Τοπικά

Επιλέγουν το δημαρχείο για να παντρευτούν – Δεκάδες οι πολιτικοί γάμοι στον Δήμο Βόλου

Μεταξύ 40-50 είναι οι πολιτικοί γάμοι που τελούνται κάθε χρόνο στις περιφερειακές ενότητες του Δήμου Βόλου και ειδικότερα της Νέας Αγχιάλου και της Πορταριάς, όπου έχουν την έδρα τους τα ληξιαρχεία.
Σε μια δύσκολη περίοδο για την ανθρωπότητα οι νέοι δεν θέλουν να αναβάλλουν τα σχέδιά τους και αποφασίζουν να παντρευτούν κάνοντας πολιτικό γάμο.
Οι πολιτικοί γάμοι τελούνται στους δημαρχιακούς χώρους των δημοτικών ενοτήτων με την λήψη όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων. Και η χαρά των νεόνυμφων για αυτή την ιδιαίτερη στιγμή είναι πολύ έντονη, ενώ πλαισιώνονται από τις οικογένειές τους, τους κουμπάρους, συγγενείς και φίλους. Και βέβαια τις περισσότερες φορές ο γάμος καταλήγει με ένα τραπέζι σε κάποιο γνωστό κέντρο εστίασης της κάθε περιοχής.

Η επιλογή αρκετών ζευγαριών να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου σε ένα χώρο του δημαρχείου και όχι στην εκκλησία είχε φανεί έντονα και μέσα στην οικονομική κρίση. Τότε το κίνητρο ήταν περισσότερο οικονομικό, καθώς το ζευγάρι με τον πολιτικό γάμο γλίτωνε από αρκετά έξοδα.
Και τώρα βέβαια το κίνητρο μπορεί να είναι οικονομικό, πόσο περισσότερο που υπάρχει ανεργία, ημιαπασχόληση και αναστολή εργασίας, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ήταν και πρακτικό υπό την έννοια ότι για ένα αρκετό χρονικό διάστημα οι ναοί ήταν κλειστοί λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Από την άλλη υπάρχουν και ζευγάρια που έκαναν πολιτικό γάμο, αλλά στα σχέδιά τους είναι και η τέλεση του θρησκευτικού γάμου σε συνδυασμό μάλιστα και με τη βάπτιση του παιδιού τους, στην προοπτική που ο …πελαργός έρθει σύντομα.

Πάντως το σημαντικό είναι πως παρά τις αντίξοες συνθήκες οι νέοι επιθυμούν να στήσουν τη ζωή τους με τους αγαπημένους τους και να προχωρήσουν κάνοντας οικογένεια πιστεύοντας σε ένα θεσμό που αποτελεί διαχρονικά ένα από τα ισχυρότερα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα ληξιαρχεία των δημοτικών ενοτήτων Νέας Αγχιάλου και Πορταριάς , κάθε χρόνο τελούνται μεταξύ 40-50 πολιτικοί γάμοι. Και αυτή η τάση καταγράφεται και την τρέχουσα χρονιά της πανδημίας.
Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν πως συνήθως το 50% των ζευγαριών μετά από δύο ή τρία χρόνια κάνουν και τον θρησκευτικό γάμο, με τη διαφορά πως συνδυάζεται και με βάπτιση, καθώς στην οικογένεια έχει προστεθεί και…τρίτο μέλος.

Σε άλλες περιπτώσεις οι γυναίκες μεταβαίνουν και με νυφικό στο δημαρχείο δίνοντας ακόμη πιο γιορτινό τόνο στο όλο γεγονός.
Εντός του δημαρχείου που τελείται ο γάμος το παρών» δίνουν ελάχιστα άτομα τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Βέβαια στον υπαίθριο χώρο μπορεί να παρευρίσκονται και άλλοι φίλοι και συγγενείς για να ευχηθούν στους νεόνυμφους.
Τα περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν να παντρευτούν την Πέμπτη και εντός του πρωινού εργασιακού ωραρίου της υπηρεσίας. Όποιος θέλει να παντρευτεί Σάββατο, θα πρέπει να διαθέσει 100 ευρώ.

Βέβαια ο πολιτικός γάμος στο ζευγάρι κοστίζει μόλις μερικές δεκάδες ευρώ που περιλαμβάνουν την έκδοση αδειών και τη δημοσίευση στην εφημερίδα.
Ο αντιδήμαρχος περιφερειακών ενοτήτων κ. Αργύρης Κοπάνας που τελεί τους πολιτικούς γάμους στις περιφερειακές ενότητες, δήλωσε σχετικά πως «Ένα από τα πιο ευχάριστα καθήκοντα είναι η τέλεση των πολιτικών γάμων. Είναι πολύ ωραίο να μοιραζόμαστε με τους νεονύμφους τη χαρά και την ευχή για “βίον ανθόσπαρτον”. Οι γάμοι γεμίζουν το δημαρχείο με αισιοδοξία και χαμόγελα.
Οι απαγορεύσεις ή οι περιορισμοί στους θρησκευτικούς γάμους, που επιβάλλονται ανά διαστήματα λόγω covid, φαίνεται ότι αποτελούν ένα βασικό λόγο για τον οποίο πολλά ζευγάρια αποφασίζουν να ανταλλάξουν “αιώνιους όρκους” επιλέγοντας πολιτικό γάμο.
Οπωσδήποτε, σημαντικός λόγος είναι και οι οικονομικές δυσκολίες της εποχής μας. Κάθε ευρώ είναι υπολογίσιμο.

Η δημοτική αρχή με τις οργανωμένες υπηρεσίες της και τις διευκολύνσεις που παρέχει, στηρίζει τα ζευγάρια σε αυτό το βήμα.
Σε καθορισμένη ημέρα κάθε εβδομάδας καταργήθηκε το τέλος (παράβολο) για την τέλεση πολιτικού γάμου, έτσι ώστε να διευκολύνονται τα νέα ζευγάρια.
Πολλά ζευγάρια κλείνουν ημερομηνίες, αλλά διευκολύνουμε και με εμβόλιμους γάμους, ώστε να εξυπηρετούμε ζευγάρια, που έχουν λόγους να βιάζονται ή το αποφασίζουν την τελευταία στιγμή ή ξαφνικά.
Τέλος, διευκολύνουμε με ολιγοήμερες αναβολές γάμων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτα γεγονότα και να μπορέσουν συγγενείς ή οι μάρτυρες να ταξιδέψουν από άλλη Περιφέρεια ή το εξωτερικό.
Πάντως, διαπιστώνουμε ότι αρχίζει να γίνεται “της μόδας” και να επιλέγονται πολιτικοί γάμοι με λιτές τελετές και λιγοστούς καλεσμένους”.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το