Τοπικά

Αθ. Λιούπης: Εξασφάλιση δικτύου υψηλής ταχύτητας στις “Λευκές Περιοχές” της Μαγνησίας

Την εξασφάλιση δικτύου υψηλής ταχύτητας σε όλη την Επικράτεια και την κάλυψη των “Λευκών Περιοχών” της Μαγνησίας, ζητά με ερώτησή του προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Λιούπης, προκειμένου να γίνει η Μαγνησία πόλος έλξης εργαζομένων Ελλήνων και ξένων υπηκόων που εργάζονται με τηλεργασία.
Όπως επισημαίνει ο κ. Λιούπης στη σχετική ερώτηση, πολλοί είναι οι εργαζόμενοι, που εξαιτίας της πανδημίας και των νέων εργασιακών δεδομένων μπορούν να επιλέξουν τη Μαγνησία ως βάση της εξ’ αποστάσεως εργασίας τους. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλές περιοχές στον νομό, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως “Λευκές”, καθώς δεν υπάρχουν οι υποδομές για αξιόπιστο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας.
Ο Βουλευτής ρωτά τον Υπουργό εάν έχουν καταγραφεί οι “Λευκές Περιοχές” της Μαγνησίας, αλλά και ποιες θα είναι οι ενέργειές του, ώστε να επιλυθεί το εν λόγω ζήτημα.

Αναλυτικά η ερώτηση
Η τηλεργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγινε για τους περισσότερους η νέα επαγγελματική πραγματικότητα. Ως συνέπεια αυτής της νέας μορφής εργασίας πολλοί εργαζόμενοι, εκμεταλλευόμενοι την ευελιξία που τους παρέχει αυτός ο τύπος εργασίας, εγκαθίστανται στο εξωτερικό και εργάζονται εξ αποστάσεως σε μακροπρόθεσμη βάση.
΄Ηδη, ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών παγκοσμίως εφαρμόζουν μέτρα, προκειμένου να προσελκύσουν αυτόν τον νέο τύπο εργαζόμενων, που ενώ εργάζονται σε επιχειρήσεις με έδρα σε άλλη χώρα, επιλέγουν ως τόπο διαμονής μια άλλη. Χώρες της Ε.Ε. όπως η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Αυστρία έχουν κάνει νομοθετικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν στον εργαζόμενο να εργαστεί αποτελεσματικά εξ αποστάσεως, ενώ ταυτόχρονα του παρέχουν και την ασφάλεια που πρέπει. Τα οφέλη για τα κράτη υποδοχής είναι μεγάλα, με κυρίαρχο αυτό της τόνωσης της τοπικής οικονομίας.
Η Ελλάδα αποτελεί μία χώρα πολύ δημοφιλή στους εργαζόμενους αυτής της κατηγορίας, λόγω του ήπιου κλίματος και του χαμηλού κόστους ζωής, σε συνδυασμό με το αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει.
Ιδιαίτερα η Μαγνησία μπορεί, λόγω του φυσικού κάλλους της, με το Πήλιο αλλά και τα νησιά των Σποράδων, να αποτελέσει πόλο έλξης αυτής της κατηγορίας εργαζομένων.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την τηλεργασία σε μακροπρόθεσμη βάση είναι η εξασφάλιση αξιόπιστου διαδικτύου υψηλής ταχύτητας.
΄Οσον αφορά την εξασφάλιση δικτύου υψηλής ταχύτητας, στον Ν. Μαγνησίας υπάρχουν πολλές «Λευκές Περιοχές» σε όλους τους Δήμους, στις οποίες δεν υπάρχει κάλυψη δικτύου με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτη η προσέλκυση αυτών των εργαζομένων.

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:
1. Εάν έχει γίνει λεπτομερής καταγραφή των «Λευκών Περιοχών» στον Ν. Μαγνησίας.
2. Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την εξασφάλιση δικτύου υψηλής ταχύτητας σε όλη την Επικράτεια και για την επίλυση ειδικά του προβλήματος στις «Λευκές Περιοχές» του Ν. Μαγνησίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το