Τοπικά

Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων στη Μαγνησία …παρά τις ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού και μέσων

Έτοιμες να συνδράμουν σε κάθε περιστατικό και να αντιμετωπίσουν ακόμα κι ένα πολύ δύσκολο χειμώνα, παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό, την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, δηλώνουν οι εκπρόσωποι των συναρμόδιων Υπηρεσιών που συμμετείχαν σε σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, για τον σχεδιασμό δράσης με σκοπό την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων ή χιονοπτώσεων και παγετού.
«Μόνο μέσα από τη συνέργεια, μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί» υπογράμμισε σε δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδίνη και πρόσθεσε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας προσπαθεί να δεσμεύει χρήματα για την ανάθεση εργολαβιών που οι τεχνικές υπηρεσίες
Η ίδια ανέφερε πως η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας έχει βγάλει εργολαβίες καθαρισμού υδατορεμάτων που ανέρχονται στο ποσό των  800.000 ευρώ.  Επίσης έχει δημιουργηθεί ένα μητρώο χειριστών μηχανημάτων, που είναι ντόπιοι και ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να παρέμβουν άμεσα.
«Αυτό βοηθάει τόσο τη χερσαία Μαγνησία όσο και τα νησιά καθώς δεν εύκολη η πρόσβαση» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Κολυνδρίνη και πρόσθεσε πως έχει υπογραφεί η σύμβαση αποχιονισμού κόστους 1 εκ. ευρώ.
«Θεωρώ ότι έχουμε ανεβάσει τον πήχη πάρα πολύ ψηλά καθώς, παρά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αντιμετωπίσαμε,  δεν δημιουργήθηκε το παραμικρό πρόβλημα.  Έχουμε και τα δικά μας μηχανήματα με τους λίγους χειριστές που διαθέτουμε για να συνδράμουν, πάντα σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων, την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, τον Στρατό και την Αεροπορία. Ο ένας βοηθάει τον άλλο και το παλεύουμε» δήλωσε η κ. Κολυνδρίνη.
Mini bus με ερπύστριες στο Χιονοδρομικό
 Ο πρόεδρος της «Κενταύρων Όρος» Γρηγόρης Ιγγλέσης επισήμανε πως φέτος ξεκίνησε από πολύ νωρίς η προετοιμασία του Χιονοδρομικού. «Πιστεύω πως μέχρις τις 20 Νοεμβρίου θα έχουν τελειώσει όλες τις εργασίες και  θα έχουμε πάρει την πιστοποίηση των αναβατήρων. Κάναμε και ένα μεγάλο έργο στο Β4 στο συρόμενο, μεταφέραμε το ηλεκτρικό ρεύμα και έγινε μια επιπρόσθετη δαπάνη 40.000 ευρώ».
Ο κ. Ιγγλέσης σημείωσε πως με την ανακαίνιση που γίνεται στο καταφύγιο, θα λειτουργήσει με καλύτερο τρόπο συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.
«Θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε τον κόσμο από το τρίτο πάρκινγκ στο καταφύγιο με mini bus με ερπύστριες, για να μην περπατούν οι επισκέπτες τη διαδρομή των  500 μέτρων μέσα στο χιόνι.  Αυτό έχει σχεδιαστεί.  Είμαστε στα τελειώματα και θεωρώ πως την άλλη εβδομάδα θα έχει τελειώσει το έργο”.
Στόχος, σύμφωνα με κ. Ιγγλέση, είναι το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου να ξεπεράσει τον περσινό αριθμό των 20.000 επισκεπτών. «Αν φέτος έχουμε το ίδιο χιόνι ή και λιγότερο, πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε το νούμερο ρεκόρ που είχαμε πέρυσι. Είμαστε περισσότερο οργανωμένοι και προετοιμασμένοι».
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Γιώργος Καλτσογιάννης ανέφερε πως «η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχώρησε σ’ ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα και προκήρυξε την μελέτη για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Τα κλιματικολογικά φαινόμενα είναι τέτοια που εμφανίζονται όλο και περισσότερο ακραίες κλιματολογικές συνθήκες και θέλουμε να είμαστε έτοιμοι  για να τα αντιμετωπίσουμε».
Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου Χαράλαμπος Πόζογλου δήλωσε πως η Υπηρεσία επί καθημερινής βάσεως ενημερώνεται από την Πολιτική Προστασία για την επικινδυνότητα, τις βροχοπτώσεις και τις χιονοπτώσεις.
«Δηλώνουμε πανέτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο και η Υπηρεσία μας με τα οχήματα και αντλίες είναι πάντοτε διαθέσιμοι σε κάθε ενδεχόμενο για παροχή βοήθειας στη Μαγνησία».
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στον Δήμο Σκοπέλου Γιώργος Πατσής τόνισε την ανάγκη να συντονιστούν όλες οι υπηρεσίες για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Δήλωσε επίσης πως ο Δήμος Σκοπέλου είναι μόνος του τις πρώτες ώρες των συμβάντων και για αυτό τον λόγο έχει έρθει σε επαφή με ιδιώτες που διαθέτουν τα κατάλληλα μηχανήματα.
«Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο στον Δήμο Σκοπέλου και έχουμε σε όλα τα χωριά μηχανήματα και αντλίες. Η χιονόπτωση τον περσινό Ιανουάριο και η βροχόπτωση πριν από  δύο χρόνια μας άφησαν ανοιχτές πληγές που ακόμα δεν έχουν επουλωθεί», δήλωσε ο ίδιος.
Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου ο Δήμος Σκοπέλου βρίσκεται σε συνεννόηση με την Περιφέρεια προκειμένου να δρομολογηθεί εργολαβία που θα αφορά τον καθαρισμό των ρεμάτων, ενώ έχει διατεθεί κονδύλι 1,5 εκ. ευρώ για εργολαβία η οποία αφορά την  αποκατάσταση του δρόμου που υπέστη ζημιές.
Ο Δ. Παληκάρης από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου δήλωσε πως στον Δήμο του έχει γίνει καθαρισμός των  ρεμάτων με εργολαβία 34.000 ευρώ και τόνισε πως δεν υπάρχει κανένας χειριστής. Πρότεινε επίσης να βγει ψήφισμα από το Συντονιστικό Όργανο προς την κυβέρνηση για την υποστελέχωση των υπηρεσιών.  «Πρέπει να βγει ψήφισμα γι’ αυτό το χάλι.  Υπάρχουν μηχανήματα και δεν υπάρχει προσωπικό.  Δεν μας αφήνουν να προσλάβουμε άτομα στον Δήμο και με τους 8μηνίτες δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Βασίλης Ρεπανίδης από τον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου σημείωσε πως στον Δήμο του έχουν γίνει καθαρισμοί ρεμάτων και προμήθεια αλατιού ενώ έχουν συντηρηθεί τα μηχανήματα.
Ο κ. Φλέρης από τον Δήμο Νοτίου Πηλίου τόνισε πως η συνεργασία είναι πολύ καλή με όλες τις υπηρεσίες και πρόσθεσε πως στην περιοχή υπάρχουν πολλά ρέματα και τα μεγάλα μηχανήματα του Δήμου δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις ζημιές.  Δήλωσε επίσης πως στον Δήμο Νοτίου Πηλίου υπάρχει προσωπικό που είναι εκπαιδευμένο και ασχολείται με την πολιτική προστασία.
Από τον Δήμο Αλμυρού ο κ. Νικοβιώτης αναφέρθηκε στην έλλειψη χειριστών μηχανημάτων ενώ από την Αστυνομία, ο αστυνομικός Υποδιευθυντής Β. Καραΐσκος δήλωσε πως η Αστυνομία θα
είναι στο πλευρό των Δήμων όποτε χρειαστεί.
Από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Βόλου, η κ. Παπαθανασίου δήλωσε πως έχει γίνει διαγωνισμός για μηχανήματα και αλάτι και πρόσθεσε ότι ο Δήμος είναι έτοιμος από πλευράς μηχανημάτων.
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το