Τοπικά

Ερωτηματικά για την τραγωδία στον Πτελεό – Κηδεύτηκε χθες ο άτυχος ιδιοκτήτης του ελαιοτριβείου “Θ”

s11-f1-dis-2

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης κηδεύτηκε χθες στον Πτελεό ο άτυχος Μιχάλης Σιαμανίκος, ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου, που έχασε προχθές το βράδυ τη ζωή του από αναθυμιάσεις, εντός δεξαμενής αποβλήτων της μονάδας του.

Όλο σχεδόν το χωριό αποχαιρέτησε τον άτυχο 60χρονο ελαιοτριβέα, ενώ το «παρών» έδωσαν στην τελετή και τα δυο του παιδιά, τα οποία σώθηκαν κυριολεκτικά στο παρά πέντε, όταν κι αυτά είχαν εισέλθει στη δεξαμενή προχθές για να δουν τι είχε συμβεί και καθυστερούσαν να εξέλθουν τόσο ο πατέρας τους, όσο και ο 55χρονος Βούλγαρος εργάτης, που πρώτος είχε μπει, για να την καθαρίσει. Τα δύο παιδιά, 29 και 33 χρόνων αντίστοιχα, σώθηκαν από έναν συγχωριανό τους, που μπήκε στη δεξαμενή φορώντας μάσκα και με φιάλη οξυγόνου.
Οι δύο νέοι μεταφέρθηκαν και νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου, απ’ όπου και έλαβαν εξιτήριο. Ο επίσης άτυχος Ιβάν Ιβάνοφ, ο εργάτης που πρώτος είχε εισέλθει στη δεξαμενή για να την καθαρίσει και ο οποίος πέθανε από αναθυμιάσεις, πρόκειται να κηδευτεί στην πατρίδα του τη Βουλγαρία.
Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού.
Ο Μιχάλης Σιαμανίκος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία, ήταν παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και βασικός υποστηρικτής της τοπικής ομάδας του Πρωτεσίλαου, όπως επίσης και οι δυο γιοι του, Βασίλης και Δημήτρης.
Τα ερωτηματικά για την τραγωδία παραμένουν και η Αστυνομία καλείται να ρίξει φως στην υπόθεση. Τόσο ο 60χρονος ελαιοτριβέας, ιδιοκτήτης της Ελαιουργίας Πτελεού, όσο και ο 55χρονος Βούλγαρος δεν γνώριζαν την επικινδυνότητα των υπολειμμάτων του ελαιοτριβείου; Γιατί δεν αέρισαν καλά τη δεξαμενή πριν εισέλθει ο Βούλγαρος εντός της;
Υπενθυμίζεται πως το τραγικό γεγονός ξεκίνησε να εκτυλίσσεται γύρω στις 6 προχθές το απόγευμα, στο ελαιοτριβείο του Μιχ. Σιαμανίκου, στην είσοδο του Πτελεού. Ο Ιβάν Ιβάνοφ είχε μπει στη δεξαμενή βάθους τριών μέτρων, προκειμένου να την καθαρίσει. Προφανώς δεν είχε υπολογίσει ότι η δεξαμενή αποβλήτων ελαιοτριβείου, που είναι κλειστού τύπου (μικρή είσοδος καταπακτή), είναι επικίνδυνη, καθώς αναδίδονται επικίνδυνα αέρια από αναθυμιάσεις, προερχόμενες από ζυμώσεις (λιόνερα). Καθώς ο εργάτης καθυστερούσε να βγει από τη δεξαμενή και δεν απαντούσε στις φωνές του ιδιοκτήτη του ελαιοτριβείου Μιχάλη Σιαμανίκου, ο τελευταίος μπήκε κι αυτός στη δεξαμενή, χωρίς να λάβει προφυλάξεις. Αποτέλεσμα ήταν κι αυτός να λιποθυμήσει εντός της δεξαμενής, όπου βρισκόταν ήδη ο Βούλγαρος λιπόθυμος… Η ώρα περνούσε και οι δύο δεν έδιναν σημάδια ζωής, με αποτέλεσμα τα παιδιά του ιδιοκτήτη, ο Βασίλης και ο Δημήτρης, να μπουν κι αυτά στη δεξαμενή, προκειμένου να δουν τι γίνεται και να βοηθήσουν. Ωστόσο τα αέρια των αναθυμιάσεων ήταν τόσο έντονα, που λιποθύμησαν κι αυτοί… Η μητέρα τους Ξένια, που αντιλήφθηκε τι συνέβαινε, άρχισε να φωνάζει και να καλεί σε βοήθεια έναν γείτονα, που διατηρεί αποθήκη ζωοτροφών. Αποτέλεσμα ήταν να σημάνει συναγερμός στο χωριό και κάτοικοι του Πτελεού κατευθύνθηκαν στο ελαιοτριβείο. Ένας φίλος των παιδιών τόλμησε κι αυτός να εισέλθει στη δεξαμενή, χωρίς μέτρα προφύλαξης, με συνέπεια κι αυτός να λιποθυμήσει… Τελικά ως από μηχανής θεός εμφανίστηκε ένας κάτοικος της περιοχής, ο Νικ. Μαρινάκης, που βάζοντας μάσκα και φιάλη οξυγόνου, εισήλθε στη δεξαμενή. Έδενε στα πόδια έναν έναν τους λιπόθυμους μαζί με τους πυροσβέστες που ήδη είχαν σπεύσει και τους έβγαζε από τη δεξαμενή, ενώ άλλοι τους έπιαναν και τους έδιναν οξυγόνο με μάσκες, από άλλες φιάλες, ενώ τους έκαναν και μαλάξεις. Τελικά ανένηψαν οι τρεις νέοι, τα παιδιά του ιδιοκτήτη και ο φίλος τους, ωστόσο δεν έγινε δυνατή η ανάνηψη του Σιαμανίκου και του Ιβάνοφ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το