Τοπικά

Επιστροφή μαθητών στις αίθουσες χωρίς μάσκες – «Ανασαίνουμε καλύτερα, επικοινωνούμε πιο άνετα»

 

Την επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς τα υγειονομικά μέτρα των δύο προηγούμενων ετών βιώνουν εδώ και τρεις εβδομάδες, αφότου άνοιξαν τα σχολεία, οι μαθητές.
Και ένα πρώτο βασικό στοιχείο που προκύπτει, είναι η καλύτερη ψυχολογία τους και οι πιο ευνοϊκές συνθήκες για να παρακολουθήσουν το μάθημα.
Τέσσερις μαθητές της Γ’ Τάξης του 3ου ΓΕΛ Βόλου μιλούν για τις νέες συνθήκες στο σχολείο χωρίς τα υγειονομικά μέτρα.
Ο Κίμων Χατζησταματίου ανέφερε πως είναι καλύτερο και πιο άνετο να είναι οι μαθητές και οι καθηγητές χωρίς τις μάσκες: «Ανασαίνουμε καλύτερα, ακούμε πιο καλά τους καθηγητές αυτά που μας λένε. Αλλά και εμείς επικοινωνούμε πιο άνετα. Ο φόβος για τον κορωνοϊό, υπάρχει. Αλλά από πέρυσι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, ενώ και εμείς έχουμε μάθει να προσέχουμε περισσότερο. Επίσης στον ελεύθερο χρόνο μας μπορούμε να κάνουμε μια βόλτα, ενώ πρόπερσι και πέρυσι οι μαθητές της Γ’ Τάξης είχαν δυσκολίες λόγω της καραντίνας».
Ο Γιώργος Τσικελούδης τόνισε πως «είναι πιο άνετο το μάθημα χωρίς τις μάσκες. Εμείς ζήσαμε την πανδημία με την επίδρασή της στο σχολείο και βιώσαμε τις αρρυθμίες και τα προβλήματα. Φέτος τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα και υπάρχει μεγαλύτερη διάθεση».
Ο Χαράλαμπος Ευτυχιάδης τόνισε πως οι φετινές συνθήκες είναι καλύτερες για τους μαθητές που με τις μάσκες είχαν θέματα με την ακοή και την αναπνοή. Επίσης και η εξ αποστάσεως διδασκαλία ήταν πολύ δύσκολη. «Τώρα είμαστε στις αίθουσες χωρίς μάσκες και μπορούμε να βοηθηθούμε περισσότερο από τους καθηγητές μας», ανέφερε..
Παίρνοντας τον λόγο ο Κωνσταντίνος-Παναγιώτης Κρατήρας τόνισε πως «πλέον νιώθουμε πιο ελεύθεροι χωρίς τις μάσκες. Ειδικά πρόπερσι με αυτό που βιώναμε, ένιωθες πως είσαι σε μια ταινία. Ακόμη και η διάθεση των μαθητών για να διαβάσουν, είναι μεγαλύτερη».
Οι φετινοί μαθητές της Γ’ τάξης έχουν βιώσει τα τελευταία 2,5 χρόνια όλες τις συνέπειες της πανδημίας. Πριν τρία χρόνια, όταν ήταν στη Γ’ τάξη Γυμνασίου, αντιμετώπισαν ένα πρωτοφανές φαινόμενο και τα σχολεία έκλεισαν την άνοιξη. Πρόπερσι στην Α’ τάξη Λυκείου είχαν σχεδόν όλο τον χρόνο την τηλεκπαίδευση, ενώ πέρυσι τα μαθήματα διεξάγονταν στο σχολείο, ωστόσο, τα πολλά κρούσματα και οι καραντίνες των ασθενούντων μαθητών προκαλούσαν πολλές αρρυθμίες.
Φέτος ο φόβος του κρούσματος είναι μικρότερος, οι μάσκες δεν υπάρχουν και αυτό που θυμίζει την πανδημία, είναι κυρίως τα αντισηπτικά, αλλά και η ευρύτερη αίσθηση ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ατομικής υγιεινής.
Ο διευθυντής του 3ου ΓΕΛ Βόλου κ. Δημήτρης Τσουλκανάκης επισήμανε πως «πέρυσι όταν προέκυπτε ένα κρούσμα κορωνοϊού σε μαθητή, έπρεπε να γίνει ιχνηλάτηση σε όλη την τάξη. Αυτό φέτος δεν ισχύει και δεν διαταράσσεται η λειτουργία του τμήματος. Σε περίπτωση κρούσματος ο μαθητής παραμένει σπίτι του πέντε μέρες και εφόσον δεν έχει συμπτώματα επιστρέφει στο σχολείο, όπου για πέντε μέρες πρέπει να φορά τη μάσκα. Επίσης οι γονείς τους πρέπει να προσκομίσουν το αποτέλεσμα του θετικού rapid test, όταν είχε ασθενήσει το παιδί τους και να αναφέρουν ποιες μέρες έμεινε σπίτι, ώστε να δικαιολογηθούν οι απουσίες. Στο σχολείο μας από τους 300 περίπου μαθητές ζήτημα να έχουν προκύψει πέντε κρούσματα σε 20 μέρες μαθημάτων, όταν πέρυσι στο ίδιο διάστημα θα ήταν αρκετά περισσότερα. Επίσης ελάχιστοι μαθητές γύρω στους δέκα, συνεχίζουν να φορούν μάσκα. Η μάσκα είχε δυσκολέψει τη ζωή όλων μας στο σχολείο. Η πολύωρη χρήση από τους καθηγητές μέσα στην αίθουσα προκαλούσε και κάποια ανεπιθύμητα συμπτώματα, όπως βήχα, κάποια ζαλάδα, μικρό πόνο στο αυτί λόγω του λάστιχου. Επίσης οι μπροστινές σειρές μαθητών μπορούσαν να ακούν τους καθηγητές, όταν φορούσαν τις μάσκες, όμως, δυσκολεύονταν οι μαθητές που κάθονταν στα πίσω θρανία. Η επικοινωνία που είναι βασικό στοιχείο της διδασκαλίας ,έχει αποκατασταθεί χωρίς τις μάσκες. Μάλιστα βλέπουμε και την ψυχολογία των μαθητών να είναι πολύ καλύτερη».
Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν καταγράφουν πλέον τα κρούσματα, όπως έκαναν πέρυσι, και μόνο αναφορές έχουν για κάποια περιστατικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το