Κόσμος

Ερευνα της τουρκικής εισαγγελίας για την ελεύθερη πτώση της λίρας

Σε οικονομικό χάος οδηγείται η Τουρκία προκαλώντας τριγμούς στην παγκόσμια. Παρά τις παρεμβάσεις Ερντογάν, η τουρκική λίρα συνεχίζει την ελεύθερη πτώση.

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ξεκινά έρευνα κατά προσώπων που ενέχονται σε πράξεις που απειλούν την οικονομική ασφάλεια, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.  Η Τουρκία έχει γίνει στόχος οικονομικής επίθεσης, σύμφωνα με την εισαγγελία που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κινηθεί δικαστικά κατά κάθε γραπτού και οπτικού ειδησεογραφικού υλικού , καθώς και κατά λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θεωρείται ότι εξυπηρετούν τους στόχους αυτής της επίθεσης.

Την ίδια ώρα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα λάβει “όλα τα απαραίτητα μέτρα” για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την ώρα που η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Επίσης υπογράμμισε ότι θα προσφέρει “όλη την απαραίτητη ρευστότητα στις τράπεζες”

. Η τουρκική λίρα κατέγραψε ιλιγγιώδη πτώση φθάνοντας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τις τελευταίες ημέρες.

Mε σημαντική πτώση έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο βασικός δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,98% και απώλειες 440,65 μονάδων, για να διαμορφωθεί στις 21.857,43 μονάδες. Ο δείκτης Topix υποχώρησε κατά 2,13%, έχοντας απώλειες 36,66 μονάδων, για να διαμορφωθεί στις 1.683,50 μονάδες.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε  τους συμπολίτες του να ανταλλάξουν τα ξένα νομίσματα που έχουν στην κατοχή τους για να στηρίξουν την τουρκική λίρα λέγοντας ότι πρόκειται για «εθνική μάχη» στον «οικονομικό πόλεμο», που έχει κηρυχθεί, όπως υποστήριξε, στην Τουρκία. «Δεν θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, «Με τη βοήθεια του Θεού, θα ξεπεράσουμε τις καταστροφές και, επιπλέον, θα διεξαγάγουμε με επιτυχία τον οικονομικό πόλεμο».

Υπάρχει λοιπόν σωτηρία για την τουρκική οικονομία που βρίσκεται στην χειρότερη δυνατή κατάσταση της εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια;

“Ο μόνος τρόπος που θα βοηθήσει τον Ερντογάν να οδηγήσει τη χώρα μακριά από την οικονομική της κατάρρευση είναι γεμάτος από υποχωρήσεις και αλλαγές πορείας”, υποστηρίζει σε εκτενές άρθρο-ανάλυση του το Bloomberg.

“Σχεδόν κάθε συνταγή διάσωσης της Τουρκίας από τη βαθιά ύφεση και της χρηματαγοράς της από τον γκρεμό περιέχει το ίδιο συστατικό: να δεχτεί ο Ερντογάν να κάνει πίσω, μια τακτική για την οποία πάντως δεν φημίζεται ο Τούρκος πρόεδρος. Ωστόσο, με τη λίρα σε ελεύθερη πτώση, όλα δείχνουν πως κάτι διαφορετικό μπορεί να συμβεί αυτή τη φορά”, τονίζει το δημοσίευμα προσθέτοντας με την σειρά του πως από τις αρχές της χρονιάς η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου το 30% της αξίας της, πλήττοντας την οικονομία των 880 δισ. δολ., καθώς οι καταναλωτές είναι αντιμέτωποι με αυξανόμενες τιμές και οι εταιρείες αγωνίζονται να εξυπηρετήσουν τα δάνεια που έχουν λάβει σε δολάρια και σε ευρώ.

“Ο Ερντογάν επιμένει ότι η δικαιοσύνη της Αμερικής δεν παίρνει εντολές από τις ΗΠΑ. Παράλληλα, απορρίπτει τις ενδείξεις ότι η οικονομία της γείτονος έχει υπερθερμανθεί και χρειάζεται έναν βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης. Είναι επίσης κατηγορηματικά εναντίον της αύξησης επιτοκίων, την οποία θεωρούν πλέον απαραίτητη επενδυτικοί και συμβουλευτικοί οίκοι, ενώ υποστήριξε ένα κύμα δημοσιονομικής στήριξης στον δρόμο του προς την επανεκλογή του τον περασμένο Ιούνιο. Επίσης, υπερηφανεύεται ότι ελευθέρωσε την Τουρκία από τα δεσμά του ΔΝΤ, στο οποίο όμως κινδυνεύει να καταφύγει για ακόμα μια φορά, σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες”, επισημαίνεται στο άρθρο.

Σύμφωνα με τον Tιμ Ας, ανώτερο στρατηγικό αναλυτή αναδυόμενων αγορών της BlueBay Asset Management LLC στο Λονδίνο, η επιλογή «περιμένουμε και βλέπουμε» είναι γεμάτη κινδύνους για την Τουρκία.

“Ενα ασθενέστερο νόμισμα θα μπορούσε να κάμψει τη ζήτηση για εισαγωγές, θα ενισχύσει τις εξαγωγές και θα διαβρλωσει το εξωτερικό έλλειμμα της Τουρκίας, αλλά οποιαδήποτε τέτοια βελτίωση είναι «πιθανότατα μήνες μακριά»”, αναφέρει ο Aς.

Μέχρι τότε όμως, ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται η αγορά θα μπορούσε να είναι καταστροφικός για τη λίρα, υποστήριξε, προσθέτοντας πως, όσον αφορά στην οικονομική πολιτική, η στροφή που θα αναγκαστεί να κάνει ο Ερντογάν, μπορεί να είναι πιο σκληρή, καθώς ίσως αναγκαστεί να προβεί σε αύξηση επιτοκίων -κάτι που αποφεύγει εδώ και χρόνια… όπως ο διάολος το λιβάνι.

“Ωστόσο, αυτή τη φορά, μια αύξηση επιτοκίων από μόνη της δεν θα έσωζε την κατάσταση για την τουρκική οικονομία. Απαιτούνται κι άλλες κινήσεις όπως η διόρθωση των σχέσεων με τους παραδοσιακούς δυτικούς συμμάχους της σε βάρος ωστόσο των νεότερων δεσμών που έχει αναπτύξει με Ρωσία και Ιράν, καθώς και να μπουν στο υπουργικό συμβούλιο αξιόπιστα ονόματα που θα μπορούν να εμπιστευτούν οι αγορές”, καταλήγει το άρθρο.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το