Τοπικά

Έφηβοι από τον Βόλο στο πλευρό των προσφύγων μέσω Εράσμους

Δυνατές εμπειρίες με εικόνες από ανθρώπους που προσπαθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους, είχαν μαθητές από τον Βόλο και ξένες χώρες που επισκέφθηκαν το Κέντρο φιλοξενίας των προσφύγων στο Κουτσόχερο της Λάρισας στο πλαίσιο προγράμματος Εράσμους για τη μετανάστευση.

Για μια βδομάδα το 1ο ΓΕΛ Βόλου που συμμετέχει στο πρόγραμμα Εράσμους, φιλοξένησε 20 και πλέον μαθητές και αρκετούς καθηγητές από διάφορες χώρες, όπου όλοι τους συζήτησαν για το μεγάλο θέμα της επικαιρότητας το προσφυγικό, ενώ παράλληλα επισκέφτηκαν και χώρους φιλοξενίας των προσφύγων αποκτώντας μια άμεση εικόνα για τη διαβίωσή τους.

Οι μαθητές υπογράμμισαν με νόημα πως οι πρόσφυγες θα πρέπει άμεσα να φύγουν από τα κέντρα φιλοξενίας και να ενταχθούν σταδιακά στην κοινωνία κάνοντας ένα νέο ξεκίνημα.

Παράλληλα το 1ο ΓΕΛ Βόλου μετατράπηκε σε ένα δημιουργικό χώρο συζητήσεων, αναλύσεων και αναζητήσεων μεταξύ μαθητών και καθηγητών για το πώς μπορεί να διευθετηθεί καλύτερα το θέμα της μετανάστευσης.

«Κάνουμε το καλύτερο δυνατόν»

Ο Άγγελος Βαδαρλής της Β’ Τάξης του 1ου ΓΕΛ Βόλου ανέφερε πως «η Ελλάδα δέχεται μεγάλη πίεση τα τελευταία δύο χρόνια όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα. Βέβαια ως χώρα κάνουμε το καλύτερον δυνατόν για να τους φροντίσουμε. Αυτή την εικόνα αποκόμισα επισκεπτόμενος το Κουτσόχερο και πιστεύω ότι οι άνθρωποι αυτοί αξίζουν και καλύτερη ζωή. Τη μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε το Νηπιαγωγείο που έβαψαν εθελοντικά οι πρόσφυγες θέλοντας να δείξουν την αγάπη και τη θέληση για τη γνώση».

Από την πλευρά του ο Νικόλας Γαλανός της Β’ Τάξης λυκείου επισήμανε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση αν πραγματικά θέλει να βοηθήσει, μπορεί να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα για την αφομοίωση όλων των μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Προς τον παρόν δίνει κάποια χρήματα, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Το Κουτσόχερο μπορεί να είναι μια δομή φιλοξενίας, αλλά και αυτοί οι άνθρωποι, οι πρόσφυγες, θα χρειαστούν κάποια στιγμή να φύγουν από το κέντρο φιλοξενίας να ανοίξουν τα δικά τους σπίτια, να βρουν μια δουλειά, γενικώς να ξεκινήσουν μια προσπάθεια για μια νέα ζωή».

Μάλιστα του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ένας πρόσφυγας που θέλοντας να δείξει, πόσο άσχημα είναι τα πράγματα στη χώρα του, τους εμφάνισε τις σφαίρες που δέχτηκε στο σώμα του, όπως και κάποια τομή στους πνεύμονές του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να φάει και να κοιμηθεί.

Από τα κέντρα φιλοξενίας στα σπίτια

Η 18χρονη από τη Βουλγαρία Άννα Μπελιάνοβα μας περιέγραψε τις εντυπώσεις της από την επίσκεψή της στο Κουτσόχερο. Όπως είπε, «οι πρόσφυγες βρίσκονταν σε καλή κατάσταση και οι συνθήκες φιλοξενίας ήταν καλές. Βέβαια δεν παύουν οι καταυλισμοί να μοιάζουν σαν κλουβιά και γι’ αυτό θα πρέπει κάποια στιγμή οι άνθρωποι αυτοί να φύγουν από εκεί και να διαμένουν σε κανονικά σπίτια».

Ο 17χρονος Μπερνάντο από την Πορτογαλία τόνισε πως «πραγματικά οι Έλληνες κάνουν ό,τι μπορούν για τη φροντίδα των προσφύγων αλλά δεν είναι αρκετό. Κάποια στιγμή οι πρόσφυγες θα πρέπει να αποχωρήσουν από εκεί. Θα πρέπει να ξεπεραστούν προκαταλήψεις και να ενσωματωθούν οι πρόσφυγες στις κοινωνίες».

Η 16χρονη Μαρτίνα Φούρναρι επισήμανε πως «τέτοιου είδους προγράμματα μας δίνουν τη δυνατότητα να δούμε με τα μάτια μας τις πραγματικές καταστάσεις, χωρίς να επηρεαζόμαστε από τα ΜΜΕ. Είδα ανθρώπους που είναι αγχωμένοι, καταθλιπτικοί, που θέλουν κάτι καλύτερο».

Πρόσθεσε δε πως «και η Ιταλία έχει δεχτεί πρόσφυγες, αλλά εκεί λειτουργούν μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, υποδομές, τους προσφέρονται ακόμη και ίντερνετ».

«Σύνδεση με άλλους πολιτισμούς»

Η μαθήτρια της Β’ Τάξης Νίκη Ευσταθίου επισήμανε πως «το πρόγραμμα που συμμετέχει το σχολείο μου είναι καταπληκτικό, καθώς συνδέεσαι με τους μαθητές άλλων χωρών και μαθαίνεις τον πολιτισμό τους. Επίσης οι δραστηριότητες που αναπτύξαμε ήταν πολύ ουσιαστικές. Με τους ξένους μαθητές συζητήσαμε και το θέμα της μετανάστευσης των Ελλήνων στο εξωτερικό για να βρουν εργασία, καθώς στη χώρα τους δεν βλέπουν μέλλον σε αυτό το θέμα».

Προερχόμενος από τη Ρουμανία ο 17χρονος Κοσμίν αναφέρθηκε στις συνέπειες της ένταξης της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να μπορούν να συμμετέχουν και οι ίδιοι σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα. «Άλλαξαν πολύ τα πράγματα από την ένταξη της χώρας μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα πράγματα στην πόλη μου βελτιώθηκαν, ενώ μεταβλήθηκε προς το καλύτερο και η ψυχοσύνθεση των πολιτών που βλέπουν τα πράγματα με μια αισιοδοξία».

Γοητεύτηκαν από τον Βόλο

Τόσο ο 12χρονος μαθητής από την Τουρκία Ενές όσο και ο 16χρονος Γκαρθία από την Ισπανία γοητεύτηκαν από την ομορφιά της πόλης μας, επισημαίνοντας την πολύ καλή φιλοξενία αλλά και το λαχταριστό φαγητό.

«Ο Βόλος είναι μια πανέμορφη πόλη με θάλασσα και βουνό, που περιλαμβάνει ιδανικές συνθήκες για να ζήσει κάποιος μόνιμα. Αγαπώ την πόλη μου, αλλά και εδώ να έμενα, θα ήμουν πολύ ικανοποιημένος» τόνισε ο Ισπανός μαθητής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το