Τοπικά

Εργατικό Κέντρο Βόλου: Σε τραγική θέση ασφαλισμένοι, λόγω μη χορήγησης συντάξεων από το ΙΚΑ

Την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει ασφαλισμένοι λόγω της αδυναμίας του ΙΚΑ να προχωρήσει στην έκδοση αποφάσεων για τη χορήγηση των συντάξεών τους, επισημαίνει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου με επιστολή της προς τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αν. Πετρόπουλο. Όπως μεταξύ άλλων τονίζεται στην επιστολή, από τις 13/5/2016 το ΙΚΑ δεν χορηγεί ούτε καν τις συντάξεις αναπηρίας, παρά μόνον προσωρινές, γεγονός που προκαλεί, πλέον, καθολικό κοινωνικό πρόβλημα.

Ολόκληρη η επιστολή:

Κύριε Υφυπουργέ,

Δραματικές κοινωνικές διαστάσεις τείνει να πάρει στην πόλη μας, η διακοπή χορήγησης από το ΙΚΑ των συντάξεων γήρατος, κύριων και επικουρικών, από 13/5/2016, σε δικαιούχους ασφαλισμένους.
Ως αιτιολογία, από το ΙΚΑ προβάλλεται η αντικειμενική υπηρεσιακή του αδυναμία να προχωρήσει στην έκδοση αποφάσεων, λόγω της καθυστέρησης αποστολής από το αρμόδιο Υπ. Εργασίας – Κοιν. Ασφαλίσεων των ερμηνευτικών Εγκυκλίων επί του ψηφισθέντος νέου Ασφαλιστικού Νόμου.
Αποτέλεσμα αυτού είναι, το ΙΚΑ, από τις 13/5/2016 να μην χορηγεί ούτε καν τις συντάξεις αναπηρίας, παρά μόνον προσωρινές, γεγονός που προκαλεί, πλέον, καθολικό κοινωνικό πρόβλημα!
Ασφαλώς, κε Υφυπουργέ, δεν τιμά την εικόνα της Κοινωνικής Ασφάλισης της Χώρας, η κατάσταση απόγνωσης στην οποία έχουν περιέλθει ασφαλισμένοι, κάποιοι από τους οποίους είναι χήροι ή χήρες, στους οποίους το Κράτος αρνείται το δικαίωμα, για θανάτους αγαπημένων προσώπων τους που έχουν συμβεί μετά τις 13/5/2016, να τους χορηγηθεί σύνταξη!
Δεν πρόκειται για προσπάθεια «δραματοποίησης» μιάς κατάστασης, αλλά για την τραγική αποτύπωση της πραγματικότητας, έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί εξ αιτίας της περίεργης (όσο και επικίνδυνης) ολιγωρίας του Υπουργείου Σας να αποστείλει στον μεγαλύτερο Ασφαλιστικό Φορέα της Χώρας τις ερμηνευτικές Εγκυκλίους, «λύνοντάς του τα χέρια» για να χορηγήσει τις νόμιμες συντάξεις, μέσα στους ενδεικνυόμενους χρόνους.
Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε δικαιολογία, αντιπαραβαλλόμενη προς το μείζον κοινωνικό κόστος που έχετε προκαλέσει, δεν μπορεί, σε καμιά περίπτωση, να γίνει αποδεκτή. Εδώ δεν έχουν προτεραιότητα οι λογιστικοί αριθμοί, αλλά οι άνθρωποι. Και είναι εξόχως περίεργο που δεν το έχετε αυτό ακόμη αντιληφθεί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το