Ελλάδα

Εξαρθρώθηκε τεράστιο κύκλωμα πλαστών εγγράφων – Φόβοι ότι έδιναν χαρτιά σε τζιχαντιστές

«Ανοιχτό ενδεχόμενο να έχουν τροφοδοτηθεί με πλαστά έγγραφα του κυκλώματος και διακινηθεί στην Ευρώπη μέλη του ISIS» άφησε ο διοικητής της Ασφάλειας Χρήστος Παπαζαφείρης κατά τη συνέντευξη Τύπου για την εξάρθρωση κυκλώματος πλαστών εγγράφων. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για κάτι τέτοιο.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος της Europol κ. Στάνκοβιτς είπε ότι, όπως φαίνεται προς το παρόν, αυτά τα έγγραφα ήταν για τη νομιμοποίηση αλλοδαπών σε χώρες της Ευρώπης και όχι για τρομοκρατία.

Συνολικά, ως μέλη του κυκλώματος συνελήφθησαν 20 άτομα, έγιναν 23 κατ’ οίκον έρευνες και βρέθηκαν τα τέσσερα εργαστήριά τους. Οι αρχηγοί και οι πλαστογράφοι είναι 4 Αλβανοί.

Μεταξύ άλλων, το κύκλωμα εξέδιδε πλαστά έγγραφα διαβατηρίων, ταυτότητες, διπλώματα, πιστοποιητικά βάφτισης γέννησης, κάρτες τραπέζης και υγείας, όπως επίσης και σφραγίδες Σένγκεν για να αποφεύγουν τους διασυνοριακούς ελέγχους.

Αν κάποιος ήθελε ένα πλαστό έγγραφο, επικοινωνούσε με τους ανθρώπους του κυκλώματος μέσω εφαρμογών επικοινωνίας, το Facebook π.χ., και e-mails (δέχονταν παραγγελίες και από το εξωτερικό).

Δεν έπαιρνε όμως και όποιος ζήταγε… Το κύκλωμα τα εξέδιδε μόνο κατόπιν συνέντευξης των ενδιαφερομένων. Εκαναν κάποιου είδους «face control» με στόχο να επιλέγουν μελαμψούς άνδρες, ευπρεπείς, που μιλούσαν αγγλικά. Αλλιώς, απλά τους έκοβαν. Η αποστολή των πλαστών εγγράφων στους ενδιαφερομένους γινόταν με κούριερ.

Οσον αφορά το κόστος του κάθε πλαστού εγγράφου, κυμαινόταν από 400 ευρώ έως 5.000 ευρώ, ανάλογα με το είδος του.

Κάθε εργαστήριο εκτελούσε 25 παραγγελίες την ημέρα, άρα και τα τέσσερα μαζί 100. Τον μήνα, όλα μαζί εκτελούσαν 3.000 παραγγελίες.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΛ.ΑΣ., έχουν γίνει 45 διακινήσεις μεταναστών από το 2014 έως το 2016, ενώ από τη στιγμή που ξεκίνησε η έρευνα, τον Ιούλιο του 2016, έως σήμερα, έχουν αποτραπεί ακόμη 50.

Επίσης, έχουν εξακριβωθεί 250 πελάτες που έκαναν τις παραγγελίες τους από τη Γερμανία.

Το κρυφό λεξιλόγιο

Τα διαβατήρια τα αποκαλούσαν «βιβλίο» ή «βιβλιάριο»
Τις ταυτότητες «κάρτα»
Τις άδειες οδηγήσεις «οδηγώ»
Τις άδειες διαμονής «αυτοκόλλητο»
Τις σφραγίδες θεώρησης «λουλούδι» ή «πατάτα»
Τις συναντήσεις τους τις ανέφεραν ως «γήπεδο», «λότο» ή «φαγητό»
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλος αριθμός γνήσιων εγγράφων που χρησιμοποιήθηκαν ως μήτρες είχαν κλαπεί από ΑΤ της Ισπανίας.

Πηγή: iefimerida

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το