Οικονομία

Επιχείρηση «φρέσκο χρήμα» με αναδρομικά και έκτακτο μέρισμα

Επιχείρηση «φρέσκο χρήμα» οργανώνει το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να τονώσει την ιδιωτική κατανάλωση αλλά και την… ψυχολογία της αγοράς μέσα στις τελευταίες εβδομάδες του χρόνου.
To σχέδιο περιλαμβάνει την καταβολή με χρονικό διάστημα ολίγων ημερών τόσο των αναδρομικών στους ένστολους και στους υπόλοιπους εργαζόμενους των ειδικών μισθολογίων όσο και την πίστωση του έκτακτου μερίσματος που θα διανεμηθεί και φέτος με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το συνολικό ποσό, θα προσεγγίσει το 1% του ΑΕΠ ή τα 1,8 δις. ευρώ ενώ στο πλαίσιο της επιχείρησης «φρέσκο χρήμα» θα ενσωματωθεί και η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου όπως επίσης και η πρόωρη καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου κάτι που θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο από τη στιγμή που θα «κλειδώσει» η μη περικοπή των συντάξεων.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν από την μεγάλη ένεση ρευστότητας, θα υπάρξουν οφέλη για την οικονομία αλλά και για τον προϋπολογισμό καθώς σημαντικό μέρος των χρημάτων που θα δοθούν θα επιστρέψουν υπό μορφή έμμεσων φόρων. Άλλωστε, δεδομένου ότι τα χρήματα θα κατευθυνθούν στις τσέπες κυρίως ανέργων, ευπαθών κοινωνικών ομάδων ή και εργαζόμενων, ενισχύει την εκτίμηση ότι το μεγαλύτερο μέρος θα διοχετευτεί στην κατανάλωση.
Ο στόχος είναι οι μεγάλες ενέσεις ρευστότητας στην αγορά, να γίνουν μέσα στον Δεκέμβριο, μήνα που ούτως ή άλλως κυριαρχεί το καταναλωτικό ένστικτο λόγω και των εορτών των Χριστουγέννων.

Για να υλοποιηθεί το σχέδιο, θα πρέπει να λυθούν και οι ακόλουθες εκκρεμότητες:

1. Να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις ώστε να προετοιμαστεί και σε τεχνικό επίπεδο η καταβολή των αναδρομικών στους ένστολους και στους υπόλοιπους εργαζομένους των ειδικών μισθολογίων. Το μόνο «σύννεφο» έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να συμψηφιστούν τα αναδρομικά με τυχόν οφειλές στην εφορία. Όλα θα πρέπει να είναι έτοιμα στις αρχές Δεκεμβρίου για την καταβολή 820 εκατ. ευρώ εφάπαξ. Αυτό, εκτιμάται ότι είναι και το καθαρό ποσό που θα εισρεύσει στις τσέπες των δικαιούχων καθώς το μεικτό κόστος του μέτρου, ανέρχεται στα 1,4 δις. ευρώ.

2. Η οριστικοποίηση των δικαιούχων του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος που θα διανεμηθεί επίσης μέσα στον Δεκέμβριο. Η προσπάθεια είναι το ποσό να φτάσει στα 900 εκατ. ευρώ συνολικά. Αφορολόγητο και μη συμψηφιζόμενο με χρέη ποσό θα εισπράξουν μακροχρόνια άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά και όσοι πληρούν τα συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν. Το πιθανότερο είναι ότι θα χρησιμοποιηθεί και πάλι η πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος ενώ ένα τμήμα του πρωτογενούς υπερπλεονάσματος θα δοθεί και για την ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης.

3. Το τρίτο μέτρο έχει να κάνει με την πρόωρη καταβολή των συντάξεων για τον μήνα Δεκέμβριο. Η λογική είναι με το που θα ανάψει το πράσινο φως από τους Ευρωπαίους για την μη περικοπή των συντάξεων, ο ΕΦΚΑ να κινήσει ταχύτατα τις διαδικασίες για την όσο το δυνατόν νωρίτερα καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου.

4. Το τέταρτο μέτρο, αφορά στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Από τα 2,5 δις. ευρώ περίπου που εξακολουθούν να είναι απλήρωτα, το οικονομικό επιτελείο θέλει να διαθέσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ «καθαρά» ώστε η χρονιά να κλείσει με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις κάτω των 2 δις. ευρώ.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το