Τοπικά

Επιστημονική εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού στο Βόλο – «Η πρόληψη σημαντικότερη από την καταστολή»

Η σημασία της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και η συμβολή των ειδικών ψυχικής υγείας αναλύθηκε στη χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε το ιατρικό περιοδικό «Θεσσαλών Υγεία» σε συνεργασία με το τοπικό τμήμα AHEPA HJ-13 ARGONAUTS για τον καρκίνο του μαστού.
Η παθολόγος-ογκολόγος, επιμελήτρια στο Νοσοκομείο Βόλου, Ισιδώρα Ελένη Περδικούρη επισήμανε ότι οι γυναίκες, αν δεν υπάρχει προηγούμενο ιστορικό, πρέπει υποβάλλονται κάθε χρόνο, μετά την ηλικία των 40, σε μαστογραφία και υπέρηχο. «Τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες γίνονται όλο και πιο συνεπείς. Όσο πιο νωρίς διαγνώσεις την κακοήθεια, μπορεί να ιαθεί» δήλωσε, ενώ πρόσθεσε πως οι καμπάνιες έχουν οδηγήσει και τις νεαρότερες ηλικίες στην ψηλάφηση.

Η κ. Περδικούρη υπογράμμισε τη σημασία της βοήθειας των ασθενών από ψυχολόγους. «Θα βοηθούσε τους ασθενείς. Εξαρτάται από την προσωπικότητά τους, αλλά πιστεύω ότι αν είχαμε όλοι την ευκαιρία να μιλήσουμε και να πούμε τις φοβίες μας, θα ήταν καλό. Στην ασθένεια υπάρχουν στάδια. Αρχικά άρνηση και στη συνέχεια οι ασθενείς περνούν διάφορες φάσεις μέχρι να το αποδεχτούν» δήλωσε.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι «μπορεί να υπάρξει αύξηση της συχνότητας, αλλά σε μικρότερα στάδια, γι’ αυτό είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό ίασης. Σίγουρα ένα περιβάλλον μεταλλαξιογόνων παραγόντων που ζούμε, συν το στρες και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες είναι επιβαρυντικό» ενώ τόνισε ότι οι περισσότεροι καρκίνοι είναι σποραδικοί. «Η πρόληψη είναι σημαντικότερη από την καταστολή» ήταν το μήνυμα της κ. Περδικούρη.

«Ο μήνας Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στον καρκίνο του μαστού. Αφορά ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και είναι καθήκον μας να ενημερώνουμε ώστε μέχρι και η τελευταία γυναίκα να μάθει πότε πρέπει να κάνει τη μαστογραφία της. Τότε θα έχουμε επιτελέσει τον ρόλο μας, να σώζουμε ανθρώπινες ζωές» δήλωσε ο βουλευτής Μαγνησίας, γενικός χειρουργός Κωνσταντίνος Μαραβέγιας.
Ο κ. Μαραβέγιας σημείωσε πως ένα μεγάλο μέρος του γυναικείου πληθυσμού είναι ενημερωμένο, αλλά πολλές φορές η καθημερινότητα τις κάνει να παραμελούν την πρόληψη και να μην προσέρχονται στον τακτικό έλεγχο. Τόνισε πως ένας τρόπος για την έγκαιρη πρόληψη μπορεί να εφαρμοστεί από το σύστημα Υγείας. «Μπορεί να καλεί τη γυναίκα στον τακτικό έλεγχο με δική του πρωτοβουλία» δήλωσε.

Η κλινική ψυχολόγος Εύη Γιαννίκου υπογράμμισε τον ρόλο της ψυχολογίας στην πρόληψη, στη διάγνωση, στη θεραπεία, αλλά και χρόνια μετά την αντιμετώπισή του. «Η ψυχολογία έχει πάρα πολλά να πει για τον καρκίνο, όχι μόνο για τον ασθενή, αλλά και για το περιβάλλον του και για το ιατρικό προσωπικό που πρέπει να εκπαιδεύεται κατάλληλα» δήλωσε και πρόσθεσε ότι ο ρόλος του ψυχολόγου είναι σημαντικός από το πρώτο λεπτό.
«Όσο καλύτερα είμαστε ενημερωμένοι, τόσο πιο ομαλά θα προσαρμοστεί μια γυναίκα ή ένας άνδρας σε αυτή την επίπονη εμπειρία» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι οι ασθενείς που απευθύνονται γρήγορα σε έναν ειδικό υγείας είναι μετά από παρότρυνση των γιατρών τους.

Η Γεωργία Αγγελοπούλου, υπεύθυνη του περιοδικού «Θεσσαλών Υγεία», ανέφερε ότι στη επιστημονική εκδήλωση μίλησαν οι ειδικοί, με τη σειρά που απευθύνονται σε αυτούς οι ασθενείς, δηλαδή γενικός χειρουργός, παθολόγος-ογκολόγος, ακτινοθεραπευτής και ψυχολόγος. «Πολλές φορές απευθύνονται σε εμάς αναγνώστες για να τους συστήσουμε κάποιον γιατρό. Αν βρεις έναν γιατρό που μπορεί να σε βοηθήσει και να σε καταλάβει, θα νιώσεις καλύτερα».
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τσόπελας, πρόεδρος των AHEPA Βόλου σημείωσε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ιάσιμος. «Θέλουμε επιστημονικά να στηρίξουμε το κοινό της Μαγνησίας και βοηθάμε τέτοιες εκδηλώσεις και ιδιαίτερα όταν προέρχονται από μέλη μας που θέλουν να βοηθήσουν την τοπική κοινωνία».
Ακολούθησε βιωματική ομιλία από γυναίκα που θεραπεύτηκε από τον καρκίνο.
Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο αν. καθηγητής – ακτινοθεραπευτής Γεώργιος Κύργιας και ο παθολόγος – ογκολόγος, υπεύθυνος Μονάδας Χημειοθεραπείας στο Νοσοκομείο Βόλου Γεώργιος Ρήγας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το