Τοπικά

Ετησίως συλλέγονται 10.000 μονάδες αίματος – Κομβικός ρόλος για τη Μονάδα Αιμοδοσίας Νοσοκομείου Βόλου

 Καθημερινά 30 συμπολίτες μεταβαίνουν στη Μονάδα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου για να προσφέρουν αίμα. Πολλοί από αυτούς είναι εθελοντές, ενώ άλλοι εκλήθησαν από συγγενείς για να βοηθήσουν το αγαπημένο τους πρόσωπο που πρέπει να χειρουργηθεί και χρειάζεται αίμα. Το Νοσοκομείο Βόλου αντλεί κάθε χρόνο 10.000 μονάδες αίματος και μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του.

Το αίμα είναι πολύτιμο και μέσα από ένα δίκτυο συνεργασιών που έχει αναπτύξει το «Αχιλλοπούλειο» μπορεί και τροφοδοτείται συστηματικά. Ακόμη και κάποιες περίοδοι που είναι δύσκολες, όπως το καλοκαίρι, βρίσκονται οι τρόποι για να μην δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα.

Η Μονάδα Αιμοδοσίας διαθέτει πλέον τέσσερις γιατρούς, ενώ είναι σε άμεση συνεργασία και με τη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας.

Η Μονάδα Αιμοδοσίας συλλέγει ετησίως 10.000 μονάδες αίματος εκ των οποίων οι 2.000 μονάδες συγκεντρώνονται από τις 130 εξορμήσεις που πραγματοποιεί εντός και εκτός Βόλου μέσω της Κινητής Μονάδας Αιμοδοσίας

«Το πρώτο σημείο που θέλω να υπογραμμίσω, είναι πως στη Μονάδα Αιμοδοσίας με τις προσπάθειες όλων των ανθρώπων, δεν πρόκειται να αφήσουμε άνθρωπο να κινδυνεύσει σε οτιδήποτε χρειαστεί» σημειώνει με νόημα ο διευθυντής της Μονάδας Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου κ. Στυλιανός Λαφιωνιάτης και προσθέτει πως «η Μονάδα μας καλύπτει τις ανάγκες του Νοσοκομείου, συνεργάζεται άριστα με τις άλλες μονάδες αιμοδοσίας της περιφέρειας και αποστέλλει έναν ικανό αριθμό μονάδων αίματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για συμπολίτες που νοσηλεύονται εκεί».

Ετησίως 10.000 μονάδες αίματος

Η Μονάδα Αιμοδοσίας συλλέγει ετησίως 10.000 μονάδες αίματος εκ των οποίων οι 2.000 μονάδες συγκεντρώνονται από τις 130 εξορμήσεις που πραγματοποιεί εντός και εκτός Βόλου μέσω της Κινητής Μονάδας Αιμοδοσίας.

«Καθημερινά κάνουμε 25-30 αιμοληψίες από εθελοντές και δότες αντικατάστασης, δηλαδή τους φίλους και συγγενείς ενός ασθενούς. Η υπηρεσία μας συνεργάζεται άριστα με 78 πιστοποιημένους συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και πραγματικά τους ευχαριστούμε» επισημαίνει ο κ. Λαφιωνιάτης και συμπληρώνει πως «μελετώντας τα πανελλαδικά στοιχεία βλέπουμε πως το 55% των μονάδων αίματος προέρχεται από τους εθελοντές και το άλλο 45% από συγγενείς ασθενών που προσφέρουν αίμα για την έκτακτη στιγμή. Το 55% των εθελοντών είναι μικρό, όταν στην Ευρώπη ξεπερνά το 90%. Γίνονται προσπάθειες για την αύξηση του εθελοντικού κινήματος στην αιμοδοσία. Άλλωστε γηράσκει και ο πληθυσμός των εθελοντών αιμοδοτών, χωρίς να παρατηρούμε μια είσοδο νέων εθελοντών. Πάντως οι εθελοντές αιμοδότες από το περίσσευμα της καρδιά τους έρχονται στην αιμοδοσία και προσφέρουν αίμα». 

Ο διευθυντής της Μονάδας Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου κ. Στυλιανός Λαφιωνιάτης

Ορθή διαχείριση του αίματος

Βέβαια δεν λείπουν και περίοδοι που παρατηρούνται ελλείψεις σε αίμα, όπως το καλοκαίρι, σε μια εποχή γρίπης. «Σπάνια προκύπτει άμεση ανάγκη και για τις πιο σπάνιες ομάδες αίματος, αλλά και πάλι δεν κινδυνεύει ο ασθενής να μην βρει αίμα. Το αίμα θα το βρούμε» αναφέρει ο κ. Λαφιωνιάτης

Και προσθέτει πως «λόγω των ιδιαίτερων καταστάσεων που μπορεί να προκληθούν σε κάποιες περιόδους, μέλημά μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τόσο το νοσηλευτικό όσο και το ιατρικό προσωπικό ως προς το θέμα της ορθής διαχείρισης του αίματος. Είναι μια ηθική υποχρέωση προς τον αιμοδότη ότι το αίμα του θα το χρησιμοποιήσουμε σωστά, εκεί που πρέπει. Και οδεύουμε προς το καλύτερο με τη μηχανοργάνωση της υπηρεσίας, την ενεργοποίηση των επιτροπών μεταγγίσεως. Πάντως είναι τέτοια η φιλοτιμία των ανθρώπων που εργάζονται στη μονάδα αιμοδοσίας, ώστε και οι ώρες εργασίας τους ξεπερνούν το κανονικό τους ωράριο».

Στις 75 οι μεταγγίσεις

Ο διευθυντής αναφέρεται και στις μεταγγίσεις στους θαλασσαιμικούς ασθενείς λέγοντας πως «Στη χώρα μας έχουμε ένα σημαντικό αριθμό θαλασσαιμικών ασθενών οι οποίοι χρειάζονται έναν μεγάλο αριθμό μονάδων αίματος για να εξυπηρετηθούν. Στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Νοσοκομείου Βόλου μεταγγίζονται τακτικά 75 θαλασσαιμικοί ασθενείς. Και έχουμε καταφέρει να μην ακυρώνουμε ή να μεταφέρουμε προς τα πίσω τις μεταγγίσεις των ασθενών. Επίσης παρακολουθούμε και άλλους 75 ασθενείς με θαλασσαιμικά χαρακτηριστικά που μπορεί να χρειάζονται να μεταγγιστούν» σημειώνει ο κ. Λαφιωνιάτης.

Επίσης, τόνισε την ανάγκη για μια νέα Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας, καθώς η υπάρχουσα έχει ήδη χρησιμοποιηθεί πολλά χρόνια.

Η Μονάδα Αιμοδοσίας εκτός από τη μηχανοργάνωσή της ξαναμπαίνει σε πρόγραμμα εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου και το επόμενο πλάνο είναι η πιστοποίησή της ως εργαστήριο.

Οι αιμοληψίες γίνονται καθημερινά από τις 8.30 το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι και από τις 5.30 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ, ενώ το Σάββατο διεξάγονται από τις 8 το πρωί το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το