Ελλάδα

Έβρος: Αποζημιώνονται αγρότες για τις ζημιές της «μάχης των Καστανιών»

Στις «παράπλευρες απώλειες» της μάχης που έδωσαν αποτελεσματικά πριν από τρεις μήνες οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας στον Έβρο για την απόκρουση της ασύμμετρης απειλής της Τουρκίας με «όπλο» χιλιάδες μετανάστες, περιλαμβάνονται οι καταστροφές σε καλλιέργειες αγροτών στις Καστανιές. Δώδεκα ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές αγροτικής γης, συνολικής έκτασης 187 στρεμμάτων, στα ελληνοτουρκικά σύνορα είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται. Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να πάρουν τις αποζημιώσεις τους από τις υπηρεσίες του στρατού, όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Έβρου της ΝΔ, Χρήστου Δερμεντζόπουλου.

«Πρόθεση της Στρατιωτικής Υπηρεσίας είναι όπως καταβληθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις κατά περίπτωση, στους ιδιοκτήτες των αγροτικών εκτάσεων της περιοχής των Καστανεών του Νομού Έβρου και για το λόγο αυτό έχουν ήδη δρομολογηθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες», δήλωσε ο κ.Παναγιωτόπουλος. Όπως είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καστανιών, Σταύρος Τζιαμαλίδης, τα 187 στρέμματα αγροτικής γης στην πρώτη ζώνη κοντά στον φράχτη των ελληνοτουρκικών συνόρων ήταν σπαρμένα με σιτάρι, κριθάρι και ηλίανθο. «Τα χωράφια ήταν οργωμένα, κάποια είχαν σπαρθεί και κάποια είχαν λιπανθεί. Μπήκαν βαριά οχήματα του στρατού, σκάφθηκαν ορύγματα, έριξαν χαλίκι, έπεσαν και χημικά. Η γη εκεί ίσως κάνει και τρία χρόνια για να ξαναβγάλει παραγωγή», ανέφερε, διευκρινίζοντας πως «οι άνθρωποι φυσικά δεν έφεραν καμία αντίρρηση. Ήταν ενέργειες που έγιναν για την άμυνα της χώρας και όποτε χρειαστεί είναι εκεί και οι ίδιοι για να βοηθήσουν. Με ικανοποίηση άκουσαν πως θα δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις, γιατί έχουν χάσει το εισόδημά τους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δηλώσεις ζημιάς έγιναν μέσω των διαδικασιών του ΕΛΓΑ. Το ύψος της απώλειας εκτιμήθηκε κατά περίπτωση στα 150 ως 200 ευρώ ανά στρέμμα και το συνολικό ποσό της αποζημίωσης έχει υπολογιστεί στα 37.000 ευρώ. Στην ερώτησή του προς τον υπουργό Άμυνας, ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος ανέφερε πως η αποτελεσματικότητα με την οποία αντιμετώπισε η ελληνική κυβέρνηση τη βίαιη προσπάθεια παραβίασης των ελληνικών συνόρων που εκδηλώθηκε στις 28/2/2020, αναγνωρίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα ενίσχυσε το αίσθημα ασφαλείας των κατοίκων της Π.Ε. Έβρου.

«Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που διεξήγαγαν στην περιοχή τα σώματα ασφαλείας και οι ένοπλες δυνάμεις, δημιουργήθηκαν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις των Καστανεών Έβρου εκτεταμένες καταστροφές. Το παραπάνω γεγονός πλήττει ευθέως το εισόδημα των καλλιεργητών της περιοχής, των οποίων η συμβολή για την αντιμετώπιση της παραβίασης των ελληνικών συνόρων υπήρξε καίρια», σημείωνε και ζητούσε να ενημερωθεί σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο υπουργείο για την αποζημίωση των πληγέντων.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το