρετικές εγκαταστάσεις, χωρίς τις φθορές που βλέπουμε στα κεντρικά πανεπιστήμια, στην πόλη του Βόλου, η οποία παρέχει ένα περιβάλλον εξαιρετικά φιλικό προς τους φοιτητές. Οι καθηγητές και οι καθηγήτριες του τμήματος έχουν θητεύσει σε ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού και διεξάγουν έρευνα υψηλού επιπέδου με διεθνή αναγνώριση. Όλη αυτή η εμπειρία και η επιστημονική γνώση τροφοδοτεί το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Οι διοικητικές διαδικασίες του τμήματος βασίζονται στη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας (που αποτελεί άλλωστε και αντικείμενο του τμήματος) και εξελίσσονται διαρκώς. Αυτό σε συνδυασμό, με τις ειλικρινείς προσπάθειες του διοικητικού προσωπικού, διευκολύνει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες στην αλληλεπίδρασή τους με το τμήμα και τους επιτρέπει να επικεντρωθούν στις σπουδές τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το